Derfor føles det så hårdt at blive vækket af et vækkeur
SPONSORERET indhold

Derfor føles det så hårdt at blive vækket af et vækkeur

Et kompliceret samspil af aktivitetshormoner, søvnhormoner og signalstoffer sørger for, at du – en sjælden gang imellem, måske – vågner af dig selv. Se, hvorfor hverken din krop eller hjerne bryder sig om vækkeuret.

Af:: Christina Bølling Foto: Alamy
07. sep. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Hjernen
Hjernen foretrækker selv at bestemme, hvornår den skal stå op. Den regenererer om natten, og ny forskning tyder på, at der i hjernen opstår en slags flow af væske, der reparerer hjernecellerne. Når du stiller vækkeuret for tidligt efter din hjernes mening, kan den finde på at hævne sig med hovedpine og kvalme.Migrænikere kender til såkaldt morgenmigræne, hvor de går i seng uden symptomer om aftenen og vågner med ekstrem hovedpine, som ikke går væk, før de har sovet en nat til.

Tip! Et elektrisk lysur, der hjælper med naturlig opvågning ved gradvis at skrue op for lyset, kan være en løsning.

LÆS OGSÅ: Du bliver ikke tyk - og 8 andre gode undskyldninger for at spise mere pasta

Kroppen
Kroppen er udstyret med sit eget ur, kaldet den cirkadiske rytme. Rytmen betyder, at der er tidspunkter, der er perfekte til bestemte ting – for eksempel til at stå op om morgenen, løbe en tur, løfte vægte og til at slappe af. Kroppens ur reguleres af stoffet melatonin, som styres af det lys og mørke, vores øjne udsættes for. Produktionen af melatonin er i dvale om dagen, hvilket blandt andet betyder, at musklerne kan arbejde ekstra effektivt, og at du kan være knivskarp i hovedet. Hvis man står for tidligt op, kører systemet trægt. Det er derfor et kompliceret samspil af aktivitetshormoner, søvnhormoner og signalstoffer, der sørger for, at du – en sjælden gang imellem, måske – vågner af dig selv.

Sexlyst
Morgener er oplagte til at snuppe en quickie. Hvis du i stedet for at stå op, bliver liggende lidt længere under dynen, har du mulighed for at starte dagen med en skøn orgasme. Det er nemlig lettere at komme, når kroppens stresshormoner er i bund. Hvis du har en mandlig partner, er du ekstra heldig, for mænd er hjulpet af et ekstra skud testosteron fra omkring klokken fem, som gør, at de vågner og er lystne. Til gengæld skal både mænd og kvinder knalde, før de tænker. Lysten ryger nemlig, så snart man tænker på morgenånde, børn og opgaver på jobbet, viser en undersøgelse af nordjydernes sexvaner. Og mon ikke det er landsdækkende?

LÆS OGSÅ: Hvorfor larmer min mave?  

Appetit
Det er ikke alle, der er sultne om morgenen. Slet ikke dem, der står meget tidligt op. Men hvis du kan, så spis. Og spis igennem, for når du slår øjnene op tidligt, er du allerede i gang med en slankekur. Hormonerne er nemlig med dig. Hormonet ghrelin, som bliver dannet i maven og styrer din sult, er højt, fordi kroppen har fastet hele natten. Når du spiser morgenmad, falder det, og det betyder, at du får lettere ved at styre din sult i løbet af dagen.

LÆS OGSÅ: Hjælper motion på depression? 

LÆS OGSÅ: Her er den mest effektive øvelse, der giver flad mave   

LÆS OGSÅ: Ingen vidste, hvor utrygt der var i Lotus Turélls barndomshjem