Eva Bartok efter hårvask

Foto: Chris Ware/Keystone Features/Hulton Archive/Getty Images Den ungarnske skuespiller og model Eva Bartok ses her nyvasket og med håndklædeturban. April 1953.

Shampoobaren er det nye

Denne shampoo fylder og vejer mindre end din iPhone

Er du (også) træt af at købe (og slæbe rundt på) en halvliters shampooflaske, så skal du læse med her. Der er nemlig nyt på shampoofronten.

Din flydende shampoo skal skiftes ud med en i fast form. Det mener mærker som Stop The Water While Using Me, weDo og Purely Professional, der er kommet med hvert sit bud på en shampoobar. Ja, du hørte rigtigt. En kompakt sæbebar a la håndsæben, din far bruger som kropssæbe under bruseren og den, der altid ligger ved håndvasken på dine bedsteforældres badeværelse.

LÆS OGSÅ: Sådan vasker du dit hår rigtigt

Der er tale om en lille genistreg uden tilsat vand – og dermed et kompakt og koncentreret tørstof, modsat andre flydende shampoovarianter – som er langt mere miljøvenlig. De fleste shampoovarianter består af omkring 75 procent vand, som udelukkende har det formål at gøre konsistensen mere flydende. Vand, de fleste har i bruseren, men som alligevel fyldes på flasker og transporteres rundt i verden. Det er dyrt, også på CO2-kontoen.

Hvabehar en shampoobar!

Danske Purely Professional er et af de mærker, der har sneget sig med på waterless-tendensen og er kommet med deres bud på den nye shampooopfindelse. Hår- og hudplejebrandet forklarer, at deres primære formål med shampoobaren har været at skabe et produkt, som skåner miljøet uden at gå på kompromis med dets egenskaber. Som sagt så gjort.

”Med shampoobaren ville vi gerne reducere forbruget af plastemballager og CO2, da man transporterer meget mindre rundt fra produktion til kunde, når vi tager vandet fra. Vandet har vi jo alligevel derhjemme i bruseren. Det særlige ved vores shampoobar er, at den er supermild, fordi den er sulfatfri og har en hudvenlig pH,” siger Julie Kampmann, som er direktør, medejer og medstifter i familievirksomheden Purely Professional.

Shampoo_shampoobar_purely professioal(1).jpg
Shampoobaren fra Purely Professional er desuden pakket ind i genanvendelig papemballage.

Shampoobaren fylder mindre end din iPhone og vejer bare 70 g, altså næsten halvdelen af, hvad din iPhone vejer bare for at blive i samme allegori – og så er der cirka til, hvad der svarer til en måneds hårvaske, siger Julie Kampmann og pointerer:

”Det er meget individuelt, hvor mange hårvask der er til i en shampoobar, for ligesom med flydende shampoo er der stor forskel på, hvor meget shampoo man bruger. Det koncentrerede tørstof i shampoobaren svarer til cirka 1-1,5 liter af en 300 ml shampooflaske. Så den kan holde en god måneds tid, vil jeg mene.”

Kort fortalt handler det altså om at skumme shampoobaren op mellem hænderne, inden det flødeskumsbløde skum fordeles i håret, der renses fri for skidt og snavs, uden at efterlade det som en klasket omgang smørhår. Er du stadig skeptisk? Det skal du ikke være, det virker faktisk – og så er den genial til toilettasken. Den fylder jo nærmest ingenting.

Ekspertens 3 bedste tips til hårvask

Vi har udnyttet Julie Kampmanns store viden om hår og spurgt, hvad hendes bedste tips til hårvask er. De kommer her:

  1. ”Massér shampooen ind i hovedbunden og dernæst resten af håret. Undgå at rode og filtre håret sammen – det slider nemlig på håret.”
  2. ”Vask gerne håret to gange – især hvis dit hår er snavset og fuld af stylingprodukter, og du ikke vasker det dagligt. Brug kun en lille smule shampoo til anden vask.”
  3. ”Husk pleje. Hvis du har længere hår, så tænk på intensiv fugt og pleje. Har du kort til mellemlangt hår, skal du fokusere på, at plejen ikke tynger håret.”
Se, hvad vi ellers skriver om: Trends, Skønhed og Hår