Hvad er du værd? Få styr på din økonomi

Foto: Getty 5 tips til at få styr på budgettet.

Hvad er du værd? Få styr på din økonomi

Penge har det med at blive blandet ind i vores følelse af selvværd. Når tallene bliver til målinger på, hvor dygtig eller elskelig du er, er det svært at ordne budgettet. Her er 5 veje til at skille det ad, og få bedre hånd om tallene.

1. Skil dit værd fra pengene

Penge handler typisk om, hvor du arbejder. Vi lever i et samfund, der har forskellige målestokke for, hvad man tjener hvor. En bankdirektør tjener mere end en pædagog. Hav gerne en holdning til, om det er uretfærdigt eller rimeligt, men lad være med at tage det personligt.

Det siger nemlig ikke noget om dig. Ligesom det, at du ikke får en bonus, ikke nødvendigvis fortæller, hvorvidt du er en værdsat kollega eller ej. Gør derfor dig selv en kæmpe tjeneste, og lav en indre mur mellem, hvad du har af penge, og hvordan du vurderer dit værd. Ingen skal sætte et tal på dig.

2. Tænk på din økonomi som selvkærlighed

Hvad sker der i dig, når du tænker på tid med dit budget som en investering i dit liv og ikke som noget svært? Din økonomi er dit fundament. Gør det til en prioritet, og se det som kærlighed til dig selv, at du tager hånd om det.

Du kan godt overlade det økonomiske overblik til din mand, men næsten halvdelen af alle par bliver skilt, og hvor står du så? Det er måske at male fanden på væggen, men uanset om du kan få en anden til det eller ej, så styrker det os altid, når vi selv tager ansvar for noget vigtigt. Din økonomi nu og i fremtiden er det, du bygger din hverdag på. Derfor skal du sørge for at bygge det solidt og præcis, som du ønsker det. Når du kan mærke, at du begynder at få taget på tallene, så giv dig selv et skulderklap, og mærk din selvtillid vokse.

Læs også: Konflikt: Om at være i sine følelsers vold

3. Kend dine blå mærker

Alle mennesker har fået slag i livet. Nogle af de slag sidder stadig som blå mærker og er ømme, når vi rører ved dem. Hvad er dine blå mærker, når det kommer til økonomi? Drik en kop te, og tænk over det. Hvilke følelser kommer i spil i dig, når du skal beskæftige dig med din økonomi? Er det din følelse af ikke at være god nok? Af ikke at bidrage nok til familien? Af at være en udgift og ikke et aktiv? Af at være dårlig til det? De følelser er dine.

Dem skal du tage hånd om og give kærlig opmærksomhed. Men ikke ved at købe nyt tøj med følelsen af at fortjene det eller ved at lukke øjnene for, at du ikke har en pension, eller at I ikke har budget til sommerferien. Du heler også følelser i dig selv ved at leve på en måde, der er livgivende for dig. For rod i økonomien breder sig til rod andre steder. Så ryd op i din økonomi, og pas på hele dit liv samtidig.

4. Vær cool 

Kommer dine svære følelser om ikke at blive set, værdsat og anerkendt op i dig, når du skal åbne Excel-arket og gennemgå månedens budget? Så rejs dig op, og beslut at de får opmærksomhed senere. Det gør alt 100 gange sværere, når du blander dine grundlæggende følelser ind i en enkel prioritering om, hvorvidt du skal spare 1.000 kr. op eller købe nye sko.

Føler du, at du ikke kan få hånd om tallene? Fat mod. Måske er du ikke verdensmester i budgetstyring, men du bliver bedre, fordi du gør din økonomi til en prioritet og får styr på den. Ingen er født med særlige Excel-evner, og økonomisk sans kræver ikke en ph.d. i matematik. Det kræver viljen til at træffe gode beslutninger og holde sig til dem. Det kan du godt. Du træffer gode beslutninger hver dag om dine børn og sundhed. Så stop nedsmeltningen over alt det, pengene tricker i dig, og vær cool!

Læs også: Start dagen med nye sunde vaner

5. Mind dig selv om din værdi

Synes du, at penge gør dig til et bedre menneske? At din værdi hænger sammen med saldoen på dit dankort? Er muligheden for at købe Gucci-tasker en målestok for, hvor dygtig du er på dit arbejde, eller hvor meget du betyder for andre?

Nej, vel. Det tror jeg faktisk, du er enig med mig i. Du glemmer det bare, når du sidder med tallene foran dig og skal tage stilling til pensionsopsparing, kostbudget og feriemulighederne. Så inden du kaster dig ud i gennemgangen af månedens budget, så skriv en liste med alt det, du er virkelig god til. Læg den ved siden af computeren og tænk: Det her er bare tal. Det er nogle konkrete beslutninger, jeg skal tage om, hvordan jeg vil forvalte mine midler. Det er ikke et billede på mit værd eller på, hvor meget jeg har at give andre. For jeg er fucking uvurderlig.

Daisy Løvendahl

Er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn.

Læs mere på Daisylovendahl.dk

Kolde tal og store følelser

Selvom man skulle tro, at økonomi intet har med selvværd at gøre, er penge ofte den direkte vej til ondt i maven over, hvor lidt man tjener (læs: hvor lidt man påskønnes), eller en påmindelse om, at man er fucking sej (læs: og har pengene til at bevise det). Irrationelt? Måske. Men selvom økonomi og budgetter associeres med rationalitet og ikke med følelser, så kan økonomi virkelig åbne op for de store følelser om, hvor meget man er værd.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Parforhold, Psykologi, Daisy Løvendahl og Kærestesorg