5 nemme opskrifter med rodfrugter
Foto: Anders Schønnemann

5 nemme opskrifter med rodfrugter

5 nemme opskrifter med rodfrugter

Mangler du inspiration til retter med efterårets vitaminrige rodfrugter? Se med her, hvor vi serverer rødder som både snacks og supernem fastfood.


 
Bruschetta med gedeost og rødbedesalat

Til 4 personer

700 g rødbeder
saft af 1 citron
30 g valnødder
1 håndfuld krydderurter, f.eks. persille og mynte
salt og peber

Bruschetta:
4 skiver groft brød
150 g gedefriskost eller anden smørbar ost
__________

1. Skræl rødbederne, og riv dem på den grove side af et rivejern. Dryp citronsaft over rødbederne. Hak nødder og krydderurter, og vend med rødbeder. Krydr med salt og peber.

2. Rist brødet og smør med gedeost. Server gedeostbruscetta til rødbedesalaten.


Sprød fuldkornspizza

4 pizzaer

2 dl vand
15 g gær
2 tsk. salt
75 g grahamsmel
150 g italiensk durummel
ca. 100 g hvedemel

Fyld:
300 g jordskokker
2 kartofler
2 rødløg
2 stk. hel mozzarella
1 spsk. olivenolie til pensling
8 skiver parmaskinke
2 tsk. oregano
salt og peber
frisk oregano
__________

1. Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, grahamsmel og durummel, og ælt til sidst hvedemel i dejen. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 30 min.

2. Skræl jordskokker og kartofler, og skær i tynde skiver. Skær løgene i ringe og mozzarella i skiver.

3. Del dejen i 4 stykker, og rul ud til pizzaer. Fordel dem på to stykker bagepapir. Pensl bundene med olivenolie, og top efterfølgende med mozzarella, jordskokker, kartofler og løg. Krydr med oregano, salt og peber.

4. Tænd ovnen på 250 grader, og lad to bageplader blive i ovnen. Løft forsigtigt bagepapiret med pizzaerne over på de varme bageplader, og bag i ca. 8 min. Top de varme pizzaer med parmaskinke, og drys med frisk oregano.


Sprøde snackruller
20 stk.

1 løg
2 gulerødder
150 g selleri
150 g hvidkål uden stok
1 spsk. olivenolie
1 tsk. stødt karry
1 fed hvidløg
100 g feta eller salattern
1 håndfuld persille
salt og peber
2 spsk. hvedemel + lidt koldt vand til pensling
5 plader filodej
½ dl vindruekerneolie til stegning

Tilbehør:
1 dl sød chilisauce
__________

1. Hak løget. Skræl gulerødderne, og riv dem på den grove side af et rivejern. Riv sellerien, og snit kålen meget fint.

2. Varm olien på en slip let-pande, og rist karryen af. Steg løg, gulerødder, selleri og kål sammen med presset hvidløg. Steg, til kålen er næsten mør.

3. Tag panden af varmen, og vend grønsagerne med fetaost i tern og hakket persille. Smag til med salt og peber.

4. Rør hvedemel med vand til en klistret masse. Skær hver plade filodej ud i fire stykker. Kom fyld på den smalle side af dejen. Pensl kanterne med melet. Fold kanterne ind, og rul tæt omkring fyldet.

5. Varm en gryde med vindruekerneolie. Steg rullerne sprøde i olien i ca. 5 min, og læg dem til afdrypning på et stykke køkkenrulle. Server med sød chilisauce.


Grillede rødder med grøn dip
Til 4 personer

1½ kg rodfrugter, f.eks. rødbeder, lilla gulerødder, persillerod
1 spsk. ekstra jomfruolivenolie til pensling

Rygeostcreme:
1 håndfuld krydderurter, f.eks. persille, estragon, basilikum
175 g rygeost
1 fed hvidløg
salt og peber
__________

1. Skræl rodfrugterne, og skær i tynde skiver. Pensl rodfrugterne med olivenolie. Varm en grillpande ved rigtig høj varme. Grill rodfrugterne i ca. 3 min. på hver side, til de er møre.

2. Hak krydderurterne, og kom dem i en blender eller minihakker sammen med rygeost og presset hvidløg. Kør til en grøn creme. Smag til med salt og peber. Server de grillede rodfrugter med rygeostcreme.

 
Selleriburger

Til 4 personer

1 stor selleri
1 spsk. olivenolie
200 g grønkål
500 g hakket oksekød maks. 8 % fedt
salt og peber

Rødbedecreme:
500 g rødbeder
2 dl yoghurt naturel 1,5 %
1 fed hvidløg
salt og peber
__________

1. Tænd ovnen på 200 grader. Skræl sellerien, og skær i 1½ cm tykke skiver. Du skal bruge 8 skiver i alt. Varm olien på en slip let-pande, og brun selleriskiverne på begge sider. Læg dem derefter på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen i ca. 10 min., til de er møre.

2. Skyl grønkålen, og snit den fint. Skræl rødbederne, og riv dem fint. Vend rødbeder med yoghurt og presset hvidløg. Smag til med salt og peber.

3. Form kødet til 4 bøffer, og krydr med salt og peber. Steg bøfferne i ca. 3 min. på hver side på en varm grillpande. Læg grønkål, bøf og rødbedecreme mellem selleriskiverne til burgere.
__________

► SE OGSÅ: 5 opskrifter: Verden rundt på en hverdag
► SE OGSÅ: To lækre efterårssupper
► SE OGSÅ: 6 fantastiske vegetarretter


Se, hvad vi ellers skriver om: Efterårsmad og Rodfrugter