Runi fjerner tatoveringer til hverdag: Denne type fjerner jeg klart flest af
SPONSORERET indhold

Runi fjerner tatoveringer til hverdag: Denne type fjerner jeg klart flest af

Har du undret dig over, hvad der egentlig sker, når man fjerner en tatovering? Eller hvilke tatoveringer, der bliver fjernet flest af? Vi har spurgt tatoveringsfjerneren Runi Skoubjerg Andersen.

Af: Emma Kleist Christensen Foto: Getty Images
15. aug. 2018 | Sundhed | ALT.dk

Sommerfugletatoveringen på anklen virkede måske som en fantastisk idé for fem år siden. Men i takt med, at tiden og alderen presser på, kan den gode idé udvikle sig til stor fortrydelse.

Det har omkring hver tiende af de tatoverede i Danmark oplevet. Det kan være, at den med tiden er blevet grim, at den repræsenterer noget forkert, eller at moden har ændret sig fra dengang i 90’erne, hvor alle skulle have kinesiske tegn eller lændetatoveringer.

Læs også: Det skal du vide, når du overvejer at få fjernet en tatovering

Heldigvis er der hjælp at hente, for der findes mange klinikker i landet, som specialiserer sig i at fjerne tatoveringer. Men er det alle tatoveringer, der kan fjernes? Og gør det ondt?

Vi har stillet alle spørgsmålene til en professionel tatoveringsfjerner. Runi Skoubjerg Andersen er indehaver af Rewind, en laserklinik, der hver måned behandler omkring 150 personer, der vil af med blækket i deres hud.

 

Hvordan fjerner man en tatovering?

- De fleste bruger laser. Det foregår ved, at man bruger det lys, der har komplementærfarven til den farve, tatoveringen har, til at fjerne blækket. Når laseren rammer pigmenterne i blækket, bliver de fragmenterede – altså nedbrudt til mindre stykker – som kroppen selv kan nedbryde. Og derefter bliver det naturligt udskilt som affaldsstoffer igennem nyrerne – dvs. at man for eksempel tisser resterne fra blækket ud.

Hvad kommer mest bag på folk, når de skal have fjernet en tatovering?

- At de skal have så mange behandlinger. Det kommer selvfølgelig meget an på tatoveringen, men en gennemsnitlig tatovering tager omkring 10 behandlinger at fjerne. Der er nogle få tatoveringer, der forsvinder efter én behandling, og så er der nogen, der tager over tre år at fjerne. Det er typisk dem, hvor tatovøren har kørt lidt for dybt, da han lavede tatoveringen.

Er der nogen tatoveringer, du ikke kan fjerne?

- Ja! Bare fordi man får lavet en tatovering, betyder det ikke nødvendigvis, at man kan få fjernet den igen. For eksempel scratcher-tatoveringer (tatoveringer, der er for dybe, red.). Hvis tatovøren har trykket ned i tredje hudlag, hvor der er blodlegemer og arterier, vokser huden ofte dårligt sammen og danner arvæv. Og det er meget sværere at fjerne pigmenter fra arvæv.

Gør farverne en forskel?

- Vi kan ikke fjerne tatoveringer med hvid farve i. Det skyldes, at det er lavet med titanium, som er et metal – og det kan ikke fragmenteres med lys.

- Det kan også være svært at fjerne en grøn eller blå tatovering på lidt mørkere mennesker. For at fjerne disse skal man bruge en laser, der er super aggressiv overfor melanin, som er det stof i huden, der gør os brune. Derfor kan mørke personer – der har meget melanin i huden – få hyper-pigmentering, som giver misfarvninger på huden.

Hvor ondt gør det at få fjernet en tatovering?

- Det gør rimelig ondt – mere ondt end at få lavet tatoveringen. Men det bliver tåleligt for de fleste, hvis man bruger bedøvelsescreme.

- Det føles lidt ligesom en elastik, der bliver svirpet på huden – den elastik er bare rimelig stor og kommer ti gange i sekundet. Men der er forskel på, hvor ondt det gør, alt efter hvilken laser, du bruger.

Hvilke tatoveringer vil folk oftest have fjernet?

- Størstedelen af de tatoveringer, jeg fjerner, er ekskæreste-navne. Det er klart dem, jeg fjerner flest af.

- Mange tænker slet ikke over det, før de får en ny kæreste, der siger ”jeg synes altså, at det er lidt mærkeligt, at du har ’Søren’ stående på skambenet. Det er ikke dét, der gør mig mest opstemt”.

Er der et tidspunkt, hvor det er højsæson for at fjerne tatoveringer?

- Ja, om sommeren. Når folk kommer ud i solen, og alle kan se deres tatoveringer, tænker de ofte ”hold da kæft mand, ’Torben’ skal kraftedeme ikke stå her i min bikinilinje”. Hele vinteren har man kunnet gemme det bag trussen, men når man så skal på stranden, bliver de pludselig meget synlige.

- Så sommeren er klart højsæson for at booke tider.

Er der nogen tatoveringer, der bliver fjernet oftere end før?

- Jeg ser mere og mere permanent makeup, fordi der er mange, der for eksempel får lavet bryn. Moden har ændret sig ret meget fra 90’erne, hvor alle ville have tynde bryn, og nu skal alle have store Kardashian-bryn.

- Jeg kan også mærke, at det var moderne for nogle år siden at have den der ”Prinsesser Fra Blokken”-tatovering hen over brystkassen, hvor der står noget som ”I’m a princess and I’m worth it”. Men det er ikke særligt moderne længere – nok på grund af programmet. Så dem er der mange, der gerne vil have fjernet nu. Det er blevet den nye Amager-plade (tatovering henover lænden, red.).

Hvad er den mærkeligste tatovering, du har skullet fjerne?

- Det er nok dem, der har nogle ting, som ser meget mærkelige ud. Jeg havde på et tidspunkt en kvinde, der havde valgt at få en bautasten på skulderen (den aflange sten, der blandt andet er kendt fra Asterix og Obelix, red.). Men den måde, den var lavet på, med skygger og runeskrift ned langs stenen, fik den til at ligne en stor tissemand. Jeg kan godt forstå, at man vil have sådan én fjernet, for det ligner, at du har en kæmpe fallos på skulderen.

- Grunden til, at vi ser den slags problemer er tit, at folk har en fantasi om, hvordan en tatovering skal se ud. Men hvad du har visualiseret i hovedet, og hvad du får fortalt af din tatovør, er ofte to ting, der ikke kan forenes. Og de misforståelser kan give uheldige resultater.