Farvel mavesmerter
Hvis du bl.a. undgår stærke krydderier og ligger ned efter maden, kan du undgå mange mavesmerter

Undgå mavesmerter: Sådan spiser du dine tarme sunde

Ondt i maven, nej tak. Her er 5 brugbare tips til at undgå mavesmerter. Bonus: Dine tarme bliver ekstra sunde.

▶ UNDGÅ STÆRE KRYDDERIER som ingefær, sort peber, cayenne, paprika, hvidløg og peberrod. Den stærkt krydrede mad kan forværre betændelsen i tarmslimhinden.

▶ DRIK RISVAND. Kog to håndfulde ris i to liter vand med 1/2 tsk. salt i en halv time. Si derpå vandet fra, hæld det på termokande og drik det i løbet af dagen i små slurke. Risvandet virker basedannende og er nærende.

▶ LIG NED EFTER MADEN. Især efter de store måltider kan det være gavnligt at ligge ned efter maden på venstre side i op til et kvarter med lukkede øjne. Det bringer ro over fordøjelsesprocessen og kan være med til at dæmpe inflammation i tarmslimhinden.

SE OGSÅ: Fokus på dine tarme: Kan du spise dig meget gladere?

▶ HOLD DIG FRA SYREDANNENDE KOST som sort kaffe uden mælk, eddikedressing, syltede fødevarer, ketchup, sennep, umodne, sure frugter, citrusfrugter, surmælksprodukter og alkohol. Undgå grøntsager fra kålfamilien og løgfamilien. Spis i stedet basedannende kost som kartoffelmos, dampede græskar, risengrød eller gulerodssuppe. Det kan desuden lindre at spise flere små måltider og drikke rigeligt med vand og anden væske.

▶ UNDGÅ RÅ MAD som rå grøntsager og rå frugter. Det er bedre at bage, stege eller koge frugt og grønt.

SE OGSÅ: Fatburners: 8 madvarer, der fyrer op for din forbrænding

SE OGSÅ: Mandler, chokolade + 5 andre madvarer, der gør dit hjerte glad

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa kaldes også for tyktarmskatar og er navnet på en betændelsessygdom i tyktarmen, som fører til blødning og diarre. Den er hyppigst i alderen 15-40 år. I moderne lægevidenskab behandler vi med medicin som binyrebarkhormon eller med operation, hvor man fjerner hele tyktarmen.

Sørg for at få psykologisk og følelsesmæssig støtte. Meld dig ind i patientforeningen Colitis-Crohn Foreningen og overvej, om du kan få udbytte af at gå til psykolog.

Charlotte Bech

Charlotte Bech er læge og helseekspert. Hun integrerer moderne medicin med den tusind år gamle indiske lægekundskab ayurveda, men anbefaler altid, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Kost og Tarme