lammefrikadeller
Foto: Martine Dyrløv Saml familien omkring bordet til en god middag - fx. lækre lammefrikadeller med myntesovs.

Lammefrikadeller med myntesovs og rispilaf med aubergine

Sovsen er legeret med æg og yoghurt og smager skønt til både de krydrede lammefrikadeller og den lækre rispilaf.

printer Print
clock 30 minutter
plate Lammefrikadeller til 4 personer

Arbejdstid: 1 time
Koge-/stegetid: 30 min.

Frikadeller:
500 g hakket lammekød (eller kalve-/svinekød)
1 tsk. groft salt
1 løg
2 fed hvidløg
3 spsk. rasp
1 æg
1 tsk. garam masala (eller karry)
peber
1 spsk. olivenolie
¼ liter bouillon

Rispilaf:
1 løg
2 fed hvidløg
1 rød chili
10 g frisk ingefær
1 spsk. olivenolie
250 g basmatiris
½ liter bouillon (eller vand + ½ tsk. salt)
1-2 auberginer
1-2 spsk. olivenolie

Myntesovs:
1 æg
¼-½ liter græsk yoghurt (10%)
1 bundt frisk mynte

Sådan laver du lammefrikadeller med myntesovs

Frikadeller:

  1. Rør kødet sejt med salt, og tilsæt revet løg, knust hvidløg, rasp, æg, garam masala og friskkværnet peber. Form farsen til 20- 24 kødboller, og læg dem på et fad smurt med olie.
  2. Brun frikadellerne på alle sider i en dyb pande med olie. Tilsæt bouillon, og giv det et opkog. Skru ned for varmen, og lad dem simre under låg i 5-7 min.

Rispilaf:

  1. Rens løg, hvidløg, chili og ingefær, og hak dem fint. Steg dem blanke i en gryde med olie i 3-5 min., og tilsæt risene. Vend godt rundt, og tilsæt bouillon og salt. Giv det et opkog, skru ned, og lad det simre under låg, til risene er møre – ca. 10 min. (se tip).
  2. Skær auberginerne i små terninger, og steg dem gyldne på en varm pande med olie – evt. ad flere omgange. Krydr med salt og peber, og vend dem sammen med risene.

Myntesovs:

  1. Pisk æg og yoghurt sammen i en lille gryde, og pisk den siede bouillon fra frikadellerne i lidt ad gangen. Pisk det over varmen, til det tykner – det må ikke koge!
  2. Tilsæt masser af friskhakket mynte, og smag til med salt og peber.
  3. Hæld sovsen over frikadellerne, og servér med rispilaf.

Tip: Med brune basmatiris skal du bruge 6 dl væske og koge dem i ca. 30 min.

Se, hvad vi ellers skriver om: Frikadeller, Lammefrikadeller, Lam og Hovedret