Fordele og ulemper ved intimbarbering
SPONSORERET indhold

Skal du droppe intimbarberingen?

60 procent af alle kvinder, der intimbarberer sig, får gener af barberingen. Indgroede hår, knopper, ­udslæt og forstørrede kønslæber er blandt problemerne.

Af: Kicki Thomsen Foto: Alamy
22. nov. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Af Christina Bølling

De fleste yngre kvinder intimbarberer sig i dag, sådan var det ikke for ti år siden, siger gynækolog Christine Felding fra ­Gynækologisk klinik Rungsted. Hun ser indgroede hår, knopper, ­udslæt og forstørrede kønslæber, som blandt andet skyldes den nye hårfjerningstrend, som blotter kvinders kønsdele på en måde, der gør dem ekstra sarte. Ifølge en undersøgelse barberer, trimmer ­eller vokser 87 procent af alle kvinder mellem 16-40 år sig, og de resterende 13 procent har "prøvet" det. Det interessante ved undersøgelsen er, at 60 procent af de kvinder, der trimmer ­frisuren forneden, har gener som følge af det.

LÆS OGSÅ: Intimbarbering: Derfor er det glatte look på vej ud

Men er det ikke mere hygiejnisk at være barberet end at have hår?

– Nej, hår er ikke spor mindre hygiejnisk end glatbarberet hud. Dét med intimhygiejnen er udelukkende et spørgsmål om vand og ­sæbe, selv om der rent kulturelt er forskel på, hvad man synes, ser mest "rent" ud. Anatomisk er det dog mest hensigtsmæssigt, at der er hår på kønsorganerne, ellers var de der ikke, siger ­Christine Felding.

– Når kvinder klager over problemer med deres kønslæber, som er irriterede, hævede og store, siger jeg "det der er en ­selvhenter". ­Intimbarbering gør os mere sarte dernede. Til gengæld tager jeg ikke stilling til, hvad der er rigtigt og forkert, for især de unge vil ­ikke skille sig ud ved at have hår, siger hun og understreger, at ­hårfjerning ikke bare gør det synligt, at der for eksempel er forskel på størrelsen af kønslæber eller andre "personlige" kendetegn, det kan i sig selv give anledning til forandringer.

– Du kan for eksempel risikere at få forstørrede labia ­(kønslæber, red.), der kan genere, når du cykler, spinner og har sex. Flere ­bliver indstillet til operation af de indre kønslæber, ikke af kosmetiske ­årsager, for de kosmetiske operationer må vi heldigvis slet ikke ­udføre i herhjemme. Men fordi kvinderne har reelle problemer, men i nogle tilfælde er det deres egen skyld, siger Christine Felding, der påpeger, at det tidligere kun var grupper af indvandrere, som har tradition for total hårfjerning, hun så hårløse i sin klinik.

Hvis man vil undgå problemer, er det en god ide lade "skægget stå" engang imellem eller barbere og trimme i stedet for at vokse og fjerne alt kønsbehåring. Ulempen ved voks er, at håret fjernes dybt nede i hårsækken, hvilket kan skabe grobund for bakterier.


LÆS OGSÅ: Hvad enhver kvinde bør vide om intimbarbering

LÆS OGSÅ: Hårfjerning: Kender du de 9 typer?

LÆS OGSÅ: 7 årsager til at din skede klør noget så forfærdeligt