Har udstrækning overhovedet en effekt?
Foto: All Over Har udstrækning overhovedet en effekt?

Effekt ved udstrækning

Er udstrækning spild af tid?

Vi har spurgt en fysioterapeut om udstrækning har effekt. Se, hvad han svarer her.

Udstrækning er godt for din smidighed, men derudover har det faktisk ikke betydning for din krop. Det fortæller fysioterapeut, dr. med. og professor ved Københavns Universitet på Institut for Idrætsmedicin, Peter Magnusson.– Udstrækning gør, at du bliver mere eftergivende, men der er ingen videnskabelig dækning for, at det skulle gøre en forskel, når det f.eks. kommer til den ømhed, der opstår i dagene efter træning, siger han.

Nogle mener også, at udstrækning forebygger skader, men heller ikke det, er der ifølge Peter Magnusson videnskabeligt belæg for.

Men kan du så lige så godt lade være med at strække ud? Ikke nødvendigvis.

– Det, at du bliver mere eftergivende, betyder, at du bliver mere tolerant over for stræk og får en bedre bevægelighed. Og det er jo en fordel, hvis du dyrker en sportsgren som f.eks. hækkeløb, hvor du skal have benene over hækken, eller fodbold, hvor du skal kunne strække dig ud efter bolden. Mens det ikke har den store betydning, hvis du f.eks. dyrker langdistanceløb, siger Peter Magnusson, som dog ikke mener, at løbere og andre, der måske ikke får så meget ud af udstrækningen, skal holde op.

– Dér, synes jeg, du skal være pragmatisk. Hvis du oplever det som rart at strække ud, så gør det. De eneste, der skal holde igen med udtrækning, er folk, der meget eftergivende, for hvis du er hypermobil, er der risiko for, at du kommer til at skade led og ledbånd. Derfor vil det i stedet for udstrækning være en fordel at styrketræne, da musklerne beskytter leddene, siger han.


LÆS OGSÅ: Løb - Bakketræning giver bonus

3 hurtige om udstrækning:

1/ Kort stræk
Når du strækker ud, så hold strækket på hver muskelgruppe i 10 sekunder. Der er ingen målbar effekt ved at gøre det i længere tid.

2/ Smidigere
Strækker du ud hver dag, vil du allerede efter tre-fire dage kunne mærke, at din krop er blevet mere
smidig.

3/ Hold ved
Smidighed skal holdes ved lige. Undgår du at strække ud i tre uger, vil dit niveau falde til udgangspunktet – altså til før du gik i gang med at træne din smidighed.

Kilde: Fysioterapeut, dr. med. og professor, Peter Magnusson.