skænderi
SPONSORERET indhold

7 veje til det gode skænderi

Det er umuligt at være et par uden konflikter, lyder det fra personlig rådgiver Daisy Løvendahl, men I kan lære at skændes bedre, så I kan bruge uenighederne som en vej til en dybere og stærkere kærlighed.

Af: Daisy Løvendahl Foto: getty
19. maj. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

1. Opfør dig ordentligt

De fleste af os kender nok situationen, hvor vi pludselig bliver ramt af et lyn i maven, og ud af munden på os kommer alverdens torden. Det er menneskeligt. Men det er ikke i orden. Uanset hvor vred du er, og hvor berettiget du føler dig til at give igen, når du er blevet ramt, er det altid dit ansvar, hvordan du opfører dig. Og der er næsten ingen situationer, hvor det er okay at være led, nedladende eller sårende. Så sæt dig for at opføre dig ordentligt. Tal med respekt. Undgå helt grimme ord, sære grimasser og nedsættende bemærkninger. Hvis det sker for dig alligevel, at tordenen ruller derudad – og det gør det for de fleste af os – så er det din pligt at komme tilbage og rydde op i det rabalder, du har skabt, uanset hvad din kæreste har sagt eller gjort.

2. Vis din sårbarhed

Når du skændes med din kæreste om sex, hvem der skal støvsuge eller hente børn, er der ofte også en anden følelse på spil. Så når du bliver vred eller ked af det over, at det f.eks. altid er dig, der skal indrette dit arbejde, hvilken følelse har du så også? Stil ind på dig selv og bliv klar over, hvad de konkrete konflikter også handler om. Føler du dig taget for givet? Som den, der altid skal være ansvarlig? Find ud af, hvad underteksten til skænderiet om de flåede tomater, der blev glemt i supermarkedet, er, og sæt ord på det. Det føles måske ekstremt sårbart, men det er det hele værd. Dyb forbindelse opstår, når vi kommer dybere ned og viser mere af os selv end det, man ser udefra.

3. Take a break

Da jeg var ung, havde min veninde en sød kæreste på 17 år. Han havde langt hår og sagde, at to mennesker, der sad nøgne over for hinanden og holdt i hånden, ikke kunne skændes. Jeg har aldrig turde sidde nøgen over for nogen, jeg var vred på, men den unge fyr har inspireret mig til at tage kaffepauser i mine skænderier. Når jeg kan mærke, at lynet rammer, mine kinder bliver røde, eller jeg får tårer i øjnene, beder jeg om en pause og går ud og laver kaffe. Du kan også sætte dig et roligt sted eller gå en lille tur. Pointen er, at vrede og ked af dethed sætter ild til vores følelser og gør det sværere at skelne den konkrete konflikt fra ens egen historie eller indre drama. Men du får bedre skænderier ved at adskille de to ting og bruge 5 minutter på at finde din indre ro, før du genoptager samtalen.

LÆS OGSÅ: Skab balance i dit arbejdsliv

4. Læg en strategi

Taler du med din kæreste om det, I skændes om, når I altså ikke skændes? Hvis ikke, så begynd på det nu. Er der nogle konkrete prioriteringer eller udfordringer, som roder mellem jer, så tag fat i dem. Find en time, hvor I kan være alene, og tal om det, I er uenige om. Konflikterne bliver ved med at poppe frem, indtil vi løser dem. Måske får I ikke løst alle de dybe følelsesmæssige lag på en time, men det er okay. Nogle gange løser følelserne også sig selv, når vi holder op med at rode rundt i det konkrete. Så tag stilling til, hvordan I vil prioritere sexlivet, familien, nærværet, arbejdet, hverdagen og økonomien den næste tid. Find løsninger, der fungerer for jer begge, og vær i dem en periode. Husk, at I altid kan tage et nyt møde og lægge en ny strategi eller finde en bedre ugepraksis. Målet er ikke at finde løsningen for evigt men at tage energien fra nogle af de tilbagevendende skænderier.

5. Forstå din kæreste

Du skal vide, hvad der er på spil for den, du skændes med. Er det en følelse af at have brug for at være mere fri? Er det en vrede over at føle sig misforstået? Er det en lyst til at være sammen med vennerne? Hvad handler det om? En sag har altid to sider, og det er vigtigt, at vi kender den anden side. Ikke fordi vi så skal lægge os ned og give afkald på det, vi selv ønsker, men fordi det er vigtigt at kende sin partner. Når du kan se, hvad der sker for den anden, kan du også nemmere rumme den anden, og I kan sammen finde de fælles løsninger, som vil fungere for jer begge. Ikke fordi I nødvendigvis bliver 100 % enige. Noget bliver man aldrig helt enige om. Men fordi I – trods alt – vil hinanden det bedste.

6. Lyt mere

Vi har to ører og en mund, fordi vi skal lytte dobbelt så meget, som vi taler. Det er ret svært i praksis, men øv dig i at lytte til din kæreste med åbent sind, inden du slutter dine egne konklusioner. Nogle gange vil du blive overrasket, og måske vil det, du hører, ændre noget for dig.

7. Afslut skænderier med kærlighed

Den klassiske fejl, mange par begår, er, at lader skænderier sive ud, blive afbrudt eller lande tilfældigt. Det er en fejl, for der følger altid sårede følelser og en fornemmelse af at være væk fra hinanden med konflikter. Så gør en dyd ud af at afslutte jeres skænderier tydeligt og kærligt. Det tydelige handler om at sige: Nu er vi her. Tak for kampen, min skat – eller hvad der nu lyder rigtigt for dig. Og derfra strø lidt sødme på. Giv et kram, et klask i røven eller et kys på kinden. Smil til den anden og træk vejret sammen.

Anbefalet til dig