løb
SPONSORERET indhold

5 kendte kvinder: Derfor elsker vi at løbe

Mangler du motivation til at snøre løbeskoene? Så få den lige her, hvor en håndfuld store løbefans fortæller om deres crush på den enkle men effektive træningsform.

Af: Maria Bruun-Schmidt Dorrens Foto: Mads Hansen, Joachim Wichmann og Jaqueline Fluri.
16. maj. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

 

Vejrvært Sara Maria Franch-Mærkedahl:

”Jeg bliver trimmet på den pæne måde”

Sara Maria Franch-Mærkedahl, 36 år, vejrvært på Go’ Morgen Danmark. I 2011 vandt hun den 11. sæson af ”Vild med dans”, og i 2016 udgav hun bogen ”Boost dit løb” sammen med løbecoach Gitte Høj.

JEG SYNES, AT LØB FORMER kroppen rigtig flot. Når fedtet er væk, og muskulaturen ikke bliver for synlig, bliver man trimmet på den pæne måde, synes jeg. Det kan jeg godt lide. Samtidig elsker jeg at bruge kroppen aktivt.
DA JEG VAR YNGRE, arbejdede jeg som model, og jeg har altid været meget på farten. Så løb har givet mig en frihed til at dyrke motion, uanset hvor jeg var. LØB ER OGSÅ GENIALT at kombinere løb med planken, armbøjninger og andre lette styrkeøvelser, hvis jeg vil styrke kroppen endnu mere. Men når jeg løber handler det ikke kun om at få motion, det handler også om at få renset ud og frigivet en masse tanker, så der er plads til nyt.

Tv-vært Camilla Ottesen: ”Løb giver mig gode oplevelser”

Camilla Ottesen, 44 år, er studievært og er bl.a. kendt fra ”Fangerne på Fortet” på TV3

NÅR SOLEN SKINNER en frostklar dag eller en varm sommeraften, så er jeg vild med at løbe. Til gengæld er jeg ikke god til at komme af sted i regn og slud, så jeg løber meget i perioder. Nogle gange flere gange om ugen – andre gange kan der gå uger imellem. For mig er det ligeså meget oplevelsen, og det at komme hjem i godt humør, der virker.
ALLEREDE SOM BARN dyrkede jeg meget sport. Det var alt fra gymnastik til svømning, badminton og håndbold. Jeg husker stadig, hvordan jeg til håndbold skulle løbe alle KB’s baner rundt, inden vi startede med at træne. Da jeg så blev voksen, blev alle fritidsaktiviteterne erstattet med fitnesscentre og løbeture. Ikke fordi jeg dengang fandt den store gejst ved at løbe, men det var nemt lige at hoppe i løbeskoene og tage en tur rundt om søerne i København.
DER HAR VÆRET PAUSER på flere år, hvor jeg ikke løb, og det har altid været svært at komme i gang efter en lang pause. Det kræver meget af mig at starte op igen. Men løb var, og er stadig, en rigtig god måde for mig at holde mig i form på, og så kan jeg gøre det præcis, når det passer mig. Det med at skulle pakke en taske og komme ud af døren, stemmer ikke altid godt overens med mit liv.
LØB ER SÅ GODT at kombinere med alt andet sport. Jeg træner f.eks. meget barretræning men supplerer med løb for at få pulsen godt op i længere tid ad gangen. Så er det på med den gode playliste og af sted!
NÅR JEG REJSER, så elsker jeg at løbe. Det er en sjov måde at opleve et nyt sted på, og det er fedt at fare lidt vild. På den måde bliver turen også tit lidt længere end beregnet, haha…
MINE BØRN prøver jeg også at komme ud at løbe sammen med, bare nogle små ture, fordi jeg synes, det er fedt at lave noget aktivt med dem. Det ikke altid lige let at komme ud ad døren, men når vi så først har fået løbeskoene på, så er det en rigtig sjov måde at være sammen på.

Tv-vært Mette Bluhme Rieck

”Min ryg straffer mig, hvis jeg ikke løber”

Mette Bluhme Rieck, 34 år, journalist og tv-vært på DR, både i ”Aftenshowet” og på ”DR Sporten”.

EGENTLIG ER JEG IKKE SKABT TIL AT LØBE. Mit højre ben lever sit eget autonome liv, når jeg løber, så kønt er det ikke. Men da en rygskade for snart 15 år siden satte en stopper for volleyball på eliteplan, måtte jeg finde en anden måde at holde mig i form på.
TIL EN START LUNTEDE JEG rundt om Enghaveparken. 800 meter. Men langsomt vænnede min krop sig til at løbe længere – aldrig hurtigt, men længere – og til sidst ligefrem langt. Og min ryg elskede det. Det var som smørelse for den. Så selvom jeg stadig hadede det og skulle tvinge mig selv ud af døren, så løb jeg.
EFTER NOGLE ÅR VAR JEG BIDT af det og dyrkede adventure race. Ekstremløb over mange timer – ja, nogle gange flere døgn – hvor jeg løb med oppakning på ryggen gennem natten, i kulde, regn og blæst. Pludselig var løb en del af et større eventyr. Så jeg begyndte også til orienteringsløb for at træne kortfærdigheder, mens jeg løb og lærte hurtigt, at man glemmer, hvor røvsygt det faktisk er at løbe, hvis man hele tiden har et mål. I DAG HAR JEG IKKE TID til at være i god nok form til den slags ekstremløb. Men jeg dyrker til gengæld næsten kun løb. Tre gange om ugen prøver jeg som standard at komme afsted. Minimum 5-7 km., men når det lige kommer over mig så også gerne 10 eller 12 km.
MINE KNÆ ER IKKE SÅ VILDE MED de mange års løb, men ryggen elsker det stadig. Foruden at forbrænde kalorier, få frisk luft og velvære, så ved jeg, at ryggen straffer mig, hvis jeg springer over for længe. Og jeg er helt holdt op med at gå op i, hvordan det ser ud, når jeg gør det, eller hvor hurtigt det går. Jeg løber, fordi det er let og hurtigt. Løbeskoene kan jeg altid få plads til i kufferten, uanset om jeg er afsted på optagelse eller på ferie. Og jeg løber altid ekstra gerne, når jeg er ude et nyt sted. Det er den bedste måde at udforske et nyt område på.
I NEW YORK SIDSTE ÅR løb jeg pludselig 14 km i minus 18 graders kulde, fordi jeg blev helt høj af byens puls og tanken om, hvad der mon lurede om næste hjørne. Mindre eksotisk løber jeg også gerne langt og længe på Falster, når vi er i sommerhuset.
DET KAN KNIBE MED MOTIVATIONEN, når det bare er den samme rute, der lurer herhjemme. Men så tager jeg metroen ud og løber hjem eller sørger for at have et ærinde med turen. Så glemmer jeg, hvor meget jeg egentligt hader at løbe. Og lykkes det mig at komme hjem med mudder til knæene efter at have været faret vild – så har det været den ultimative succes.

Sundhedsblogger Sofie Benzten

”Jeg bliver bidt af den ro, løb giver mig”

Sofie Bentzen, 30 år, sundhedsblogger og uddannet cand. scient. i human ernæring. Sofie driver Healthjunkie. dk

LØB GØR MIG HELT AFHÆNGIG. Følelsen, jeg får i kroppen efter en løbetur, er simpelthen guld værd. Jeg bliver bidt af den ro, det giver mig og følelsen af ny energi efter en endt tur.
SÅDAN HAR JEG HAFT DET lige siden, jeg begyndte at løbe fast efter mit efterskoleophold på Oure. På det tidspunkt var jeg lige begyndt i gymnasiet og boede med min familie i Ry, hvor der var en smuk naturrute på 10 kilometer. Her løb jeg – helst med min mor eller far, som også altid har løbet.
DET GODE VED LØB ER, at det er sådan en fleksibel sport. Jeg kan løbe en kort tur hvis tiden er knap, og jeg kan løbe længere, hvis tiden er til det. Jeg kan løbe alene, og jeg kan løbe sammen med andre. Jeg kan løbe i skoven, jeg kan løbe i byen, og jeg kan løbe om sommeren og om vinteren.
UANSET HVOR JEG LØBER, så er én ting sikkert: jeg ELSKER mine løbeture!

Sundhedsekspert Michelle Kristensen

”Løb er min antistress- pille nummer ét”

Michelle Kristensen, 33 år, ernæringsekspert på Go’ Morgen Danmark, foredragsholder og forfatter til flere sundhedsbøger. Arrangerer egne boot-camps. Se mere på Michellekristensen.dk.

JEG HAR ALTID HAFT et udpræget konkurrencegen. Det var de lange distancer, jeg løb til skolernes motionsdag, selvom jeg var ret tung i det. Og så har jeg været så heldig at vokse op tæt på naturen, så det var oplagt at løbe der, når jeg skulle have et break fra gymnasiet.
MIN DØDSSYGE AVISRUTE var den egentlige årsag til, at jeg begyndte at løbe. Når jeg løb, fandt jeg ud af, at jeg kunne nå rundt med aviserne på en time i stedet for to. Jo bedre form, jo hurtigere gik det! Samtidig ville jeg gerne tabe mig. Og min familie – og især min far – har altid løbet meget, så det har været meget naturligt at tage en løbetur derhjemme.
I DAG ER LØB MIN ANTI-STRESS-PILLE nummer ét. Jeg elsker det! Altså, det er ikke altid, jeg klapper i hænderne, når jeg skal hoppe i løbeskoene, men for det meste gør jeg.
JEG SER DET SOM ET STORT PRIVIEGIUM, at jeg bor i et land, hvor vi kvinder kan løbe uden at få tilråb. Da min veninde og jeg var i Ghana i 5 måneder, var det ikke muligt – vi blev slået og råbt ad – så vi måtte droppe at løbe der. I Danmark har vi det godt, vi har frisk luft, gode løbestier og en hverdag, hvor mange af os sidder ned på rumpetten hele dagen. Så det er om at få rørt sig, og her er løb bare så lettilgængeligt og så effektiv en træningsform.

Anbefalet til dig