Kitesurfing: Dragetæmmer på bar bund

Kitesurfing: Dragetæmmer på bar bund

29. februar, 2011

Jeg har tilmeldt mig et weekendkursus i kitesurfing, der hedder ”»QCAMP.” Det er ”girls only”, og jeg er sikker på, at det er en god måde at lære grundelementerne i den alternative sport at kende på. Helt uden machohørm eller praleri. En veninde har anbefalet kurset, og desuden er alt låneudstyr, ophold og forplejning en del af pakken, så jeg behøver ikke spekulere på andet end at dukke op. Herligt!  Jeg glæder mig og kan allerede høre bølgerne og mærke det hvide, varme sand knitre blidt mellem mine tæer. Forestiller mig, at jeg bliver undervist af laber instruktør, der minder utroligt meget om »Patrick Swayze i den fantastiske surferfilm ”Point Break”.

Hvis Patrick Swayze stadig levede i dag, ville ALT for damerne gerne have ham som kitesurfinginstruktør!

2. april, 2011

Hvad sker der, hvis jeg ikke kan styre dragen – flyver den væk? Altså med mig? Må hellere Google det!

3. april, 2011.

Panik! Det kan i teorien godt lade sig gøre at blive ”bortført” af en drage. Dog kun, hvis du glemmer at bruge en sikkerhedsudløsning, når du mister kontrollen, så vinden får fat på den forkerte måde (Vil dog alligevel indføre ny morgenrutine med obligatorisk vægttræning ASAP, så mine slaskede spaghetti-arme kan opgraderes til to pragteksemplarer af ren råstyrke).

24. maj, 2011

Huskeseddel fra »QCAMP er lige dukket op i min indbakke. Når kun at skimme ord som ”skiundertøj” og ”heldragt fra Harald Nyborg,” før jeg sletter mailen med et gys. Selv om det er sommer, går risikopotentialet ved at surfe i Danmark op for mig: En hel weekend i klassisk gråvejr – og ikke mindst iiiskoldt vand. Men jeg kan ikke tillade mig at melde fra nu… (kan jeg?).

26. maj, 2011

Nærlæser kursusbeskrivelsen cirka 47 gange. Især den del med, at undervisningen tilpasses ens personlige niveau. Uanset hvor lavt det så måtte være (ahem).

3. juni, 2011 – dag 1 på »QCAMP

Ankommer til Marielyst på Lolland-Falster, hvor basen for weekendens surfcamp er. Her skal alle deltagere bo (14 kvinder i forskellige aldre) fordelt i tre forskellige og i øvrigt spritnye sommerhuse. Aftenen går først og fremmest med at lære hinanden lidt bedre at kende samt uddeling af udstyr. Vi bliver også inddelt i makkerpar – det sker efter niveau i forhold til hvor meget sport, vi dyrker i forvejen, samt hvad vi i øvrigt har af kendskab til kitesurfing eller andre typer vandsport som f.eks. windsurfing. Tricket er så, at vi resten af weekenden deles om én instruktør sammen med et andet makkerpar på samme niveau.

Jeg går tidligt i seng med det seneste nummer af ALT for damerne og synes, der har sneget sig en dejlig feriestemning ind i mit sind. I morgen venter en stor dag.


4. juni, 2011 – dag 2 på »QCAMP

Solen skinner, det er fantastisk. Hopper i bikini, T-shirt og shorts og spiser morgenmad udenfor på terrassen, før vi får et lille kursus i vindens betydning for kitesurfing og kører af sted til dagens første stop; en hyggelig lille nærliggende strand, hvor vi stort set er de eneste gæster. Selv om blæsten mangler, gør det ikke så meget. Der er nemlig en del basale ting, vi skal have lært, så der er endnu ikke brug for, at dragen skal i luften.  Vi står derfor på land og lærer en masse praktisk om selve udstyret – primært, hvordan vi pakker det ud og gør det klart til brug.

I starten har jeg svært ved at koncentrere mig. Undrer mig pludselig meget over, hvorfor folk synes, det er fedt at dyrke en sport, der er så omstændelig i forhold til udstyr. (Jeg mener; giv mig et par løbesko, og jeg kan være ude af døren på to minutter) Først og fremmest skal det hele lægges klart og samles – altså drager og liner. Dernæst skal du også have våddragt på, hjelm, gummisko og en dims kaldet trapez. Den sidder om (under)livet på dig og minder om en blanding af et kyskhedsbælte, korset og en omvendt redningsvest. Det er via trapezen, at du er forbundet med dragen, og dens konstruktion skal sikre, at du får et stabilt træk af din krop og ikke skal holde dragens træk kun i armene, så du kan stå så godt som muligt på boardet (så nej, det kræver faktisk ikke store armmuller at kitesurfe).


Efter cirka en time er det tid til at komme i vandet.

Vi lærer at redde os selv ind på land ved hjælp af kiten, hvis noget går galt, og hvordan vi filtrer linerne fra hinanden, hvis de bliver rodet sammen. På grund af den manglende vind har instruktørerne været så kreative at leje en vandscooter, så vi også kan prøve fornemmelsen af at komme op på et board ude i vandet. Lad mig sige med det samme, at jeg aldrig kommer op at stå, men det er alligevel skægt at gøre et forsøg.

Efter frokosten tager vi til en anden strand og bruger resten af dagen med såkaldte ”trainer kites.” Formålet er at lære styreteknikkerne med disse små drager på land, før vi skal i vandet med de store. Vi lærer også mere om ”trafikreglerne” på vandet.

Aftenen står på grill-buffet, papvin og quizz om det, vi har lært i løbet af dagen. Der er bl.a. lækre kitesurfing-præmier til stræberne og alle får en T-shirt fra det danske surfmærke Plasma i gave.

5. juni, 2011 – dag 3 på »Q-Camp.

Dagen starter heldigvis med noget, jeg plejer at være god til: shopping. Alle kursusdeltagere får en særlig rabat og grundig vejledning til udstyr i en nærliggende surfshop, hvis det har interesse. Efter blot en dag med kitesurfing, mener jeg selv, det er for alt, alt tidligt at investere. Jeg køber dog alligevel en jakke. Det har intet med kitesurfing at gøre, jeg synes bare, den er pæn – men kan dog godt retfærdiggøre over for mig selv, at den vil være utrolig brugbar til og fra stranden i koldt vejr, hvis jeg bliver kitesurfer i nærmeste fremtid...

Derefter kører vi efter vinden og ender på Farø. Det er altså virkelig spøjst at være så tæt på en kæmpe bro og motorvej og så alligevel midt i naturen, i vandet og under en bragende sol. Har en helt igennem herlig dag, hvor jeg prøver at tæmme dragen uden board, så den bare trækker kroppen gennem vandet og fra side til side (”body dragging”). Meget sjovt.

Da jeg lander i min egen lejlighed ved weekendens ende, opdager jeg pludselig, hvor øm jeg er overalt. Jeg har brugt hele min krop – også ”kernen” (forventer min røv har løftet sin mindst 5 centimeter mod nord), og jeg har nærmest ikke lagt mærke til det. Altså før nu. Men jeg har også fået noget andet, lyst til at prøve det her igen, og så er det jo meget heldigt, at jeg samtidig har fået 13 nye (kitesurfing)veninder på »QCAMP.

»Tip! Næste QCAMP er d. 2-4. september 2011. Læs mere på QCAMPs egen hjemmeside.

"Vidste du, at…kitesurfing blev introduceret i Danmark tilbage i 90’erne?"




O’Neill D-Lux  5/3mm Våddragt. 1.799 kr. »Nautic Surf & Ski

Er kitesurfing noget for dig?

Danmark er et godt sted at bo, hvis sporten har potentiale til at blive en passion – her er masser af kystlinje, og det behøver ikke blæse lige så meget som ved andre typer sejlsport (5 til 18+ m/s). Du kan kitesurfe året rundt, men om vinteren skal du dog have en tykkere våddragt på samt anvende handsker og sko. Du skal være opmærksom på, at kitesurfing er en udstyrstung sport. Hvis du gerne vil i gang, er du ret hurtigt nødt til at gå ud og investere i det rigtige udstyr. Det er lidt et sats, men det kan sammenlignes med dating. På din 1. date (altså første forsøg med kitesurfing) skal du mærke, om det er noget, du tænder på. Og efter d. 3. date, skal du sådan cirka være klar over, om du er villig til at give det en seriøs chance på længere sigt.





Hjelm, 699 kr. »Nautic Surf & Ski.



Sådan kommer du godt i gang:

 Kender du nogen, der kitesurfer? Spørg dem, om de har en træner-kite, som du kan prøve at benytte på land for at blive klogere på vindens kræfter.

Tilmed dig et begynderkursus – måske endda to, så du kan få teknikken ordentligt ind under huden. Kurser sammen med andre er en god idé, fordi du opbygger et netværk, du efterfølgende kan tage ud sammen med.

Som en ekstra kickstart er det i øvrigt en god idé at booke en personlig instruktør i et par timer, hvor du ikke skal dele opmærksomheden med andre kursister.

Det er helt klart muligt at spare penge ved at købe brugt udstyr, da mange kitesurfere ofte skifter udstyr hvert eller hvert halve år. Prøv f.eks. via »Kitesurferen.dk eller »Den Blå Avis

Husk, at uanset om du skal købe brugt eller nyt udstyr, er det en god idé at alliere dig med én, der har forstand på sporten og på udstyret, så du ikke ender op med noget, der er af ringe kvalitet eller slet ikke passer til dig. På »Q-Camp fik vi f.eks. lov til at kontakte instruktørerne med spørgsmål om udstyr efterfølgende.



Sko, 399 kr. »Liquid Force.

Tjeklisten:

"Musthave-udstyr "

Våddragt

Sko

Hjelm

Board

Drage (kite)

Trapez


Naish Moto Trapez, 1.199 kr. Nautic Surf & Ski



5 bud på gode kitesurfing spots til begyndere i Danmark

Farø 

Sydvestpynten

Ahl

Lynæs

Naish Haze Kiteboard, 3.999 kr.» Nautic Surf & Ski.



"Tip! Som begynder bør du gå efter et stort board, for det er lettere at komme op at stå på."


6 bud på ultimative kitesurfing spots i udlandet

Hvad er kitesurfing?

Tænk tilbage på din barndom. Hvis du har prøvet at lege med en drage, ved du, at det kan være en ganske underholdende disciplin at holde dragen i luften. Det er også princippet i kitesurfing. Her er du nemlig forbundet via en såkaldt trapez, som du bærer om underlivet, med en stor oppustelig drage (kite). Den styrer du ved hjælp af liner forbundet med en styrepind (bar). Selv står du på et mindre bræt (kiteboard), med hvilket du kan lave både høje hop, når du når et mellemniveau, eller akrobatiske trick, når du når et avanceret niveau.

Til at begynde med handler det dog om at lære at rigge kiten til på land og styre den i luften, så du kan danne dig et indtryk af, hvordan den opfører sig i vinden; herunder at styre til højre, venstre eller bare at holde den i ro.

Ligesom i trafikken på land, er der desuden et sæt internationale færdselsregler, du bør blive introduceret til, så du ikke er til fare for dig selv eller andre, når du endelig bevæger dig ud på vandet. Dels kan der være mange andre kitesurfere omkring dig, men derudover er der jo også almindelige badegæster, omgivende natur og dyreliv at tage hensyn til.

Sidst men ikke mindst skal du lære at håndtere kiten i vandet, mens du er forbundet til den, dog uden et board. Boardet er det sidste element, du typisk skal forholde dig til, hvis du er nybegynder.

En kæmpe fordel ved kitesurfing er, at stort set alle kan dyrke det. Du behøver ikke være i dit livs form, og det gør da slet heller ikke noget, hvis du har lidt ekstra på sidebenene. Kitesurfing handler om balance og teknik, teknik og atter teknik. Men det mest væsentlige er, at du elsker action, strand og vand!

Tag din passion til udlandet til nogle af verdens fedeste strande!

Big Bay, Sydafrika

Dakla, Marokko

Bulabog Beach, Boracay, Filippinerne

Flag Beach, Fuerte Ventura

Kitebeach, Sal, Kap Verde

Cumbuco, Brasilien



Envy Kite, 7.495 kr. »Liquid Force.




»Læs også artiklen "Kitesurfing for kvinder."



Nøgleord: Kitesurfing, Tina Toft, kitesurfing for kvinder.