Sponsoreret indhold

Er dine kostvaner i nærheden af at leve op til Fødevarestyrelsens anbefalinger?

Er dine kostvaner i nærheden af at leve op til Fødevarestyrelsens anbefalinger?

Jo, vi kender måske omridset af Fødevarestyrelsens 10 kostråd, der er til for at forebygge livsstilssygdomme. Men selv de kostråd, vi har styr på, kan være svære at leve op til. Få tips til, hvordan du kan supplere den sunde kost, mens du - en gang for alle - får styr på de 10 kostråd.

Ja, ja, vi kender dem jo godt.

Kostrådene.

Eller okay, vi har sådan nogenlunde styr på dem...

Noget med mere frugt og grønt og noget med, at vi skal huske at drikke vand og spise fisk... ik'?

Jo, men Fødevarestyrelsens 10 officielle anbefalinger til en sund og varieret kost er alligevel mere detaljeret end som så. Og det er der gode grunde til, for følger vi dem, kan vi mindske chancerne betydeligt for både hjertekarsygdomme, sukkersyge og sågar kræft.

Tre i sig selv indiskutable argumenter for at kunne anbefalingerne til fingrespidserne. Men - viser en undersøgelse fra Fødevarestyrelsen - så følger vi dem sjældent. Kun hvert 3. barn og hver 6. voksen lever op til kostrådsanbefalingerne. Især er vi dårlige til at huske det grønne og fiskene, når vi pakker madpakken. Den gennemsnitlige dansker spiser kun ¾ af de 600 gram grønt og frugt, som kostrådene anbefaler.

Kosttilskud til supplement af kroppen og immunforsvaret

Og det er jo ikke fordi, vi ikke vil spise sundt. Problemet er nok nærmere, at vi hverken har tiden eller det kulinariske overskud til hver dag at pakke vores egen og/eller børnenes madpakker efter de 10 kostråd. Og så er det måske de færreste af os, der er klar over, hvad kostrådenes anbefalinger helt præcis går ud på.

For selvom mere fisk, frugt og grønt er vigtige faktorer, så handler Fødevarestyrelsens anbefalinger (også) om madpakkens pålæg, hvordan og med hvilke fedtprodukter vi steger kød og grøntsager i samt mejeriprodukter og sukker.

Med den moderne familie in mente, fritidsinteresser og en karriere, der også lige skal passes, er Fødevarestyrelsens kostråd måske ikke det, der fylder mest, når vi står i supermarkedet. Derfor kan kosttilskud i form af vitaminer og mineraler være et rigtig godt supplement – både for os og vores børn. APOVIT tilbyder nemlig en lang række kosttilskud i form af vitaminer, som er med til at opbygge og vedligeholde kroppen og dens immunforsvar.

Arbejder du fx på kontor, vil det være oplagt at supplere din kost med D-vitamin, som er den vitamin, vi primært får fra solen. Og som gravid - eller med planer om at blive det – anbefales du og dit barn faktisk kosttilskud i form af ekstra vitaminer, mineraler og næringsstoffer.  

Er dine kostvaner i nærheden af at leve op til Fødevarestyrelsens anbefalinger?

Og der kan være mange flere grunde til, at det er en god ide, at supplere kosten med vitaminer. Med kosttilskud fra APOVIT kan du bl.a. vedligeholde immunforsvaret, knogler, tænder og muskelfunktioner, mens vitaminerne også kan hjælpe med at mindske træthed og udmattelse. 

APOVIT fås på apotekerne, hvor du samtidig kan få råd og vejledning om, hvilke slags vitaminer, der passer til dig.

De 10 kostråd

Med kosttilskud er det dog vigtigt at understrege, at de hverken kan eller skal betragtes som erstatning for Fødevarestyrelsens anbefalinger om en sund og varieret kost.

Er dine kostvaner i nærheden af at leve op til Fødevarestyrelsens anbefalinger?


Find ud af, hvor tæt dine kostvaner er på at leve op til Fødevarestyrelsens 10 kostråd her:

1.Spis frugt og mange grøntsager

Spis 6 stk grøntsager og frugt, svarende til 600 g. 3 stk. grøntsager og 3 stk frugt. Vælg især de grove grøntsager som fx løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter og bønner. Børn fra 4-10 år bør spise 300-500 gram frugt og grønt afhængig af alderen.

2.Spis mere fisk

Spis fisk mindst to gange om ugen som hovedret men flere gange om ugen som pålæg. Faktisk skal du i alt have 350 gram fisk om ugen. Heraf ca. 200 gram fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild. Fisk mindsker risikoen for hjertekarsygdomme, og alle former for fisk tæller med men sørg for at kigge efter Nøglehulsmærket, når du køber fisk.

(Obs: gravide og børn mellem 3-14 år bør ikke spise store rovfisk og begrænsede mængder dåsetun).

3.Vælg fuldkorn

Spis mindst 75 gram fuldkorn om dagen, hvilket svarer til ca. 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød. Får du din daglige dosis fuldkorn øger du chancen for at forebygge hjertekarsygdomme, sukkersyge og flere typer af kræft. Gå efter fuldkornsmærket, når du køber ind, så er du sikret et højt indhold af kostfibre og fuldkorn.

4.Vælg magert kød og kødpålæg

Hold dig til to til tre middage med okse, lam eller svin om ugen. Eller hvad der svarer til 500 gram tilberedt kød. Ugens resterende dage kan du spise fjerkræ, fisk, æg, grøntsager eller bælgfrugter. Gå igen efter Nøglehulsmærket. Det gør det nemt at vælge de magre kødvarianter.

5.Spis mindre mættet fedt

Her handler det simpelthen bare om at holde igen. Hold igen, når du smører smør på brødet, når du hælder olie eller smører margarine på panden. For meget mættet fedt øger risikoen for hjertekarsygdomme. Steg kød og grøntsager i olie frem for i smør og hæld så vidt muligt stegefedtet fra.

6.Vælg magre mejeriprodukter

Når du bestiller din cappuccino hos Ricco's, så bed om minimælk eller andre mælkeprodukter med 0,7 procent fedt per 100 gram. Det samme gælder osten, hvor fedtprocenten ikke bør overstige de 17 procent. Morgenyoghurten bør ikke indeholde mere en 1,5 gram fedt og 4 gram tilsat sukker per 100 gram. Ca. ½ liter mælkeprodukter dagligt er, ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger, passende. Igen: gå efter Nøglehulsmærket, så sparer du både på fedt og sukker.

7.Drik vand

Måske det mest overkommelige råd. Det er bare at gå ud i køkkenet og tænde for hanen. Her anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi drikker én til halvanden liter i døgnet, for vand er essentielt for, at kroppen kan fungere. Det er i øvrigt bevist, at vand gør det nemmere at holde vægten.

8.Spis mindre sukker

Den måtte jo komme. Slik, kager og sodavand er bare ikke godt for os. Udover dårlig tandhygiejne forårsager sukker overvægt og alle de sygdomme, der følger med fedme. Med stor fordel kan de fleste af os halvere vores forbrug af slik.

9.Spis mad med mindre salt

Her er der heller ikke den store videnskab bag. Det handler simpelthen om at salte maden mindre, end du måske er vant til. Vores smagsløg kan sagtens vænne sig til, at maden er mindre saltet. Brug ca. 3 gram eller hvad der svarer til en ½ tsk. salt om dagen. Mindre salt sænker dit blodtryk, forebygger hjertekarsygdomme ligesom det nedbringer risici for visse typer kræft.

10. Spis varieret, ikke for meget og vær aktiv

Følger du de ni foregående råd, så vil din kost automatisk være varieret, og du kan dermed allerede sætte flueben i den boks. Men hvor meget er for meget? Det er – bogstaveligt talt – en smagssag. En tommelfingerregel er, at man selvfølgelig spiser moderat og fornuftigt, så man ikke falder prustende sammen i sofaen efterfølgende. Til gengæld ved vi, når det gælder aktivitetsniveauet, at vi som minimum skal være aktive mindst 30 minutter om dagen. Skal de 30 minutter deles op, skal det minimum være i blokke af 10 minutter, og mindst 2 gange ugen, skal det være høj intensitet i minimum 20 minutter.