Helena Christensen 2003
Foto: Evan Agostini/Getty Images

Fjern mørke rande

Hvorfor får jeg mørke rande under øjnene? Vi har spurgt eksperten

Smukke og friske øjne står øverst på ønskelisten hos de fleste. Desværre er det ikke altid, hvad der møder os, når vi kigger i spejlet. Vi har søgt hjælp hos en ekspert.

Vidste du, at din hud omkring øjnene har brug for særlig pleje – og ikke bare i forhold til at mindske mørke cirkler og rande under øjnene? Det gør Marion Nielsen, der har en Ph.d. i medicin og en master i kosmetologi, dig klogere på her, når hun svarer på spørgsmål om alt fra søvn til solcreme.

LÆS OGSÅ: Sådan vasker du dit hår rigtigt

I denne artikel får du svar på følgende:

Er huden omkring øjnene anderledes end resten af ansigtet?

”Huden omkring øjnene er meget tynd, faktisk tre til fem gange tyndere end andre steder på kroppen. Og det gør huden omkring øjenområdet ekstra sårbar og følsom overfor eksponeringen af miljøfaktorer som for eksempel UV-stråler, dehydrering, træthed og tobak. Man skal derfor være meget omhyggelig med at beskytte dette område for at mindske forekomsten af udslæt, pigmentforandringer og rynker.”

”Derudover er øjenområdet konstant i brug, fordi øjenlågene bevæger sig. Man foretager omkring 10.000 blinkende bevægelser hver dag, som aktiverer 22 muskler. Derfor gør skrøbeligheden og følsomheden i netop dette område huden særligt sårbar overfor aldring, og som resultat udvikler vi let fine linjer og rynker som tegn på træthed.”

Hvorfor er det vigtigt at pleje huden omkring øjnene?

”Huden omkring dine øjne er et område, hvor der ikke er mange oliekirtler eller meget kollagen sammenlignet med resten af kroppen. Derfor er øjenområdet mere udsat for fine linjer og dehydrering. Man siger også, at dette område er et vindue til en persons kronologiske alder, og hvor sund vedkommendes hud er,” siger Marion Nielsen, som lægger særlig vægt på, hvad de vigtigste problemer relateret til dette område er:

”Mørke rande, poser under øjenlåg og øjne, tør og tynd hud, samt at man generelt bare ser lidt træt ud.”

Da huden omkring øjnene er særlig tynd og følsom, kræver det selvfølgelig ekstra omhu.

”Produkterne skal have en høj tolerance-værdi og være testet på følsomme øjne eller brug af kontaktlinser, samt have en lettere og mindre klæbrig struktur end ansigtsplejeprodukter. Derudover skal plejeprodukterne indeholde aktive ingredienser, der afhjælper og behandler kliniske tegn som mørke rande, fine linjer eller poser under øjnene,” siger Marion Nielsen.

Sådan påfører du allerbedst din øjencreme.

Hvor meget betyder nattesøvn i forhold til friske øjne?

”Din nattesøvns varighed er ikke lig med kvaliteten af din søvn. Smartphones, stress og dårlig kost forstyrrer alle kvaliteten af din søvn. Videnskabelige undersøgelser viser, at mangel på søvn er direkte knyttet til kliniske tegn på træthed og aldring, som eksempelvis mørke rande, poser, samt tørhed og irritation, der får dine øjne til at se mere trætte ud. Når du ikke sover godt, ophobes blod og væske omkring øjnene, som forårsager mørke rande. Det betyder, at otte timers søvn af dårlig kvalitet også kan være medvirkende til tegn på træthed omkring øjnene,” svarer Marion Nielsen og forklarer, hvordan en lavere cirkulation i dette område kan svække væggene i blodkar og forårsage, at væske lækker ud af karvæggen og ophobes i øjenlågsvævet.

”Det kan udløse hævelse og poser under øjnene.”

Hvorfor får jeg mørke rande?

”Mørke cirkler eller rande rundt om øjnene er et af de største hudproblemer, der findes. Udtrykket mørke rande omkring øjnene henviser til området omkring øjet, hvor en skygge i form af en halvmåne vises som en konkave under eller over selve øjet. Huden ser mørkere ud end på andre områder og er ofte brungrå eller rød/lilla/blå,” forklarer Marion Nielsen. Et problem, du måske selv har oplevet i perioder med stress og dårlig søvn. Men det er ikke den eneste grund til, du kan have oplevet dette skønhedsproblem.

”Dannelsen af mørke cirkler eller rande er et resultat af flere faktorer. Det kan for eksempel være arvelige faktorer, eksterne faktorer og livsstil. Træthed og mangel på søvn anses dog for at bidrage mest til dannelsen af mørke rande, fordi det resulterer i en dårlig blodcirkulation. Da farven på blod i en blodåre er mørk, fører det til de mørke cirkler. Tobak og alkohol kaldes ofte skønhedsdræbere, da de fremhæver udseendet af mørke rande. Følelser og stress kan også føre til mørke rande,” siger Marion Nielsen.

Hvad er den bedste pleje af vores øjenområder?

”Den bedste pleje er at reparere og forstærke hudbarrieren omkring øjnene. Hos Vichy har vi lavet et nyt produkt, Minéral 89 Eyes, der kombinerer specifikke aktive ingredienser, der er målrettet trætte øjne og kliniske symptomer som mørke rande og hævelse. Den friske og lette struktur giver en følelse af velvære og komfort. I Mineral 89 Eyes er der for eksempel mineralvand, der beskytter og styrker. Hyaluronsyre beskytter huden mod ydre faktorer ved at bevare fugten, og koffein giver et friskere og veludhvilet look,” svarer Marion Nielsen.

Hvordan påfører jeg allerbedst cremen?

”Jeg anbefaler, at du placerer en dråbe øjencreme på fingerspidserne og fordeler det rundt om hvert øje. Tryk forsigtigt med et rullende tryk hver dråbe ind i din øjenkontur ved hjælp af to fingre for at udglatte eventuelle poser. Brug din finger til at glatte fra de indre til de ydre hjørner af øjeområdet og øjenlåg for at glatte fine linjer. Det vigtigste er, at du ikke trækker og gnider i den tynde hud,” siger Marion Nielsen.

Og hvad med solfaktor – er den også vigtig at huske?

”Det er vigtigt at beskytte det meget skrøbelige og følsomme område mod de skadelige virkninger fra UV-stråler, først og fremmest med solbriller af god kvalitet, men også med solcreme. For at forhindre rynker omkring øjenområdet er det meget vigtigt at styrke hudens barrierer,” svarer Marion Nielsen.

Om eksperten

Marion Nielsen er en af kvinderne bag Vichys nyeste øjenpleje Mineral 89 Eye. Hendes baggrund er en Ph.d. i medicin og en master i kosmetologi fra University of Nantes.

Se, hvad vi ellers skriver om: Makeup, Hudpleje, Hud og Skønhed