Kendall Jenner
Foto: Hollywood To You/Star Max/Getty Images Kendall Jenner har også kæmpet med uren hud i 2018, hvor hun ryddede forsider ved at troppe op på den røde løber med foundation-tildækkede bumser.

Acne vulgaris: Bumser og uren hud

Giver magre mælkeprodukter mig akne?

I en tid hvor ’sund hud’ og en ’god glød’ næsten har samme værdi som penge i banken, kan det være ret så op ad bakke at have bumser. Her afliver speciallæge i hudsygdomme Carsten Sand myter om kost, rens og behandlinger, så du kan finde ud af, hvordan du bedst får bugt med bæsterne.

Så vidt jeg husker, fik jeg mine første bumser omkring et halvt år før jeg blev 10 år. Der fik jeg også endnu en lillesøster og da vi var ude at besøge hende på sygehuset – det var dengang, hvor mor og barn var indlagt i TRE dage – kunne min farfar ikke forstå hvorfor jeg hele tiden gik og kløede mig i panden. Det viste sig, at en lille forsamling af bumser trivedes ganske fortrinligt deroppe under mit blonde gardin af et page-pandehår, og at jeg ikke kløede, men faktisk pillede i dem.

LÆS OGSÅ: Kan jeg bekæmpe min akne med shampoo? Læs med her, inden du prøver

Det skulle vise sig at blive et livslangt bekendtskab – bumserne og jeg. Fra de klassiske start-teenageår, hvor de poppede op hist og her på de førhen så bløde barnekinder til år med pande og hageparti dækket af full blown akne febrilsk skrubbet i Clearsil. Den dag i dag tænker jeg stadig mig selv, som ’én med dårlig hud’, selvom de færreste nok tænker det, når de ser mig. Men sådan noget akne sætter ar – både fysisk og psykisk.

Hormoner på speed

Jeg er langt fra alene med kampen mod bumserne. Ifølge Apoteket.dk, så er akne blandt de mest almindelige hudsygdomme, der findes. Forskellen ligger i, i hvor svær grad man rammes af det.

Men hvad er det, der sker med huden, når man har akne? Kort og godt er det betændelse i og omkring hudens talgkirtler, ofte i et utaknemmeligt sammensurium af hudorme, røde knopper og bumser, der gør det besværligt at se, hvor en ender og en anden begynder.

Det starter selvfølgelig i puberteten, hvor hormonerne i forvejen raser forvirret omkring i kroppen for at finde sin rette plads. Og som om den forstørrede mængde hormoner ikke var nok, så gør enzymer i talgkirtlerne de allerede speedede kønshormoner endnu mere aktive, sådan kirtlerne bliver større og talgproduktionen lige så. Når snavs og døde hudceller så samles i porerne i ansigtet og stopper dem til – og det gør de – så opstår der hudorme og det er heri, at aknebakterien med det mundrette navn Propionibacteruim Acnes kan udvikle sig. Og så kommer bumserne.

Hvad er synderen?

Carsten Sand, dr. med., speciallæge i hud- og kønssygdomme siger det temmelig kort og koncist:

”Man kan ikke selv gøre så meget. Men pille skal man ikke.”

Ligeledes afliver han også myten – som jeg i hvert fald er opflasket med – om at snask som chips, junkfood og cola har nogen form for effekt på, om man får akne og i hvilken grad det udvikler, hvis man først har fået det.

”Kosten ser ikke ud til at spille en væsentlig rolle. Man fraråder dog større indtagelse af magre mælkeprodukter. Ligeledes bør man ikke indtage proteintilskud, som ofte er valleprotein, og dermed mælkebaseret. Det er typiske sådan noget købt i fitnesscentre, som skal være muskelopbyggende,” siger han.

Læg mærke til, at han siger ’større indtagelse af magre mælkeprodukter’. Det vil sige, at hvis du godt kan lide en sjat skummetmælk i din kaffe eller på dine havregryn, så behøver du ikke gå i panik og skifte til over til plantemælk, eller – gud forbyde det – sødmælk.

Det er ikke din skyld

Så hvorfor får man akne? Det, man ved er, at akne er arveligt, så hvis der er tendens til i familien, så kan det være derfor. Men altså, det var der ikke i min familie, så en anden grund er, at man bare er et helt almindeligt menneske og helt almindelige mennesker får bumser. Det er en del af livet, lige som at man må acceptere at Donald Trump findes, at rødvin smager dårligt de første tre år man lære at drikke det og at Julia Roberts aldrig har en dårlig hårdag. Punktum.

Det er selvfølgelig en ringe trøst, for bumser, især i ansigtet, er virkelig en nederen følgesvend og sidder de der først er det svært ikke at være hyper-opmærksom på dem og tro at andre er ligeså.

Men når man nu ikke er herre elle dame over om bumserne kommer, så er til gengæld nogle ting man IKKE skal gøre, hvis de først er ankommet.

Nej tak til steroider

Carsten Sand siger, at det er ligegyldigt at rense ansigtet med sæbe, som man ellers godt kan få lyst til, for at skrubbe fornemmelsen af fedtet hud væk. Og vi ved også, at sæbe udtørrer huden, hvorefter den går i gang med at producere endnu mere talg og så har vi balladen. Så bare almindelig afvaskning med vand, lyder det fra Carsten Sand.

Derudover skal man holde sig fra olieholdige produkter, både når det kommer til ansigtscreme og make-up. Igen, det betyder ikke, at huden skal udtørre og ikke skal have fugt – fugten er faktisk den problematiske huds bedste ven.

Har du en forkærlighed for hårvoks eller kasketter, så sæt den på standby – voksen er skidt i kontakt med huden og selvom det kan være fristende at gemme sig inde bag langt pandehår kasketter, huer og pandebånd, så forværre det situationen.

Og så er der omkring 1.000 gode grunde til at anabolske steroider er en dårlig idé, men skulle man have brug for en mere, så er her nummer 1.001: de forværrer akne.

Put Basiron på bumsen

Der forskel på, hvor svær en grad af akne man er ramt af – Lægehåndbogen inddeler tilstanden i mild, moderat eller svær akne. Som om gule og betændte bumser ikke var nok, så er der også den helt hardcore version, hvor der dannes store bylder, papler og cyster dybt under huden og som kræver meget mere end blot afvaskning af vand. Her er vi ude i deciderede medicinsk behandling og tøv ikke med at gå til lægen for at få hjælp til at håndtere situationen.

De mildere versioner af akne kan behandles både med og uden recept. Eksempelvis med Basiron fra apoteket, der er benzoylperoxid, som er en af de effektive midler til at hæmme aknebakterien. Det er en creme, som man smøre på lokalt, hvor bumsen er.

Jeg har taget en for holdet der og kan fortælle, at det røde og afskallede look ikke gør noget godt
Marlene Toldbod Jakobsen

En lille note herfra: Det er noget stærkt stads. Det affarver af H til, så hvide håndklæder og sengetøj er anbefalet, hvis ikke du er tilhænger af batik. Lad være med at smøre det på den der kæmpe bums på kæben, hvis du har tænkt at tage dit yndlingstørklæde fra Hermès på i halsen bagefter. Og selv om det kan være fristende at køre rundt i hele skærmen i en særlig uren periode, så lad alligevel være. Jeg har taget en for holdet der og kan fortælle, at det røde og afskallede look ikke gør noget godt.

Tid læger

Behandlingerne er egentlig ens for mænd og kvinder, fortæller Carsten Sand, men hos kvinder kan akne behandles med P-piller, fordi P-piller hæmmer produktionen af talg, som er startskuddet til bumser. Og adspurgt om alternativ behandling, er Carsten Sand igen kort og kontant:

”Homøopati no go.”

Fælles for hvad end behandling man starter på, så er det vigtig at man giver det noget tid – faktisk kan man godt regne med, at der kan gå tre til seks måneder inden man kan se resultatet sådan rigtigt. Og det kan sagtens være at man skal igennem lidt forskellige kombinationer af behandlingsmidler inden man finder den rette – i den proces er det selvfølgelig anbefalet at man konsulterer sin læge.

I dag er jeg i start 30’erne og får stadig bumser en gang imellem. Ikke på samme måde som jeg gjorde engang, men de viser stadig deres grimme ansigt fra tid til anden og så føles det pludselig som at være 14 år igen. Men altså. Der findes rigtig mange dygtige læger, der gerne vil hjælpe og rigtig mange midler, der kan tages i brug og når alt kommer til alt, så er det ikke min egen skyld. Og det er heller ikke din, hvis du er med i klubben.

Hvad er akne?

Akne er en samlet betegnelse for hudsymptomer, hvor du får betændelse i en talgkirtel, som så udvikler sig til fx hudorme, røde knopper eller betændte bumser – typisk i ansigtet, på ryggen og brystet.

Kilde: Apoteket.dk