Myteknuseren
SPONSORERET indhold

Myteknuseren: Får du flad numse af at sidde ned?

Bliver den flad som en pandekage, hvis du tilbringer de fleste af dine vågne timer siddende?

Af: Mi Skjold Brix Foto: Alamy
18. maj. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Ifølge en rapport som Vidensråd for Forebyggelse står bag, så har 40 procent af danskerne et stillesiddende arbejde, og tallet vil stige de kommende år.

Men det betyder ikke, at vi bliver et folkefærd med meget flade numser - af den grund.

Ifølge faglig redaktør på Danske Fysioterapeuter, Vibeke Pilmark, der har indgående kendskab til nyheder og forskning i branchen, så har mængden af tid, vi sidder ned, ikke nogen direkte forbindelse til, hvor struttende eller flad vores numse er.

- Mig bekendt findes der simpelthen ikke nogle undersøgelser på præcis dette område. Men ballerne er runde på grund af fedtet og musklerne. At man sidder ned har ikke en decideret betydning. Hvis det var vægtbelastningen, så skulle overvægtige mennesker alle have flade numser, da de belaster den mere, når de sidder ned. Men det er jo ikke tilfældet, siger hun og uddyber:

- Det handler om motion og genetik. Hvis din familie har anlæg for en flad bagdel, så har du det sikkert også. Ser vi på kvinder i lande som Afrika, Cuba og Caribien, så har de generelt mere struttende numser. Og det har intet med ikke at sidde ned at gøre, men gener, siger hun.

Hun forklarer, at det er muligt at træne sig til en struttende numse, men at det kræver enormt engagement at ændre selve formen på numsen, da det især er fedtet, der afgør formen på bagdelen.

Desuden peger hun på, at den med alderen naturligt vil blive mindre spændstig og dermed flad.

Derudover viser et studie i modsætning til myten, at dit bagparti faktisk vokser, hvis du sidder meget ned – i dette tilfælde er det ikke et spørgsmål om at dyrke nok motion, men derimod at de områder på kroppen, der udsættes for pres, når vi sidder ned, producerer 50 procent mere fedt end andre områder af kroppen. Denne mekanisme går i høj grad ud over bagpartiet. Det viser studiet fra Tel Aviv University, der i 2011 blev publiceret i the American Journal of Physiology.

Dom:
Myten holder ikke. Tværtimod. Din numse bliver ikke flad af, at du sidder meget på den, til gengæld kan den blive stor af det.

LÆS OGSÅ: Krop som Christiane: faste balder.