Sponsoreret indhold

Om natten er du under reparation – hvorfor?

Om natten er du under reparation – hvorfor?

Bare et ekstra afsnit af yndlingsserien, en hurtig opvask eller en arbejdsopgave. Der er meget, der kan spænde ben for vores intention om at komme i seng i god tid. Men det går ud over krop og hjerne, når vi ikke får nok søvn. Søvnforsker og ekspert Birgitte Kornum fortæller om fordelene ved, at du får sovet nok – og konsekvenserne, hvis du ikke gør.

Hvor vigtig er søvnen for vores krop og hjerne?

”Søvn er helt essentielt for os. Særligt hjernen har brug for at gå offline, så den kan få ro til at restituere sig. Så længe der hele tiden kommer sanseindtryk, så har hjernen nok at gøre med at bearbejde de indtryk, den konstant får, men når du lukker øjnene og falder i søvn, kan der starte nogle andre processer. Søvn er nemlig ikke nogen tom tilstand. Hjernen har travlt med at rense sig efter dagens brug, og der kører også en masse processer, der optimerer forbindelserne mellem hjerneceller, så hjernen kan blive ved med at fungere godt. De nye ting, du har lært og oplevet i løbet af dagen, skal også lagres de rigtige steder og integreres med den viden, du har i forvejen. Det tager tid for hjernen at gennemgå alle de vigtige processer, så hvis du sover for lidt, får hjernen ikke renset og repareret sig selv, og så begynder den at fungere dårligere. Allerede efter et par dage med for lidt søvn kan man måle, at folk bliver dårligere til at holde fokus, de får sværere ved at koncentrere sig og løse svære opgaver. Hvis søvnmanglen fortsætter, går det ud over humøret; måske skælder man mere ud eller græder mere, end der er behov for. Det største problem er måske, at søvnmangel fører til, at man mister sin evne til selvindsigt. Det er svært nok at have en god selvindsigt, så hjernen skal fungere, hvis den skal vurdere sig selv. Når man sover for lidt, får man derfor ringere selvindsigt og kan derfor ikke selv se, at man sover for lidt og derfor opfører sig ringere. Får man derimod sovet nok hver nat, så er det ikke kun godt for hjernen, man får også en sundere krop og mindsker risikoen for en lang række sygdomme.” 

Hvor meget skal man sove?

”Det afhænger af, hvor gammel man er. De fleste mennesker mellem 20 og 65 år skal sove 7-8 timer i døgnet, hvis hjernen skal fungere bedst muligt. Nogle kan nøjes med lidt mindre, og nogle skal have mere. Al søvnen behøver ikke være om natten – noget af det kan fint være en middagslur. Så længe man samlet set sover nok, så er alt som det skal være.

Kan huden blive påvirket af vores søvn?

”Det er ikke noget, der er undersøgt specielt grundigt, men der er studier, der har vist, at for lidt søvn kan påvirke huden negativt. Det er for eksempel bevist, at huden hos kvinder, der sover 5 timer eller mindre pr. nat, viser flere alderstegn, når man sammenligner med jævnaldrende kvinder, der sover 7-9 timer pr. nat. For lidt søvn kan også forringe hudens barrierefunktion og elasticitet.” 

Hvordan kan vi komme til at sove bedre?

”Man sørger for at have gode vaner i forhold til sin søvn. Det handler om at gå tidligt nok i seng, i forhold til hvornår man skal op. Man skal også passe på med opkvikkende aktiviteter om aftenen – f.eks. hård motion, stressende arbejde eller kaffedrikning. Det er heller ikke godt for søvnen at spise for sent. Det er faktisk i det hele taget ikke sundt at spise sent, da kroppen ikke er indrettet til at indtage føde i den mørke halvdel af døgnet. I forhold til søvn er det bedst, hvis man kan lade være med at spise efter kl. 20. Så det gælder altså om at have nogle gode vaner, hvor man tager det stille og roligt om aftenen. Samtidig giver en aktiv dag også en bedre søvn, så det gælder det om at komme ud og få noget lys, spise gode sunde måltider, bevæge sig og opleve en masse i de lyse timer.”

Om Birgitte Kornum

birgitte .jpg

Billedet er taget af Suste Bonnén

Om Birgitte Kornum

PhD, Lektor, Institut for Neurovidenskab, Københavns Universitet.

Birgitte leder en forskningsgruppe på 10 forskere, der studerer immunsystemets effekter på søvnens reguleringsmekanismer. Derudover underviser hun medicin-, psykologi-, tandlæge- og neurosciencestuderende i søvn og hjernens biologi. Birgitte har også skrevet bogen ”Forstå din søvn”, som er udgivet på Gyldendals forlag.

Intens genoprettelse af din hudbarriere over natten

billede digitorial skin stories 4 -Lancome-Night-Cream-ADVANCED-GÉNIFIQUE-YOUTH-ACTIVATING-NIGHT-CREAM-50ml-000-3614273774413-OpenClosed (1)[88] (1).png

Kosmetisk dokumenteret synlig forbedring på seks hudparametre efter otte uger:

+43 % mere jævn hudtekstur**

+35 % fastere hud**

+33 % fyldighed**

Reduktion af fine linjer**

*Instrumental test, 24 kvinder efter otte timer

**Costetoklinisk undersøgelse, 82 kvinder efter otte uger

Læs mere, og køb Lancôme Advanced Génifique Repairing Night Cream her