Microneedling, nanoneedling og ansigtsakupunktur behandling

Foto: Getty Images Nåle kan bruges til at give glød til ansigtet - uden injektion.

”Hvem vil, helt ærlig, ikke gerne have hud med glød?”

Du skal ikke være nåleforskrækket, hvis du vil prøve de nye skønheds-behandlinger. Og det handler ikke om at injicere fillers og botox. Nåle kan nemlig også bruges til at stimulere huden, så den selv bliver sat i sving og får glød. Og det virker, erfarer skønhedsredaktøren.

Fillers og botox er en mulighed. Men det er ikke en mulighed for mig. Endnu i hvert fald. For selv om kinderne hænger lavere end nogensinde før, og to lodrette linjer har boret sig ned mellem brynene, er jeg ikke klar til at få mit ansigt fyldt ud. Heldigvis kan nåle også aktivere huden til at regenere sig selv, fordi de trigger kroppens helingsproces. Det er ikke en nyhed. Allerede i det herrens år 1905 var der en tysk dermatolog, der begyndte at prikke huller i hudens overflade med et tandlægebor for at forbedre ar og pigmentering.

Den moderne form for needling blev videreudviklet i 1995 af en canadisk læge, der tog en tatoveringsmaskine i brug og prikkede løs i huden for at udglatte ar. Allerede året efter, i 1996, udviklede den sydafrikanske læge Dr. Des Fernandes, som også er stifter af det hypede hudplejebrand Environ, et lille stempel med nåle og en teknik til at stimulere kollagenproduktionen og forbedre huden, så det var til at få øje på. Kollagen er nemlig det protein, der er med til at opretholde hudens fasthed og elasticitet, kald det kilden til ungdommens sprødhed. Voila, needling mod rynker, linjer, pigmentering og ar var opfundet.

LÆS OGSÅ: "Jeg bliver glad hver gang, jeg tager det på"

Siden kom hjemme-nålerulleren, der lå på en hel del badeværelseshylder for et par år tilbage. Ulempen med den er, at den hurtigt kan blive beskidt, fordi den ikke længere er steril i det øjeblik, den prikker hul på huden og kan skabe betændelse. En anden ulempe er, at den er rund, og nålene dermed ikke ruller direkte ind i huden, men skævt, og det kan ødelægge hudens struktur og gøre mere skade end gavn. Eurowomans skønhedsredaktør er gået i marken og har besøgt tre forskellige klinikker, der med tre forskellige slags nåle giver huden fylde og får linjerne mellem brynene til at syne af mindre. For hvem vil, helt ærlig, ikke gerne have hud med glød?

Microneedling

"Vi kommer til at gå dybt," siger kosmetisk sygeplejerske Pernille Hulehøj Frederiksen fra Alfa Omega Klinikken i København, efter hun har undersøgt min hud med falkeblik og hænder pakket ind i latexhandsker. Kan man føde et barn, kan man vel også lide en smule for skønheden, tænker jeg. Pernilles sigte er at give min hud en opstrammer, særligt ved kinderne, og linjerne fra næsen ned til munden.

Hendes våben er Dermapennen, der ligner den hvide fjernbetjening til mit Samsung-fjernsyn, et microneedling-værktøj med 16 sterile engangsnåle, der laver 1920 huller i huden per sekund. Der er faktisk ikke det, Dermapennen ikke kan, påstår den. Den kan slette aknear, fjerne pigmentpletter, hjælpe mod rosacea og grove porer, gøre huden mere fast og få linjer til at syne af mindre. Pernille bevæger først Dermapennen hen over panden, og jeg er lettet over, at det er en vibrerende, omend heftig, følelse og ikke decideret smerte, jeg mærker. Pernille justerer løbende nåledybden. Kinderne får en ordentlig tur med nåle, der går 1.5 mm ned, og her kan jeg da godt mærke, at jeg lever. Øjenlåget bliver prikket med en nål på 0.3 mm og huden under 0.5 mm. Pernilles hænder ved, hvad de gør.

Nålebehandlingen tager 10 minutter, og efterfølgende får jeg lagt en kølende sheetmaske. Som en gintonic på en sydfransk sommerdag. Huden er godt rødmosset, og det er afgørende, at der kommer et tykt lag solfaktor på, og at huden får ro, ikke en gang rens, de næste 12 timer. Dagen efter er huden stadig spættet og øm, og solfaktor stadig en pligt. Så det er ikke en ‘jeg skal til fest om en time og ligne en million’-behandling. Det er en tålmodighedstest og ventetiden værd. Efter en uge har huden ligesom løftet sig.

Resultatet er ikke varigt efter kun en enkelt behandling, fordi huden vil vende tilbage til sin normale tilstand, og det er individuelt, hvor lang tid, der vil gå. Men kollagenproduktionen opbygges i løbet af de følgende seks uger, så jeg har mere godt i vente. Hvis hudens nye tilstand skal vare ved derefter, kræver det fire til seks behandlinger med seks ugers mellemrum.

Dermapen-behandling hos Alfa Omega Klinikken, 2.900 kr.

Nanoneedling

"Det behøver ikke gøre småondt, før det gør godt," kunne være pHformulas motto. Godt nok har hudplejemærket også microneedling på menuen, men deres nanoneedling-behandling er mild, men effektiv, viser det sig. Hvor microneedling kan gå helt ned til 2 mm ved behandling af ar, går nanoneedling kun 0.15 mm ned i huden og arbejder altså kun i overfladen.

Nanopennens nåle er egentlig slet ikke nåle, men består af 108 hårlignende kegler med en diameter på 0.1 mm. Det betyder to ting: At behandlingen blot føles som en kilden, og at huden ikke i lige så høj grad har brug for at hele – og dét betyder, at du kan se resultatet med det samme. Jane Varto, kosmetolog og vaskeægte hudnørd, fortæller, hvordan de små nåle vil forvandle løs hud til stram, udjævne pigmentering og få huden til at bounce tilbage som en køkkenelastik.

Men først bliver der smurt en syre på huden, og det er en god ting. pHformulas syrer drøner ned i bunden af huden, hvor de sætter gang i cellerne. Så kommer nanopennen på arbejde, og de små nåle giver god adgang til den solution, der efterfølgende bliver smurt på. “Solution?” Jane fortæller, at det er en væske med ingredienser sammensat efter hudens udfordringer: ældning, pigmentering, rødme, tør hud. Jeg får et skud med den, der byder på en hel del retinol, som vil accelerere hudens fornyelse og gøre den fast som velhævet dej.

Behandlingen tager en time, og se nu dér! Mig i spejlet! Som om nogen har hevet det kedelige grå filter væk, jeg gik rundt med ude i virkeligheden.

Nanoneedling Power Treatment hos Beauty Akademiet, 1.150 kr.

LÆS OGSÅ: "Hvis udstrålingen er der, kan god stil næsten være ligegyldig"

Ansigtsakupunktur

Det kan godt være, at det er ansigtet, der trænger til en kærlig opstrammer, men kroppen og hovedet skal også være med, hvis resultatet skal være godt. Det er Rikke Bronx’ holdning. Hun har klinikken Akurart på Stefansgade i København og er uddannet ansigtsakupunktør fra København & Aarhus Akupunkturskole. Inden jeg kommer på briksen, spørger Rikke til min fordøjelse, kroppens varme og kulde og tager et blik på mine negle og blodårer.

For hoved og krop, hud og organer, muskler og bindevæv hænger sammen. Derfor arbejder Rikke altid med kropsakupunktur og ikke udelukkende ansigtsakupunktur. Da jeg har lagt mig på briksen, trykker hun mig under fødderne og tager fat om mit håndled for at tjekke min puls.

"Mistede du meget blod, da du fødte dit barn?"

"Hvordan i himlens navn ved du det?" spørger jeg.

"Du mangler stadig blod. Det er derfor, du føler dig tung," siger Rikke og henviser til min klagesang om min krop, der trækker mig ned som et blylod.

Rikke sætter først nogle nåle på underbenene, der bl.a. skal stimulere milten. Hun sætter også nåle i hovedbunden, der skal få hovedet til at give slip, og et par stykker, der skal afspænde kæberne. Rikke arbejder også lokalt på enkelte linjer, hvor bittesmå nåle bliver placeret som perler på en snor for at virke på bindevævet.

Derudover har hun et ekstra våben på klinikken. Hun supplerer og afslutter med en oxygenbehandling. En airbrush og ilt under tryk hjælper serummet med hyaluronsyre og retinol ned i huden. Fordi den i forvejen er åben for indtryk efter akupunkturen, der har aktiveret bindevæv, muskler, blod og celler, vil huden også tage endnu bedre imod serummet, som vil stimulere produktionen af kollagen og øge hudens elasticitet. Jeg har det, som om jeg svæver en centimeter over briksen. Som at ligge i savasana efter en god omgang yoga. Jeg fjedrer ud af klinikken med et bekymringsfrit fjæs.

Ansigts- og kropsakupunktur + dermaOXY-serumbehandling hos Akurart, 1.300 kr.

Eurowoman var inviteret til at teste de tre behandlinger

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed og Guide