Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

tørret frugt
Foto: Getty Tørret frugt er fyldt med sukker.

Tørret frugt

Fokus på tørret frugt: Sundt slik eller sukkerbombe?

Snacker du tørrede figner og dadler i sundhedens navn? Og kæmper du med vægten? Here’s why: Ja, tørret frugt indeholder vitaminer, men det er til gengæld lige så sukker- og kalorietungt som sodavand og chokolade!

Der sker da ikke noget ved at gnaske abrikoser i pauserne. Hapse fra skålen med rosiner og nødder på mødebordet. Nyde aftenkaffen med hjemmelavede daddelkugler. Der er jo ingen rigtig sukker i. Men hvor sundt er tørret frugt egentlig? Og kan vi bare spise løs af det?
“Nej,” siger Christina Bendix, der er klinisk diætist.
“Nogle fødevarer har fået det, man kalder en ‘sundhedsglorie’. Sådan er det med tørret frugt. Ja, det er sundere end slik, men mange tænker desværre, at når noget er sundt, feder det ikke, og så kan man godt lige tage en håndfuld eller to ekstra,” siger diætisten.

SUND MAD FEDER OGSÅ

Men du kan godt tage på af sund mad, og tørret frugt indeholder rigtig mange kalorier. 100 gram tørret frugt svarer kaloriemæssigt til 100 gram slik, lyder det fra Christina Bendix.
“Selvfølgelig er tørret frugt sundere end Matadormix, og mange vælger også tørret frugt frem for vingummier, fordi de vil have de naturlige råvarer. Men vil man gerne tabe sig, er tørret frugt kun en god løsning, hvis man evner at begrænse sig rigtig meget,” siger diætisten.
Vælger du frisk frugt, kan du faktisk spise seks til syv gange så meget for det samme antal kalorier som i den tørrede version. 100 gram friske figner koster kun 80 kalorier, mens 100 gram tørrede figner tæller 260 kalorier! Det afgørende er, hvad du bliver mest mæt af.
“Kroppen er ligeglad med, hvordan kalorierne ser ud, og hvor de kommer fra. Tørret frugt mætter desværre bare ikke ret meget i forhold til, hvor mange kalorier de koster. Jeg ser mange, der kører en pose abrikoser ned om dagen, og så forstår de ikke, hvorfor de ikke taber sig. Men der er altså 230 kalorier i en pose på 70 gram, som kun holder dig mæt en halv time,” siger Christina Bendix.

LÆS OGSÅ: Den store sukkerguide

LIGE SÅ SØDT SOM COLA

Nogle vælger tørret frugt i stedet for tilsat sukker. Altså det der hvide stads i sukkerskålen. Eller honning, agavesirup og kokossukker. Men det er en stor misforståelse at tro, det er sundere end det hvide sukker, siger Preben Vestergaard Hansen, der er lektor i human ernæring.
“Kroppen er ligeglad med, om du spiser sukker, honning eller tørret frugt. Sukker er sukker, og kroppen reagerer kemisk på stort set samme måde, om du slikker sukkerskålen eller spiser en banan. Det hvide sukker er bare udvundet af en sukkerroe, men man kan også lave sukker af en vindrue,” siger han.

En halv liter cola indeholder 53 gram tilsat sukker. Men 100 gram tørrede figner indeholder altså også 53 gram sukkerarter − en blanding af det hvide sukker (saccarose) og frugtsukker. Når det gælder sukkerpåvirkningen, reagerer din krop altså ens på sodavanden og fignerne.

Tørret frugt indeholder store mængder (frugt)sukker, fordi man trækker vandet ud af den friske frugt og dermed opkoncentrerer sukkermængden. Til sammenligning indeholder friske vindruer 14 gram frugtsukker pr. 100 gram, mens rosinerne havner helt oppe på 60 gram.
“Der har i mange år været en tendens til at tro, at frugtsukker er ‘gratis’, fordi frugt jo er sundt. Men din krop er ligeglad med forskellen på sukker og frugtsukker. Og man har faktisk en mistanke om, at netop frugtsukker giver en øget risiko for mavefedt eller det, man også kalder for bugfedme,” siger Preben Vestergaard Hansen.

600 GRAM FRUGT & GRØNT

Det betyder ikke, at frugt ikke er sundt, og Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise 600 gram frugt og grønt − dog mest grønt! − om dagen gælder stadig. Men tørret frugt kan ikke puttes ind under de ‘6 om dagen’, understreger Preben Vestergaard Hansen.
“Selvfølgelig er en pakke rosiner mere nærende end en pose vingummi. Du får lidt fibre, natrium og kalium fra rosinerne, men det er faktisk så forsvindende lidt, at det ikke kan bruges som en god grund til at spise tørret frugt,” siger han.

Frugt består af 90-95 procent vand, og det efterlader ikke mange procenter til vitaminer og mineraler. Når man tørrer frugten, vil de få næringsstoffer koncentreres i større mængder, men det samme vil frugtsukkeret, og det modarbejder den meget lille positive effekt, lyder forklaringen fra Preben Vestergaard Hansen.
“Hvis du holder hvidt sukker op mod rosiner, kan jeg ikke afvise, at der er næring i rosinerne, som du ikke finder i sukkeret. Næringsværdien og mætheden ved rosinerne er bare så lille, at forskellen ikke er så stor, som mange går og tror. Tørret frugt er ikke tomme kalorier − men det er tæt på.”

SPISES MED MÅDE

Du skal altså ikke række ud efter den tørrede frugt i den tro, at det gør dig sundere, men tørret frugt kan være fint, hvis du bruger det som et lidt sundere alternativ til slik, mener klinisk diætist Christina Bendix.
“I slik får du kun raffineret sukker og E-numre, mens du i abrikoserne trods alt får lidt næring og slipper for de kunstige tilsætningsstoffer. Der er bare meget stor forskel på, om du gerne vil være sundere eller tabe dig,” siger hun og fortsætter:
“Hvis du gerne vil have naturlige råvarer, giver det jo god mening at skifte vingummierne ud med tørret frugt. Vil du derimod gerne tabe dig, skal du være ekstremt bevidst om, at der er for meget frugtsukker og kalorier i tørret frugt til, at du bare kan spise løs af det.”

Selv om noget er sundt, skal vi stadig forholde os til, hvor meget vi spiser af det, siger diætisten, der råder til, at du begrænser den tørrede frugt til maksimalt 30-40 gram i en portion − cirka 100 kalorier.
Preben Vestergaard Hansen er enig. Vi taber os desværre ikke ved ‘bare’ at skifte vingummier ud med tørret frugt.
“Vælg tørret frugt frem for slik, hvis du virkelig har brug for noget sødt, men spis kun små mængder af det, og vælg hellere frisk frugt frem for tørret,” anbefaler Preben Vestergaard Hansen.
Hvis du indtil nu har haft dårlig samvittighed over at stikke fingrene ned i en slikpose, men med god samvittighed har guffet rawkager med tørret frugt på helsecaféen og ikke kan forstå, at vægten står stille ... ja, så skal du lige tænke dig om, inden du næste gang stopper munden med rosiner.
“Tørret frugt bliver ofte markedsført som sundt, og alle de fristende kager og barer med tørret frugt ser så naturlige, rene og absolut ikke usunde ud. Men vi bliver forført af tanken om, at det naturlige er åh-så-sundt, fordi vi drømmer om en (sød) smutvej til det slanke liv. Den findes bare ikke i tørret frugt,” slutter Christina Bendix.

SÅ MANGE KALORIER ER DER I DINE SUNDE SNACKS

6 små tørrede abrikoser (100 gram) eller 2 små ­rosinpakker = 100 kalorier.
Det svarer til:
- En hel pose økologiske fuldkornsstave med hørfrø
- 2 stykker knækbrød med 3-4 skiver skinke eller 1 skive rugbrød med 1 skive skinke på
- 140 gram vindruer 1 stor banan 250 gram bær 20 gram chokolade (næsten en halv guldbarre!)
Kilde: Klinisk diætist Christina Bendix

LÆS OGSÅ: 6 sunde snacks i en fart

HVILKEN TØRRET FRUGT ER SUNDEST?

De bedste: Gå altid efter økologisk tørret frugt, der ikke har været udsat for anden forarbejdning eller andre ingredienser. Tørrede abrikoser indeholder 42 gram sukkerarter per 100 gram, mens tørrede figner indeholder 53 gram sukkerarter per 100 gram, og de er nogle af de bedste valg. Det er dog værd at bemærke, at en frisk figen kun indeholder 14 gram sukkerarter per 100 gram.
De værste: Undgå blandinger med tørret frugt, der er coatet i sukker − det er jo dobbelt op på sukker! Tørrede bananer er også en stor synder − de er både tilsat olie, sukker og honning, og en pose på 200 gram indeholder 1000 kalorier. Det er det samme som fire guldbarrer eller en Big Mac-menu fra McDonald’s! Dadler og rosiner har også et højt sukkerindhold − hele 64 gram sukkerarter per 100 gram.
Kilder: Klinisk diætist Christina Bendix og lektor i human ­ernæring

LÆS OGSÅ: 5 grønne grøntsager du skal spise mere af

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Kender du dine vitaminer?

LÆS OGSÅ: 4 fødevarer, der øger din forbrænding

Eksperterne

Christina Bendix, klinisk diætist. Arbejder som mentor og foredragsholder og er indehaver af Lyngby Kostklinik. Se lyngbykostklinik.dk

Preben Vestergaard Hansen, lektor i human ernæring fra Professionshøjskolen Metropol.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund kost, Dadler, Sukker og Kalorier