Naomi Campbell 2018
Foto: Getty Images Naomi Campbell i Poiret-kjole til Cannes Film Festival 2018.

Alt det, du ikke vidste om Naomi Campbell

Hvem er Naomi Campbell? Det er måske ikke et spørgsmål, du har stillet dig selv, men den 48-årige supermodel er en af de få, du skal kende.

Naomi Campbell er berømt for sin gazelleagtige krop og berygtet for sine voldelige vredesudbrud. Nu er den varmblodede furie atter i søgelyset efter hun har udtalt, at hun ”ikke ved, om hun kan gå model meget længere” – vi tegner et portræt.

LÆS OGSÅ: Laura Christensen: "Jeg tror først, det gik op for mig, hvad en forside betød, da den hang på bustoppestederne"

22. maj 1970

Datoen, hvor Naomi Campbell blev født ind i et arbejderklassemiljø i London. Hendes 19-årige mor, danseren Valerie Morris, som har jamaicanske rødder, var alene og ønskede ikke, at datteren skulle kende sin far. Naomi har aldrig mødt ham og ved ikke, om han er død eller levende, men det er fra ham, hun har sine kinesiske aner.

Da Naomi Campbell var fire år, blev hun efterladt hos sin mormor Ruby, så moren kunne turnere Europa tyndt med dansetruppen ”Fantastica” som ballerina. Lille Naomi vidste allerede da, at hun skulle være danser som sin mor. Hun startede på Barbara Speake Stage School, og som 10-årig rykkede hun videre til The Italia Conti Academy of Theatre Arts, hvor hun studerede ballet. Moren var dog ikke helt overbevist om datterens talent.

“Jeg skulle igennem en audition sammen med 500 andre piger. Min mor sagde: “Naomi, du har ikke en chance, men hvis du mod forventning kommer ind, tager jeg dig med i Hamley’s [en legetøjsforretning i London, red.] og giver dig en Sindy-dukke.” Og jeg ville virkelig gerne have den dukke,” har Naomi sagt til magasinet Interview.

Siden har mor og datter i et Oprah Winfrey-show fortalt om, hvilke konsekvenser pigens barndom uden en mor har haft.

“Jeg føler, at jeg opgav hende. Jeg rejste ud for at tjene penge, så hun kunne få et godt liv, men jeg har indset, at materielle ting ikke kan erstatte en mor,” sagde Valerie Morris i den forbindelse.

15 år gammel

Så gammel var Naomi Campbell, da hun iklædt skoleuniform var på shopping tur i Covent Garden i London og blev spottet af ejeren af modelbureauet Synchro Model Agency, Beth Boldt. Tåspidsskoene blev skiftet ud med stiletter, og de passede den unge Naomi perfekt. Allerede et par måneder senere røg hun på forsiden af britisk Elle. Det var i 1986.

På samme tid mødte hun den et år ældre amerikanske model Christy Turlington, og de to veninder flyttede sammen i en lejlighed i SoHo. Christy Turlington introducerede Naomi Campbell for Versace-familien, som bookede hende til et show – og de næste to årtier afholdt de ikke et eneste modeshow uden hende. De to unge modeller teamede op med den upcoming canadier Linda Evangelista, og navnet The Trinity opstod.

“Vi støttede hinanden i tykt og tyndt og havde altid værelser ved siden af hinanden, når vi overnattede på hoteller – det var som en lang pyjamasparty-tour. Desværre oplevede jeg ofte i starten af min karriere, at forskellige designere ikke havde lyst til at bruge sorte modeller i deres shows, men Christy og Linda sagde til dem: “Hvis I ikke tager Naomi, får I heller ikke os.”

”Mine veninder stillede op for mig, og at de gjorde dét for mig, vil jeg aldrig glemme,” har hun sagt til magasinet Interview.

13 år gik der...

...fra Naomi Campbells første magasinforside, til hun fik sin første skønhedskampagne for Cosmopolitan Cosmetics i 1999. Og det har ikke været let at være sort model. I 1988 blev hun den første farvede kvinde på forsiden af fransk Vogue, men det kom hun først, efter at Yves Saint Laurent havde truet med at trække alle sine annoncer fra magasinet.

“USA’s præsident er i dag sort, men som sort kvinde er jeg stadig en undtagelse i denne branche, og jeg har altid skullet arbejde hårdere for at blive behandlet som de andre,” sagde hun til Glamour Magazine i 2009, hvor Barack Obama var præsident.

Og tallene taler deres eget sprog. Selv om hun regnes for at være den største sorte model for sin tid, har kun måttet nøjes med otte covere på britisk Vogue, mens kollegaen Linda Evangelista har optrådt på forsiden 16 gange, og Kate Moss topper med 31 gange.

1993

Året, hvor billedet af den succesfulde Naomi Campbell begyndte at krakelere. Hendes modelbureau Elite Model Management, der havde repræsenteret hende siden 1987, valgte at fyre hende med den begrundelse, at hverken de mange penge eller prestigen kunne retfærdiggøre det grove misbrug, som medarbejdere og klienter oplevede. Elites grundlægger, John Casablanca, beskrev hende endda som manipulerende, intrigant, grov og umulig. Siden kom det frem, at Naomi Campbell i den periode var begyndt at sniffe kokain.

“Jeg har altid været imod stoffer, men jeg havde tre job om dagen, og kokain fik mig til at føle, at jeg kunne klare alt. Jeg havde det sjovt, jeg rejste rundt i verden, og folk gav mig alt, hvad jeg ville have,” har hun sagt til People.com.

I 1999 kollapsede hun under en fotoskydning, og hun lod sig indlægge til behandling for sin afhængighed. Det var dog først to år senere, offentligheden hørte om det, da avisen Daily Mirror offentliggjorde billeder af hende til et møde hos Anonyme Narkomaner. I dag har hun været stoffri i otte år.

Naomi Campbell på papir

Naomi Campbell har faktisk udgivet en roman. Høj på stoffer i 90’erne holdt hun sig nemlig ikke tilbage for at afprøve nye karrieremuligheder – dog uden den store succes. Bogen Swan fra 1994 handlede om en supermodel, der blev udsat for pengeafpresning. Det kom dog frem, at hun ikke havde skrevet et eneste ord selv. For som Campbell sagde, havde hun ikke tid til at sætte sig ned og skrive en bog.

Måske fordi hun havde for travlt med at indspille albummet Babywoman – der floppede fælt. Det samme gjorde restaurantkæden The Fashion Cafe, som hun investerede i sammen med kollegerne Claudia Schiffer og Elle Macpherson. Hun forsøgte sig også som skuespillerinde i bl.a. Robert Altmans mockumentary Prêt-à-Porter (1994) og komedien Miami Rhapsody (1995), hvor hun spillede over for Sarah Jessica Parker og Antonio Banderas. I 1996 fik hun lidt genoprejsning for sin sang, da hun indspillede singlen La La La Love Song sammen med den japanske popstjerne Toshinobu Kubota, der solgte millioner af eksemplarer i Japan.

Et iltert temperament

Naomi Campbell har været tiltalt for 10 voldelige overfald. Blandt andet fik hun et hak i straffeattesten, da hun i 2010 stod anklaget i en sag om afrikanske bloddiamanter. En af anklagerne om vold kom i 2006 fra husholdersken Ana Scolavino, der beskyldte hende for et overfald med en juvelbesat BlackBerry.

Campbell erkendte sig skyldig og blev idømt den straf at skulle vaske gulv i fem dage i et dagcenter i New York. Opgaven udførte hun bl.a. klædt i en sølvfarvet pailletkjole fra Dolce & Gabbana, mens hun førte dagbog om oplevelsen i magasinet W under titlen The Naomi Diaries. Her kunne man læse, at hun fejede dagen lang og blev ret besidderisk over sin lille stak af skrald – en følelse, der mindede hende om den, hun havde for sin Hermès-taske. Selvironi har hun heldigvis nok af.

Året før lod hun sig fotografere i en T-shirt fra Chip and Pepper med ordene Naomi Hit Me … and I Loved It.

12.752.297 kroner

Så mange kroner samlede Naomi Campbell i 2010 ind til ofrene for jordskælvet på Haiti på én aften. Modellen kan nemlig også andet end at være bidsk. Hun har været med til at grundlægge velgørenhedsorganisationen Fashion for Relief, der arrangerer modeshows til fundraising, og som også har samlet penge ind til ofrene fra orkanen Katrina og jordskælvet i Japan.

Allerede i 1992 donerede hun overskuddet fra et fotoshoot i Tanzania til The African National Congress, der blev ledet af Nelson Mandela. En sydafrikansk helt, som hun mødte personligt i 1994 og blev gode venner med. Hun har siden deres møde støttet mange af Mandelas kampagner, bl.a. Nelson Mandelas Children’s Fund, og hun er gået aktivt ind i kampen mod brystkræft, en sygdom, som hendes mor også har været ramt af.

Kuren, der giver hende kroppen, hun ønsker

18 dage tre gange om året er Naomi Campbell efter sigende på en diæt bestående af en cocktail af ahornsirup, cayennepeber, citronsaft og vand.

“Når man bliver ældre, rykker forskellige ting på kroppen længere sydpå, og derfor er det godt at rense den en gang imellem. Derudover dyrker jeg en blanding af gymnastik, yoga og pilates,” har hun sagt til Oprah Winfrey.

Det må være derfor, hun stadig kan holde sig så smuk, og ikke har ”noget problem med at blive ældre, det er jo bare et tal.”

22,9 centimeter

Så mange centimeter var hælene på de blå plateausko i slangeskind, som designeren Vivienne Westwood gav hende på ved et modeshow i 1993, og som blev skyld i et af modehistoriens mest berømte catwalk-fald. Naomi Campbell brugte efterfølgende skoene som dørstopper, og de er i dag udstillet på Victoria & Albert Museum i London.

Klokken 06:00

Tidspunktet, hvor Naomi Campbells 40-års fødselsdag sluttede. Festen blev holdt i Cannes, og på dansegulvet var blandt andre vennerne Grace Jones, Marc Jacobs, Riccardo Tisci, Carine Roitfeld, Domenico Dolce og Stefano Gabbana at finde.

Præcise klokkeslæt er dog aldrig noget, supermodellen har gået så vanvittig højt op i. Hun er kendt for notorisk at komme for sent til sine job. F.eks. oplevede den dansk modevirksomhed Only for nogle år siden, at hun kom et helt døgn for sent til en fotoskydning. Men hvem venter ikke gerne på Naomi Campbell?

13 år

Så mange år ældre er Naomi Campbells nuværende kæreste – den 35-årige rapper, Skepta. Et forhold Naomi Campbell bekræftede med sensuel GQ-magasinforside efter lang tid spekulationer, som startede i 2017, da Skepta kaldte Naomi hans 'yndlingsforsidemodel'. Skepta er den første mand, Naomi har set officielt siden den egyptiske millionær Louis C. Camilleri.

Du kan følge Naomi Campbell på Instagram og Snapchat under hhv. iamnaomicampbell og iamnaomi, hvor du får et eksklusivt kig ind i hendes liv.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Model, Modeuge og Kendte