SPONSORERET indhold

Færre kvinder vælger p-piller: Antallet næsten halveret på 10 år

Antallet af kvinder, der køber p-piller, har været stødt faldende de seneste mange år. Alene de seneste ti år er andelen faldet med 40 %.

Af: Emma Fjalland Lund Foto: Getty Images
04. aug. 2022 | Sundhed | ALT.dk

Danske kvinder fravælger p-piller i langt højere grad end tidligere.

Det skriver DR .

P-pillen kom på markedet i USA tilbage i 1960, og i 1966 kunne også danske kvinder få glæde af den nye opfindelse, som med stor sikkerhed beskytter mod uønsket graviditet. 

Villigheden til at bruge den lille pille som prævention er dog langt fra, hvad den har været. Faktisk købte hele 40 % færre danske kvinder i p-piller 2021 end for bare ti år siden, skriver DR på baggrund af tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Tilbage i 2011 købte nemlig 399.280 kvinder p-piller, mens antallet sidste år var faldet til 238.330 kvinder.

LÆS MERE: P-pillen fylder 60 år, men mangler ligestillingen stadig i sengen?

LÆS MERE: P-pillen til mænd er på vej: Er du klar til at droppe præventionen?

Øget fokus

Der har de seneste år været stor bevågenhed omkring p-piller og bivirkningerne ved brugen heraf, som blandt andet kan være hovedpine, vægtøgning og humørsvingninger, men også en øget risiko for blodpropper.

Øjvind Lidegaard, professor i gynækologi og obstetrik ved Rigshospitalet, fortæller til DR, at netop det øgede fokus har gjort, at man hos de praktiserende læger nu er mere opmærksomme på at fortælle om de risici, der er forbundet med brug af præventionspillen. Det, mener han, har resulteret i det store fald. 

”Når kvinderne bliver bedre informeret om de mulige påvirkninger, vil der også være flere, der vælger p-pillerne fra. Særligt hvis de i forvejen har tendens til at blive trykket i humøret,” fortæller han.

Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på fødeafdelingen ved Amager og Hvidovre Hospital samt faglig leder ved Sex og Samfunds præventionsklinik siger dog ligeledes til DR, at det ikke er farligt at bruge humørprævention, hvis man bruger den rette type og følger indlægssedlen.

Anbefalet til dig