Få hverdagen, du drømmer om
SPONSORERET indhold

Få hverdagen, du drømmer om

Det kan være noget af en udfordring at bevare det mentale overskud og lykkefølelsen midt i en hektisk hverdag med karriere, børn, alt for lidt søvn og tusind punkter på den indre huskeliste. Men det er muligt at skabe en hverdag, som du elsker at stå op til, siger journalist og forfatteren til den nye bog "Fantastiske Familie", Rikke Dinnetz.

Af: Rikke Dinnetz
15. sep. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Få hendes 10 bedste tips her:

1. Beslut dig for at være en udgave af dig selv, som du kan lide

En übertravl hverdag er et vilkår for rigtig mange børnefamilier. Og det er sin sag at være den nærværende og afslappede mor, hvis du føler dig presset ud i én køre.

Hvis du gerne vil være det menneske, som du inderst inde føler, du er, kræver det derfor en benhård beslutning – hver dag. Du er simpelthen nødt til at minde dig selv om, hvad det er for en kæreste og mor, du har lyst til at være. Og handle stik imod de mønstre, der forhindrer dig i at leve et lykkeligt familieliv.

Det kan for eksempel være, at du har en dårlig vane med at kritisere din mand eller blive irriteret på dit barn, når det ikke går hurtigt nok om morgenen. Så kan du hver morgen sætte dig det mål, at du vil rose din mand og tale kærligt og roligt til dit barn. Bare det, at du er bevidst om din måde at være på, hjælper dig til at være mere, som du har mest lyst til (altså det meste af tiden!).

2. Vær langsom som en skildpadde

Kører du i et højt gear, hvor du er effektiv konstant? Så øv dig i at være rolig i alt, hvad du gør. Tænk på dig selv som en langsom skildpadde, og mind dig selv om, at det på den lange bane måske er vigtigere at have en god morgen med ungerne end at ankomme til skolen klokken 8.00.

I det hele taget er det en kilde til livskvalitet, hvis du ikke bare koncentrerer dig om at komme lynhurtigt fra A til B, men også giver dig tid til at skabe en forbindelse til dit barn og din mand. Det er i tidslommerne, at vi binder bånd. Giv dig tid til at kysse din mand farvel, selv om du skal nå et møde på arbejdet. Og lyt til dit barns spørgsmål midt i tandbørstningen, selv om du virkelig ikke har tid.

3. Stop med at ønske, at tingene var anderledes

Meget hverdagsstress opstår, fordi vi ønsker, at ting, der er ude af vores hænder, er anderledes, end de er.

Måske spilder dit barn blåbærsyltetøj på sin spritnye bluse, eller du sidder i kø på motorvejen og kan bare se, at du ikke når frem i tide til det der vigtige møde på arbejdet. I de situationer, så træk vejret dybt, og mind dig selv om, at der ikke er noget, du kan gøre ved det. I stedet for at lide over noget, du ikke kan ændre, så sig til dig selv: "Det er, hvad det er". Spørg samtidig dig selv, hvad du eventuelt kan gøre for at undgå situationen en anden gang. For eksempel stå en halv time tidligere op. Eller give dit barn en gammel bluse på, når I spiser marmelademadder.

4. Bliv bevidst om, hvordan du kan få mere energi

Uden energi, intet overskud. Spørg dig selv: "Hvad giver mig energi i hverdagen, og hvordan kan jeg få mere af det? Og: "Hvad dræner mig for energi i hverdagen, og hvordan kan jeg minimere det?"

Skriv dine svar ned på et papir, og hæng det op på dit spejl i soveværelset, så du minder dig selv om det hver dag. Det kan for eksempel være, at det giver dig energi at gå tidligere i seng i hverdagene i stedet for at stene foran noget ligegyldigt fjernsyn. Og at gå ud med veninderne en gang om ugen. Samtidig kan det være, at det dræner dig at børste ugler ud af håret på din datter, mens lillebror skriger og hiver i dig samtidig, og at du kan aftale med din bedre halvdel, at han tager jeres lille i de situationer.

5. Afklar dine værdier, og lev efter dem!

Værdier er noget, der har værdi for dig. Så når du skal finde dine værdier, handler det simpelthen om at finde ud af, hvad der er vigtigst for dig – og bygge dit liv op omkring det. Værdier kan både være følelser, mennesker og konkrete ting, handlinger og passioner. Det kan eksempelvis være, at dine tre vigtigste værdier er "indre ro", "sjov" og "min familie".

At leve efter sine værdier betyder at være bevidst om dine værdier hver dag og skabe en hverdag, hvor du prioriterer og vælger til og fra, alt efter hvad der virkelig betyder noget for dig. Derfor er det vigtigt at prioritere dine værdier. Hvis både "indre ro" og "sjov" er værdier for dig, så mærk efter, hvad du har mest brug for lige nu. Hvis det er "indre ro", kan det være, at du skal skabe mere luft i kalenderen og tage nogle hjemmeweekender med børnene i pyjamas i stedet for at fare rundt til en masse arrangementer.

Mennesker, der ikke er afklaret med deres værdier, risikerer at leve et liv, hvor de bruger tid, kræfter og penge på en masse ting, som egentlig ikke er så vigtige for dem. Det kan for eksempel være, at du køber en dyr bil, selvom det egentlig er vigtigere for dig at komme ud og rejse og få nogle oplevelser sammen med din familie. Omvendt, hvis du er bevidst om – og lever i overensstemmelse med – dine værdier, får du følelsen af at leve et meningsfuldt liv, der er sandt for dig. At du bruger tiden på det, der virkelig betyder noget, mindsker din stress, øger din livskvalitet, og giver dig personlig integritet.

6. Vær taknemmelig for alt det, der funker

Dit liv, du selv og din familie er allerede fantastisk! Også selv om din hverdag måske tit er fuld af søvnmangel, stress og sure miner. Forvent ikke, at dit familieliv skal være harmonisk hele tiden. Er der noget i dit familieliv, som du gerne vil ændre, så tal konstruktivt med din partner om, hvad I helt konkret kan gøre for at ændre jeres situation.

Men husk også at mærke alt det gode! I stedet for at bruge for meget krudt på alt det, der ikke er optimalt, så vær taknemmelig for alt det, der funker. Tal hver aften med din kæreste om, hvad I har at være glade for. Dejlige unger. Hinanden. Et godt helbred. Det, du fokuserer på, vokser. Så når du fokuserer på alt det gode, føler du mere glæde i hverdagen og får mere positiv energi.

7. Prioritér parforholdet, og lav en fælles vision

En kærlig stemning mellem jer voksne gør hele forskellen for familielivet. Husk at kysse hver dag, grin sammen, og lyt til hinandens drømme, glæder og udfordringer. Det er også vigtigt, at du og din kæreste hver især kan udtrykke jeres behov og tale om det, når I bliver kede af det eller sure på hinanden.

Tal åbent om, hvad I kan holde til og ikke holde til. Lad være med at opretholde en facade som hende, der kan klare det hele. Og lad for guds skyld være med at ignorere hinanden og være langsure uden at få talt om det. Det er livet for kort til!

Tal med din kæreste om, hvad I vil med jeres liv sammen. Hvordan ville jeres liv se ud, hvis der ikke var nogen forhindringer? Hvor ville I bo, og hvad ville I arbejde med? Hvad kan I gøre for at få det til at ske? Læg en plan for, hvordan I ønsker, at jeres liv ser ud om 1, 5 og 10 år. Det kan både være helt konkrete mål som en større (eller mindre og billigere!) bolig – og drømme om at arbejde mindre, rejse mere eller lave det, der inspirerer jer allermest.

8. Redefinér, hvad nærvær er for dig

Hver gang du giver dit barn nærvær, styrker du hendes selvværd. Men vær bevidst om, at nærvær ikke betyder, at du skal være på hele tiden. Det gør dig bare stresset, og dit barn har også brug for ro, så lad være med at snakke løs hele tiden. Hvis du ofte er den, der styrer samtalerne i familien, så læn dig lidt tilbage. Prøv at være stille ved middagsbordet, og lad de andre stå for fokus i samtalerne. Med stor sandsynlighed vil det fylde dig (og din familie) op med energi, at du ikke behøver tage ansvar for samtalerne. Lyt mere, og spørg ind til, hvad der optager dit barn.

Hvis dit barn leger selv, så smid dig på sofaen med et magasin. Bare det, at du er der, når dit barn henvender sig til dig, gør, at du er nærværende.

En god idé er også at slukke for mobil og computer, når du er sammen med din familie. Undersøgelser viser, at det tager et kvarter at "vende mentalt tilbage", efter at du for eksempel har tjekket Facebook.

9. Glæd dig over, at du er jordens bedste mor (virkelig. Det er du!)

"Hvis bare jeg legede mere med mit barn, hentede tidligere og aldrig blev irriteret – så ville jeg være en god mor". Stresser du også dig selv ved at stille skyhøje krav til dig selv om, hvad der skal til for at være en god nok mor? Så find papir og pen frem, og skriv fem ting ned, der gør dig til jordens bedste mor!

Glæd dig i øvrigt over, at du ikke er perfekt. For hvis du var perfekt, ville dine børn sandsynligvis også vokse op og tro, at de var nødt til at være perfekte for at være okay. Du er deres rollemodel, så vis dem, at du elsker dig selv – også når du er træt og sur.

De træk ved dig selv, som du opfatter som "dårlige", kan i øvrigt have deres fordele. Hvis du for eksempel ikke er så god til at lege, så kan det være, at dit barn bliver mere selvkørende og god til at finde på. Og hvis du har temperament, så lærer dit barn, at det også er okay at have følelser med mere kant.

10. Giv din lykke førsteprioritet – hver dag!

Hvor glad er du, når du står op om morgenen? Tænker du "yes – endnu en skøn dag venter!" eller "åh, orker jeg overhovedet at stå op?"

Når du vågner i morgen, så prøv at sige til dig selv: "I dag vil jeg give min lykke førsteprioritet". Uanset hvor travlt I har, hvor krævende et møde du har på jobbet, hvor sur din chef er, og hvor træt dit barn er på vej hjem fra institutionen – så prioritér, at du skal trives hele dagen igennem. Du vil blive overrasket over, hvor store mirakler det kan gøre for din hverdag! Måske vil du opleve, at du tager det hele mere oppefra og ned, fordi du hele tiden fokuserer på selv at være lykkelig i hver situation og prioritere det over for eksempel, om andre mon synes, at du præsterer godt.