Veninder

Foto: Getty Nogle gange skal man have et godt råd, et klap i røven og et kys på kinden fra en anden kvinde for at stå op næste dag og tage de vigtige skridt i livet

Sådan plejer du dit venskab

Venner, som tror på dig, er guld værd. Vi kan meget alene, men vi kan endnu mere sammen. Her er 5 veje til, hvordan du får dit heppekor til at synge højt midt i en travl hverdag.

1. Dan dit heppekor

Mit heppekor er min mødregruppe. Vi har ikke sagt ordene: ”Vi er hinandens heppekor”, men vi har skabt et særligt venskab med en følelse af at have vores egen klub. Vi ses stort set kun samlet. Vi dukker op i flok med kager, vin og mad under armen, når en af os står med nyfødt barn, midt i skilsmisse eller kreativ krise. Når vi ses, tager vi en runde, hvor alle sætter ord på, hvor de er, og hvor der er tid til den lange forklaring. Vi kommer med ærlige indspark, kærlige klap, stor støtte, og så griner vi meget sammen. En del af det, der gør vores venskab til et heppekor, er den måde, vi er sammen på. Spørgerunden og villigheden til at dukke op, når det gælder. Hvad er vigtigt for dig i et heppekor? Bliv helt klar over det, og skab rammerne for det.

2. Hep på afstand

I en travl hverdag, hvor det kan være svært at ses, så brug andre former for kommunikation. Lav en tråd, hvor I sender billeder til hinanden fra hverdagen, fjollede gif’er og små beskeder. Det behøver ikke være guldkorn med perfekt tegnsætning for at være værdifuldt. Det giver meget bare at dele hverdagens små op- og nedture, så man har en fornemmelse af, hvad der sker med veninderne. Det kan også vende en nedtur at have nogen, der griner kærligt af dig eller sender små hjerter, når alt driller. Det kan ikke erstatte lange samtaler, men værdien af de små digitale udvekslinger er stadig stor.

Læs også: Sådan er du den gode veninde

3. Kald til kvindefest

Når der er mange kvinder i et rum, som har taget festskoene på og drukket et par glas, er der en helt særlig stemning. Så saml dine kvinder, og hold en fest med fokus på at fejre hinanden. Tag det lækre tøj på, lad blusen glide ned over skuldrene, grin af jeres karrierefiaskoer, pinlige sexoplevelser og dage, hvor I er mødre fra helvede. Del, dans og drik. Jeg vil gerne vædde en flaske bobler på, at du vågner dagen efter med let hovedpine, men også med en følelse af at være styrket. Når vi deler og tager os tiden til at løfte glasset for det, vi både fejler med og klarer, opbygger vi en tro på os selv og hinanden. Vi opdager, at vi ikke er alene. Ikke er den eneste, som har dårlige vaner, for lidt overskud og kikset sex. Ligesom vi inspirerer hinanden til at blive ved på trods af alt det. Nogle gange skal man have et godt råd, et klap i røven og et kys på kinden fra en anden kvinde for at stå op næste dag og tage de vigtige skridt i livet.

4. Del dine mål

I stedet for at skrive dine drømme og mål ind i din hemmelige dagbog, så del dem med dine venner. Fortæl dem, hvad du vil, hvorfor det er vigtigt for dig, og hvordan du vil gøre det. Kodeordene her er: HVAD – HVORFOR – HVORDAN. Når du kender svaret på de tre spørgsmål, er du allerede rigtig godt på vej. Men når du deler svarene med nogle, som du stoler på, er du endnu bedre på vej, for så har du nogle, der holder dig op på det. Som spørger ind til det og derved holder dig op på det. Bed også gerne om konkret hjælp. Det kan være små ting som at gå tur med dig en gang om måneden og tale om det. Tage en løbetur sammen om onsdagen eller dele din proces hver søndag med et billede og nogle ord.

Læs også: Drop tabuet: Det er ikke pinligt at have få venner

5. Prioriter tid sammen

Ja, det er svært at finde tid til vennerne. Ja, du har 8.000 ting, du skal. Ja, det er nemmere at klare det hele selv. Eller det virker i hvert fald nemmere i en situation, hvor alternativet virker uoverskueligt. Men det er ikke nemmere. Ikke på langt sigt. Så her er en udfordring til dig fra mig. Find ud af, hvem der er dit heppekor. Det kan være to veninder, som ikke kender hinanden, din gamle gruppe fra studietiden, eller tøserne fra atletik i 2007. Men bliv klar over, hvem der er dit vigtigste heppekor, og læg så en plan for, hvornår I skal ses i de næste seks måneder. Er det hver anden torsdag klokken 17? En søndag om måneden til brunch? En weekend i sommerhus hvert kvartal? Prioritet er ikke intentionen om at ses. Det er villigheden til at få det til at ske. Så vær villig til at se dit heppekor. Det er guld værd.

Venner giver vinger

Venskaber er afgørende for vores evne til at have succes og realisere vores drømme. Ikke kun fordi netværk og den hånd, der åbner en dør for dig, kan være afgørende, men også fordi glæden ved, at andre tror på os, betyder meget for vores motivation. Mange har nemmere ved at lade løfterne til sig selv passere. Men løfterne til en ven og det at få støtte betyder så meget, at mange kæmper hårdere for at nå deres mål.

Om eksperten

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Veninder, Venner og Daisy Løvendahl