Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Formbrød
Foto: Columbus Leth

Formbrød

4 fantastiske formbrød

Ligegyldigt om du er til fuldkorn eller luftigt hvedebrød, kan du finde en ny favorit blandt disse uimodståelige brød og boller.



Briocheboller
12 stk.

Smækfyldt med smør og helt uimodståelige – ligesom man får dem i Frankrig.

Tid: ca. 20 min. plus hæve- og bagetid.

50 g gær
1 dl sødmælk
4 æg
75 g rørsukker
2 tsk. salt
500 g hvedemel
200 g smør
1 æg til pensling
12 kage- eller muffinforme af metal eller silikone (ikke papir, da dejen hænger i)
__________

1. Opløs gæren i mælken, og tilsæt æggene. Tilsæt rørsukker og salt, og ælt hvedemel i, til dejen er glat og smidig.

2. Ælt smørret i dejen, og lad den hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.

3. Del dejen i 12 stykker, og form til boller. Læg bollerne i de smurte forme, og lad dem hæve ca. 15 min.

4. Tænd ovnen på 180 grader. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ca. 15 min., til de er flot gyldne.


Hjemmebagte speltflutes
3 stk.

Knasende sprøde, som rigtige flutes skal være. Vi bager dem i en form, så de forbliver flotte slanke.

Tid: ca. 20 min. plus hæve- og bagetid

2 dl øl, f.eks. porter eller maltøl
1 dl yoghurt naturel
10 g gær
2 spsk. mørk sirup
1 spsk. salt
ca. 350 g fint speltmel
lidt olie og mel til formene
__________

1. Hæld øl og yoghurt i en skål, og opløs gæren heri. Rør sirup, salt og speltmel i væsken. Rør godt rundt, og ælt, til dejen har konsistens som en tyk grød.

2. Stil dejen tildækket til hævning i køleskabet natten over.

3. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og form til 3 flutes. Pensl en fluteform med olie, og drys med mel. Læg brødene i formen, og lad flutene hæve tildækket i ca. 30 min. et lunt sted.

4. Tænd ovnen på 225 grader varmluft.

5. Pensl flutene med vand, rids dem, og drys med mel. Bag flutene i ca. 15 min., til de er sprøde og gennembagte.


Kærnemælksbrød med chokolade og nødder
1 stort brød

Som et gammeldags franskbrød, bare bedre og med masser af sødt fyld.

Tid: ca. 25 min. plus hæve- og bagetid

25 g gær
3 dl kærnemælk
1 dl vand
2 spsk. brun farin
2 tsk. salt
75 g hakket mørk chokolade
75 g hakkede nødder
50 g rosiner (kan udelades)
ca. 500 g hvedemel
__________

1. Opløs gæren i kærnemælk tilsat vand. Tilsæt brun farin, salt, chokolade, nødder og rosiner, og ælt dernæst hvedemel i dejen lidt ad gangen. Ælt, til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.

2. Slå dejen ned på et meldrysset bord, og del den i to lige store stykker. Form til et eller to brød, afhængig af dine forme. Læg brødet i en smurt forme, og lad det hæve ca. ½ time.

3. Tænd ovnen på 200 grader.

4. Bag brødet på nederste rille i ca. 20 min. Bruger du rugbrødsforme, bages brødene lidt længere tid, ca. 25 min. Afkøl brødet, før det skæres i skiver.


Gulerodsboller med gods i
12 stk.

Sprøde udenpå og med den eftertragtede lækre krumme, som opstår, når man bager med en fordej.

Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid

Fordej:
2 dl vand
10 g gær
1 spsk. salt
1 spsk. flydende honning
100 g groft speltmel

2 dl vand
200 g groft revne gulerødder
100 g groft speltmel
350 g sigtemel
lidt olivenolie
__________

Dag 1:

1. Hæld vandet i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt salt og honning, og rør speltmel i til dejen er uden klumper. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad den stå på køkkenbordet et døgn.

Dag 2:

2. Rør fordej og vand sammen i en stor skål. Tilsæt revne gulerødder og speltmel, og ælt sigtemel i dejen lidt ad gangen. Ælt, til dejen er smidig, men stadig lidt klistret. Lad den hæve tildækket 1-2 timer.

3. Slå dejen ud på et meldrysset bord. Del den i 12 stykker, og form dem skødesløst til boller. Læg bollerne side om side i en bradepande med bagepapir, og lad dem hæve ca. 15 min.

4. Tænd ovnen på 225 grader. Dryp lidt olivenolie over bollerne, og bag dem i ca. 20 min., til de er gyldne og gennembagte.

► SE OGSÅ: 5 opskrifter med fuldkorn
► SE OGSÅ: Bag dit brød i gryde: Få opskriften her
► SE OGSÅ: 5 lækre opskrifter på kager uden mel