Hjemmepressede danske æbler
SPONSORERET indhold

Prøv en hjemmepresset æblesaft

Danske æbler smager fantastisk, men hvilke skal du vælge, når du har lyst til en bestemt smag? Herfår du din egen æbleguide.

Af: Michael René
09. nov. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Der er intet så lækkert som en bid af gode danske æbler, hvor hele sæsonens ypperste saft og kraft er samlet i et lækkert bid, hvor æblet smelter, mens de forskellige flavors udvikler sig i din mund, mens du tygger. Æblesæsonen er godt i gang, men du kan stadig nå at nyde efterårets og den spæde vinters lækre æbler.

Æbler er en vigtig del af den menneskelige diæt og de bidrager med både monosaccharider, mineraler, aminosyrer, fibre, biologiske aktive stoffer som eksempelvis vitamin C og antioxidanter. Sukker, organiske syrer og antioxidante phenoler styrer kvaliteten af æbler og sensoriske parametre som flavor, bitterhed, astringerende udtørrende egenskaber og farve.

Det svære æblevalg
Det kan være svært at beslutte sig for, hvilke spiseæbler du skal vælge, når du står i supermarkedet og har besluttet dig for at tage en lækker pose danske æbler med hjem til familien. Du har mest lyst til at lege og gå på opdagelse i det paradis og fantastiske udvalg af kulinariske danske æblesorter og udfordre dine smagsløg til fulde.

Uanset om du presser, fermenterer eller blot spiser de rå æbler anbefaler jeg, at du som et minimum prøver et udvalg af de tidlige efterårsæbler som Guldborg, Discovery, Sunrise, Gråsten og Aroma samt de lidt senere æbler som Filippa, Ingrid Marie og Cox Orange. Æblerne er utrolig forskellige i deres balancer mellem det søde og syrlige, og har en dejlig nuanceret frisk aroma.

Har du selv et æbletræ, kan du nemt presse dine æbler til en lækker most og lave æblekage af den tilbageværende æblemasse, når saften er presset fra. Du kan nemt presse dine æbler ved blot at blende æblerne i foodprocessoren derhjemme med en lille smule koldt vand. Du kan også give dig i kast med at eksperimentere med at producere hjemmelavet æblecider, hvor du også sagtens kan lege med de vilde æbler fra haven og nedfaldsæblerne, når bare du inspicerer og sorterer æblerne grundigt, og smider æbler med skimmelsvamp og eventuelle orm o.lign. ud. Det er en fordel, at du udkerner alle æbler, når du laver hjemmelavet æblesaft for at sikre dig, at du ikke presser saft af andet end dine rene gode danske æbler.

Læs mere om presning af æbler på Praktiskbolig.dk og brygning af æblecider på Michaelrene.com.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Så ofte skal du gøre rent