Helle Helle nyresygdom

Foto: Peter Nørby "Jeg kunne mærke, at der bare var noget helt forkert inde i min mave,” siger Helle Helle.

Forfatter Helle Helle fik pludselig anfald i maven og ryggen: ”Jeg gik først hjem fra alle fester, fordi jeg tit fik ondt”

Svær sygdom er en meget privat ting for mange, men i denne uges ALT for damerne åbner forfatter Helle Helle op om en operation, der ændrede hendes liv.

De pludselige anfald af smerter i maven og ryggen startede allerede, da forfatter Helle Helle var helt ung.

Hun gennemgik masser af undersøgelser, men alle lægerne endte med at konkludere, at det nok var noget psykosomatisk, hvor hendes psyke påvirkede hende fysisk.

Ingen forstod, hvorfor hun fik ondt.

Derfor gik Helle Helle i mange år med en overset sygdom, og da lægerne endelig fandt ud af, hvad årsagen til smerterne var, blev det et vigtigt skæringspunkt i hendes liv.

Hun kalder selv oplevelsen ”frygtelig privat”, men i et stort interview i denne uges ALT for damerne åbner hun op omkring sygdommen og operationen.

”Der gik nogle år, hvor smerterne kom og gik, og så blev jeg gravid først med min søn og så med min datter. Jeg var i starten af 30’erne, da jeg havde født min datter, og jeg kunne mærke, at der bare var noget helt forkert inde i min mave,” siger Helle Helle til ugebladet.

Lægerne valgte derfor at undersøge hende igen – og denne gang gjorde de en vigtig opdagelse.

”Jeg blev scannet, og det viste sig, at min ene nyre var kæmpestor og var gået til grunde. Jeg havde et medfødt lille handicap, hvor det rør, der skal forbinde nyren med resten af systemet, havde et knæk, så vandet ikke kunne løbe ordentligt fra i den ene side. Det var ikke farligt, og jeg tænkte, at jeg gerne ville vente med at blive opereret, og jeg endte med at gå med det fem-seks år. Nyren blev ved med at vokse, det gjorde ondt, og jeg måtte ligge ned på en chaiselong, når jeg skulle skrive. Så flere af mine bøger – også ”Rødby-Puttgarden” – er skrevet liggende,” forklarer hun om tilblivelsen af sin gennembrudsroman.

Helle Helle blev ved med at udskyde en operation, fordi hun havde små børn og en krise i sit ægteskab på det tidspunkt.

Men en dag i 2005, hvor hun var på vej til en rund familiefødselsdag, blev hendes smerter så voldsomme, at hun blev indlagt på Roskilde Sygehus.

Lægen: ”Du har tabt 2,5 kg”

Operationen kunne ikke udskydes længere, og fordi hun havde udsat den, var hendes nyre blevet ved med at vokse.

”Da jeg vågnede på intensiv afdeling efter operationen, stod der en mand bøjet ned over mig, og jeg tænkte: Ham kender jeg da. Og så sagde han: ”Hej, jeg hedder Henrik, vi har gået i gymnasiet sammen, jeg har lige opereret dig, og du har tabt 2,5 kg!” Min nyre havde altså vejet 2,5 kilo, så det var ikke mærkeligt, at jeg havde været lidt hæmmet. Normalt vejer sådan en cirka 150 gram.”

Hun beskriver det som en ”kæmpe, kæmpe, kæmpe lettelse” at få fortaget det store indgreb.

”Det var som at få et nyt liv. Jeg havde længe været den, der gik først hjem fra alle fester, fordi jeg tit fik ondt, når jeg drak, men pludselig kunne jeg alting. Jeg kunne holde mig oppe hele natten, jeg kunne sidde op og skrive, jeg blev skilt, jeg mødte en ny mand, og jeg havde ikke ondt mere. Og min nyre kom på forsiden af et eller andet lægeblad, fordi den var så stor, ha ha. Det er ret vildt, hvor meget man kan udholde fysisk, men måske er det fordi, det først er, når det bliver fikset, at man finder ud af, hvor meget det faktisk har betydet for ens liv,” lyder det fra den berømte forfatter.

Læs hele interviewet med Helle Helle her

Om Helle Helle, 55 år

  • Skønlitterær forfatter, der er kendt og hyldet for romaner som 'Rødby-Puttgarden' (2005), 'Ned til hundene' (2008), 'Dette burde skrives i nutid' (2011), 'Hvis det er' (2014) og 'de' (2018). Har modtaget en række priser og præmieringer.
  • Debuterede med et digt i ALT for damerne i 1985.
  • Aktuel med romanen 'Bob' som udkommer 8. januar.
  • Bor i Sorø med sin mand, billedkunstneren Mikkel Carl. Har en søn på 26 år og en datter på 21 år fra sit første ægteskab.

AFD_Helle_Helle_07.jpgHelle Helles seneste roman 'Bob' handler om en kvinde, der kun beskriver sin kærestes liv. Den udkommer 8, januar. (Foto: Peter Nørby)

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte og Sygdom