7 gode grunde til at træne ude - også selv om det bli'r koldere

Foto: Getty Images Du får mere energi, og kulde speeder forbrændingen op.

7 gode grunde til at træne ude - også selv om det bli'r koldere

Spring ud i det smukke efterår og få pulsen op - der er nemlig masser af fordele ved at træne udenfor.

Her er 7 gode grunde til at undgå fitnesscentrene og fortsætte træningen i den friske luft.

1. Udendørstræning booster dit humør

Kroppen frigiver endorfiner, når du træner. De giver et kick, som du sagtens kan blive afhængig af, og det er bestemt ikke uden grund, at de kaldes kroppens lykkehormon. En undersøgelse har vist, at deltagerne blev 50 % gladere, hvis de trænede udendørs modsat i træningscentret. Og det behøver ikke at være en lang løbetur i parken. Blot fem minutters motion i et grønt område kan forbedre humør og selvværd.

2. Det mindsker stress

Løb i naturen eller en park i byen har en øjeblikkelig virkning på stress. De naturlige lyde af vind i trætoppe, løbesko på grussti og omgivelserne, der passerer forbi, virker afbalancerende og beroligende på sindet. Desuden har talrige videnskabelige undersøgelser vist, at netop regelmæssig løbetræning virker afstressende og forebygger depressioner. 

3. Du får endnu mere energi

Motion booster dig med ny energi, når du føler dig træt, og frisk luft kan øge effekten. Alene 20 minutter udenfor kan friske dig op som en god og stærk kop kaffe, ifølge undersøgelser.

4. Styrker immunforsvaret

Dit helbred er også en af de gode grunde til at træne ude. Når du vælger den friske morgenluft frem for at bruge medlemskortet til det lokale fitnesscenter, styrker du dit immunforsvar, og du slipper for baciller og vira. Ligesom børnehavebørn smitter hinanden, når de opholder sig mest indendørs og er mange sammen på lidt plads, er der også frit lejde for forkølelsesvira på håndvægte, spinningcykler og i omklædningsrum.

5. Du får D-vitamin

Sollyset er vores naturlige kilde til D-vitamin, men om efteråret og vinteren skinner solen i færre timer, og vi tilbringer mindre tid ude. Du kan hente meget ved at løbe udendørs på tidspunkter, hvor det er lyst. 

6. Kulde speeder forbrændingen op

Faktisk forbrænder du ca. 5 procent mere ved temperaturer omkring frysepunktet. Det løber op i ca. 100-150 kalorier på en times løb afhængig af din kropsvægt. Altså kan du tabe 0,5 kg fedt ved at løbe nøjagtig samme tempo og rute som i sommer. Du bruger også flere kræfter på at bevæge dig fremad uden døre end på løbebåndet. Selv om løbebåndet „minder” om naturligt løb, så kan det ikke simulere det, at du rent faktisk flytter kroppen fremad. Ligesom der er forskel på at cykle inden døre og på en rigtig bjergside.

7. Du styrker hjernen

Hjernen bliver blæst rigtig godt igennem både udefra og indefra, når du løber. Du får masser af blod og ilt rundt i kroppen og op til hovedet. På kort sigt vil du føle dig klarere i hovedet efter en løbetur, og du vil måske også lægge mærke til, at du husker bedre.

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning, Træningsprogram, Sol og Lister