Trend sol TIKToK
SPONSORERET indhold

Skuespiller blev skræmt over ny ”sol-trend” blandt unge: Nu deles hans vigtige budskab

Mens han lå og modtog behandling for sin egen kræft, kunne skuespiller Esben Dalgaard læse om en ny trend blandt brugere på TikTok, hvor særligt unge kvinder og piger netop nu deler videoer af, at de lader sig stege i solen.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Privat/Getty Images
20. jul. 2022 | Sundhed | ALT.dk

På det verdensomspændende sociale medie TikTok spredte der sig en ny tendens i sommeren 2022, hvor unge brugere jagter de højeste UV-stråler for at blive mest muligt brune.

Særligt piger og unge kvinder tipper hinanden i små videoer om at blive i solen, når UV-indekset er allerhøjst, og de fremviser stolt både deres tanlines og gør grin med deres solskoldninger, skriver TV2.dk.

Det har ikke kun fået Kræftens Bekæmpelse til at advare om farligheden af trenden, fordi for meget og for høj UV-stråling øger risikoen for både hud- og modermærkekræft.

For da skuespiller Esben Dalgaard læste om den nye tendens, fik det ham til at lave et opslag på sin Instagram-profil. Et opslag, som i skrivende stund har rundet 30.000 likes og over 1.000 kommentarer.

Jeg er ikke på stranden med mine børn i dag. Jeg spiser ikke en is eller spiller minigolf. Jeg er til kræftbehandling, fordi jeg engang har fået for meget sol. For det er dét, lægerne mener, det er. En gammel solskade. Én skoldning. Én gang,” starter han opslaget, hvor han videre advarer mod trenden.

Esben Dalgaard har nemlig alvoren ved modermærkekræft helt inde på livet.

”Jeg lå under min behandling og opdagede nogle artikler, blandt andet via Kræftens Bekæmpelse, der pegede på de her nye sol-trends, hvor man nærmest konkurrerer om, hvem der kan få mest sol, og bruger uhensigtsmæssige måder til at opnå resultatet. Det gjorde mig enormt trist, især fordi jeg jo ikke ønsker min situation for nogen,” fortæller han til ALT.dk.

HELT overvældende

I 2012 blev skuespilleren første gang diagnosticeret med modermærkekræft. Den blev behandlet, og han mærkede ikke til kræften i årevis. Indtil foråret 2021, hvor han fandt knuder flere steder i kroppen. Kræften var tilbage.

Denne gang har sygdommen spredt sig til vitale organer og kan ikke helbredes, men skuespilleren er nu i immunterapi, som ikke kan fjerne canceren, men holder den i skak.

Nyheden om unge, der konkurrerer om “tan-lines”, og hvem der kan få mest sol, rammer han derfor ekstra hårdt, fortæller han.

”Det er klart, at jeg ikke ønsker at begrænse andre mennesker, og især ikke unge mennesker, i deres måde at lære om livet og leve livet på, men jeg synes, oplysning er vigtig. Og her er oplysningen, at solskader ER kræftfremkaldende. Hvor mange solskoldninger der skal til, ved man ikke. Det akkumuleres gennem livet, men kroppen glemmer ikke solskaderne. Så ÉN skoldning er risikofyldt. Og den oplysning skal de unge være bevidste om,” forklarer Esben Dalgaard.

Hvordan har du oplevet modtagelsen af dit opslag?

”Modtagelsen af opslaget har været HELT overvældende. Jeg tror til dato, at det er det opslag, jeg har lavet, der er gået mest viralt. Og det glæder os herhjemme. For det betyder noget. Det gør det bare. At bruge vores talerør, så det meningsløse giver mening, er enormt rart. Og hver gang folk deler fra min profil, glædes vi. Sådan ægte.”

Har du fået af reaktioner, der har gjort et særligt indtryk?

”Det er vigtigt ikke at lave en skræmmekampagne, men at sørge for at oplyse på et seriøst grundlag! Jeg får dagligt henvendelser fra folk, der grundet vores (Esbens og hans families, red.) åbenhed, enten selv er gået til lægen med mærker eller har fået især deres mænd til det. Her er der snak om mange mennesker, der pludselig er i vigtig behandling, som de måske ellers ikke var kommet,” lyder det fra skuespilleren.

"Del gerne budskabet"

Esben Dalgaard understreger, at han lige nu forsøger at svare alle, der skriver til ham, men at det er svært for ham helt at følge med.

Og en sidste opfordring fra ham lyder, at han håber, at flest mulige vil dele hans budskab – for som han selv forklarer til ALT.dk:

”Kan vi via dette opslag få bare én familie til at tænke sig om i solen, har vi potentielt set reddet liv!”

Se opslaget fra Esben Dalgaard herunder:

Modermærkekræft symptomer grafik.jpgGrafik: Kræftens Bekæmpelse

Læs også mere på tjekmærkerne.nu

Anbefalet til dig