Sund og slank

Få de fire tip til frugt og grønt - og de bedste grønne retter

Frugt og grønt er vejen frem, hvis du jagter sundheden. Men der er forskel på, hvad du skal spise – og hvor meget.

De fleste kender anbefalingen "6 om dagen", at vi skal op på 600 gram frugt og grønt hver dag – og kartoflerne tæller ikke med. Men hvor meget er det? Og hvor meget af hver? Frugt og grønt er som en grundregel sundt, men de to ting bør skilles ad. Mange misforstår nemlig kostrådet og tror, at de kan spise løs af både det ene og det andet.

LÆS OGSÅ: Ugens mad: Bliv sund og slank med kål

Spiser du mange grøntsager, holder du dit blodsukker stabilt, og grøntsagerne indeholder gode fibre og vitaminer, så det er så godt som harmløst at spise mange grøntsager. Men vænner du kroppen til at spise store portioner grønt, fordi du i løbet af en dag f.eks. spiser gulerødder og peberfrugter som mellemmåltider – og samtidigt spiser 300 g både til frokost og til aftensmad, kan du hurtig blive træt af de grønne glæder. Og bliver måske endda fristet til at bytte hele bunken ud med tørret frugt, chokolade og fuldkornsfranskbrød, fordi det sætter en helt anden tilfredsstillelse i kroppen.

I så fald betaler du hurtigt prisen i form af ustabilt blodsukker, dårligt energiniveau og øget vægt. Din mavesæk er vænnet til store portioner, og det vil den fortsat have – så hold igen med mængderne.

LÆS OGSÅ: Her er din påskefrokost-menu

Når det kommer til frugten, bør du også holde snor i, hvor meget du får spist. Med de mange frugtordninger på arbejds-pladsen, spiser du måske mere, end du tror. Et æble koster 100 kcal, men det gør en pakke kyllingepålæg også. Pålægget vil mætte hurtigt og i lang tid, ligesom det løfter forbrændingen, mens du med æblet vil opleve sult umiddelbart efter. Frugt opfører sig nemlig næsten som sukker og bliver optaget hurtigt i kroppen uden at mætte.

En god rettesnor er:

✓ Spis 1 stykke frugt dagligt, gerne med en håndfuld mandler til, der giver flere gode fedstoffer og mætter.

✓ Spis 200 g grøntsager til din frokost og 200 g grøntsager til din aftensmad.

✓ Spis dine grøntsager sammen med proteiner fra f.eks. kød, fjerkræ og fisk samt fedtstoffer fra f.eks. olivenolie, pesto, avocado og nødder.

Få Majbritt Louring Engells bedste opskrifter til at blive sund og slank ved hjælp af frugt og grønt:

Få de fire tip til frugt og grønt - og de bedste grønne retter

Melonsalat med kylling

Få de fire tip til frugt og grønt - og de bedste grønne retter

Fennikelsalat med mango og sprød skinke

Få de fire tip til frugt og grønt - og de bedste grønne retter

Frugtsalat med granatæble, fennikel og chokolade

Få de fire tip til frugt og grønt - og de bedste grønne retter

Råkost af majroe og rødkål

Majbritt Louring Engell

34 år, master i fitness og træning og professionsbachelor i ernæring og sundhed. Hun er forfatter til flere bestsellerbøger med fokus på slankemad. Medejer af Netslank, Frk. Skrump Kostklinik, Diætistklinikken.dk.