Hurtigt vægttab
SPONSORERET indhold

Vægttab: Tab 5 kg på en måned

Tilfreds med din krop? Ikke helt. Denne kur sikrer dig et vægttab op til 5 kg på bare en måned, så du kan få den gode selvfølelse tilbage. Er du klar?

Af: personlig træner Bettina Borg
13. jan. 2014 | Sundhed | Fit living

Skru ned for sukker, hvidt brød og fedt i din kost og i stedet op for mængden af gode grøntsager. Det er grundpricippet i denne kur, der sikrer dig et vægttab op til 5 kg på bare en måned. Kuren er lavet sammen med diætist Anne Catherine Færgemann. Målet er et varigt og sundt vægttab, og midlet er en kostændring.

OBS! De første dage kan for nogle virke barske, da alle stimulanser fjernes. Det tager dog oftest kun et par dage, og du vil snart føle energien klappe dig på skulderen og støtte dit vægttab.

4 trin til at tabe 5 kg på en måned

 
1. Vælg, hvad du spiser.
Du er, hvad du spiser. Derfor kan du frit vælge: Vil du være en slatten vingummibamse? Eller sunde og sprøde grøntsager? Valget er dit. Blodsukkervenlig kost, der er rig på vigtige næringsstoffer, som støtter din forbrænding og dit stofskifte, er vejen frem.

2. Få motion – hver dag.
Den daglige motion kan betyde forskellen mellem nogle bløde deller om maven eller et flot stramt maveskind. Hvad vil du helst have? Sørg for at få én times motion om dagen – det giver energi og er motiverende, så intet kan stoppe dig.

3. Læg en plan.
Den tredje brik i spillet om et sundere liv og en slankere krop er en plan for dit vægttab. Lav en kontrakt med dig selv, hvori du skriver dine mål og ønsker. Planen hjælper dig med at bevare motivationen, indtil dit mål er nået, og du har lysten til at fortsætte og holde dine livsstilsændringer – også efter dit ønskede vægttab er opnået.

4. Ryd op!
 Udnyt din motivation i begyndelsen af kuren: Smid al sukker, dåsemad, kulør, gammelt syltetøj og andet ud, som har stået på dine hylder i al for lang tid. Fyld i stedet op med sunde madvarer som grøntsager, linser, bønner, æg, fisk, kylling, olivenolie og frugt. 

Se også: 100 kalorier på 100 måder

Hvor meget skal du spise?

Mængden afhænger af, hvor meget du bevæger dig, hvor effektivt dit stofskifte er, men også hvor sulten du er. Nogle gode retningslinjer er:

1. Spis maks. en portion til hovedmåltiderne.
2. Levn gerne og tag lidt mindre portion end normalt.
3. Halvdelen af din tallerken skal være grøntsager. Den anden halvdel skal fordeles mellem protein (f.eks. fisk og kylling) og fiberrige fuldkornsprodukter (f.eks. brune ris, quinoa og grov pasta).
4. Tyg maden grundigt og læg kniv og gaffel fra dig mellem hver mundfuld: Din hjerne og krop bliver hurtigere mæt, når du spiser langsomt og koncentrerer dig om hver bid. Dette gavner også fordøjelsen, så din mave bliver flot flad.

Hvad skal du drikke?

Sluk tørsten med otte glas væske om dagen, f.eks. grøntsagsjuice, vand, urtete eller grøn te, og så er det vigtigt at slappe af mellem dine måltider og gøremål. Din krop har brug for at koble af. Det hjælper dig mentalt og styrker samtidig din fordøjelse.

Husk mellemmåltider

Det er vigtigt, at du husker at spise fornuftige mellemmåltider.
Mellemmåltiderne hjælper med at holde dit blodsukker stabilt og din energi ved lige, så du ikke
bliver træt, sulten eller går sukkerkold.

KOSTPLAN

Dag 1: Kuren starter med en fastedag. Den første dag på vejen mod de 5 kg eller et varigt vægttab, og du skal markere over for dig selv og din krop, at det er nu, din nye livsstil begynder. Første dag drikker du kun grøntsagsjuice. Har du en saftcentrifuge, kan du lave din egen juice. Du kan også købe lækker, økologisk grøntsagsjuice i supermarkedet eller din helsekostbutik. Har du en god blender, kan du lave en let og lækker suppe. Kom f.eks. en stor håndfuld grøntsager i blenderen og dæk til med kogende vand. Blend og smag til med krydderurter og havsalt.

Dag 2-4: Du kan nu introducere lidt linser og bønner, salater, samt smoothies af bær, rismælk, tofu og hørfrøolie i din kost. Med disse fødevarer får du dækket dit proteinbehov og stillet din sult.

Dag 5-30: Nu inddrager du fisk, æg, kylling og sunde olier (f.eks. hørfrø-, oliven- og avocadoolie) samt frugt i kosten. Du har nu alt, hvad du skal bruge for at skabe solide måltider med både protein, grøntsager og sunde olier. For ikke at gå helt kulhydratkold skal du også sørge for at få quinoa eller brune ris til dine hovedmåltider. Spis disse med grøntsager og fisk til morgenmad, ja du læste rigtigt – eller snup en smoothie med et blødkogt æg ved siden af.

Læs også: Her er Anne Bechs kostplan til en flad mave

Eksempel på kostplan en dag


Morgenmad
Røræg eller omelet af 2 æg og 
150 g dampede grøntsager

Mellemmåltid 
1 gulerod

Frokost 
100 g dampet torsk,
Linsesalat (puy linser, cherry- tomat og persille, 1 barneske olivenolie, havsalt og godt med krydderier)

Mellemmåltid
1 æble eller 1 appelsin

Mellemmåltid
6 mandler
2 tørrede dadler

Aftensmad
1 lille stk. kyllingebryst
Brune ris vendt med 1 tsk pesto
Dampet broccoli
Soltørrede tomater

Sen aften 
En kop kamillete med et drys kanel.
En portion frugtsalat