Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Tips til restaurant i København, Odense, Aarhus, Aalborg og Tønder
Foto: Andreas Houmann

16 restauranter i Danmark, du bør kende

2016 var endnu et stort år for dansk gastronomi. Vi har samlet vores favoritter blandt de mange spisesteder, der er åbnet i det forløbne år. Fra gourmet til streetfood. Og ja, der er flest i København, som naturligt udgør ­flagskibet på madfronten herhjemme, men vi kan også få mundvandet til at løbe i Aarhus, Odense, Aalborg og Tønder.

Den klassisk danske: Restaurant Palægade
Der må være en særlig magnetisk tiltrækningskraft for restauranter i området omkring Kgs. Nytorv, Gothersgade og Borgergade og sidegaderne derimellem. En af dem, der (også) er et besøg værd, er Restaurant Palægade. Smørrebrød, danske klassikere, øl og brændevin. Ikke så mange dikkedarer. Få fx en kryddersild med rosenpeber, en kartoffelmad med løvstikke eller en pariserbøf med frilandskvæg fra Grambogård til priser fra 95 kr. pr. stk. Folkene bag er i øvrigt smørrebrødsjomfruen Karina Pedersen, der tidligere har styret køkkenet hos Schønnemann, og kokken Magnus Mondrup fra Formel B.
Restaurant Palægade, Palægade 8, Kbh. K, Palaegade.dk

Meget for pengene: Cantina
Du lægger ud med lidt snacks, og, hvis du er til det, et par østers med citron og tabasco, og så går du ellers om bord i småretter som burrata­ost, tuntatar eller jomfruhummer efterfulgt af pasta med kanin og salvie eller måske en pizza med gedeost og valnød. Så er du vel klar til dessert? Nej da. Du skal da også omkring en hovedret, fx en god bøf eller fisk, før du runder det hele af med sorbet eller tiramisu. Cantina i Borgergade åbnede i sommer i de lokaler, der tidligere har huset den mexicanske Chicos Cantina – deraf det nye navn. Der er ikke meget mexi-feeling tilbage, til gengæld er der smagfuld indretning og ditto mad, men det undrer vel heller ikke, når folkene bag er Henrik Laszlo og Mikkel Egelund fra Pastis og Fishmarket i samme kvarter. Beskedne priser fra 35-245 kr. pr. ret og fra 250 kr. for en flaske vin.
Cantina, Borgergade 2, Kbh. K, Cantinacph.dk

Burger on the Go: Gasoline Grill
Det er efterhånden et stykke tid siden, at burgeren droppede sin flirt med groft ciabattabrød og en masse overflødige ingredienser, som du kun kunne spise med grillkniv og gaffel på en kønsløs 90'er-café, for i stedet at vende tilbage til det, den egentlig er: En luftig bolle med bøf, ost, lidt surt og noget snask, som du kan spise med én hånd. Gør det på Gasoline Grill, der har lavet en genial ombygning af en gammel benzintank og i øvrigt helt overskudsagtigt serverer kitschede bølgepomfritter til.
Gasoline Grill, Landgreven 10, Kbh. K, Facebook.com/gasolinegrill

Fynsk luksus: The Balcony
Østers serveret på tøris, salat af kongekrabbe og langtidsbraiserede lammetunger. Der er ikke sparet på dekadencen på Odenses nye gourmetrestaurant The Balcony. Menuerne er på fire, syv eller 10 retter, og priserne på en menu begynder ved 495 kr. Til at komme i nærheden af, medmindre du selvfølgelig vil tilkøbe kaviar (995 kr. for tre portioner), og hvorfor ikke toppe med champagne (3 glas for 695 kr.), nu du er i gang? Er det sidst på måneden, kan du heldigvis også få en enkelt hovedret for 248 kr.
The Balcony, Vestergade 68, 1. sal, Odense, Thebalcony.dk

LÆS OGSÅ: Kan du gætte hvilken dansk model, der har rundet 3 millioner følgere på Instagram?

Fra avokado til fisk: Havfruen
Da kokken Frederik Bille Brahe åbnede favoritten Atelier September i Gothersgade i København, invaderede avokadomadder med chilidrys dit Insta-feed. Nu har Bille Brahe en ny mission, nemlig at gøre op med dårlig turistmad, intet mindre. Og hvilket andet sted er mere oplagt til det formål end traditionsrige Nyhavn, hvor restauranter og beværtninger ligger side om side? Næste gang du vil kigge på gamle skibe og smukke facader, så drop fadbamserne og smørrebrødet, og spring ud i østers, blæksprutter og champagne a la Bille Brahe.
Havfruen, Nyhavn 39, Kbh. K, Restauranthavfruen.dk

Havfruen

Den internationale: Eataly i Illum
Hvis du har været i Illum i 2016, har du nok bemærket, at København pludselig har fået et internationalt stormagasin i luksusligaen. Det fuldendes med den italienske gourmetkæde Eataly, som netop har slået dørene op. Køb dig fattig i såvel italienske specialiteter som lokale danske råvarer, eller slå dig ned, og få maden serveret, mens du hviler shoppemusklerne.
Eataly, Østergade 52, Kbh. K, Illum.dk

Eataly

Lige fra gaden: Aarhus Street Food
Hvem siger, at god mad skal indtages med kniv og gaffel og serveres af en tjener? Ikke nogen, vel? Streetfood-bølgen har omsider ramt Aarhus, hvor DSB's gamle garager på rutebilstationen er blevet omdannet til et sandt mekka af mad fra alle verdenshjørner. Få fx en flæskestegssandwich fra Stegen og Dellen, klassiske galettes fra The French Corner eller vestafrikansk grillmad fra Tatashe.
Aarhus Street Food, Ny Banegårdsgade 46, Aarhus C, Aarhusstreetfood.dk

LÆS OGSÅ: Denne stjerne bliver hængt ud for skulle spille Barbie i ny film – nu svarer hun igen

Se Venedig og dø: Spaghetteria
Elsker du Osteria 16 på Vesterbro i København, eller kunne du bare godt spise pasta hver dag? Så skulle du tage et smut forbi Spaghetteria til en omgang kontrolleret kaos med mad serveret på fade og papir, kig til råvarerne i åbne køkkenmontre og et råt interiør af marmor, beton og synlig strømføring. Og naturligvis rigtig god vin.
Spaghetteria, Vester Farimagsgade 2, Kbh. V, Spaghetteria.dk

En fjer på: Hønen & Ægget
Spis morgenmad, frokost og aftensmad på Hønen & Ægget, der, naturligvis, har fokus på æg og fjerkræ dagen lang, fra eggs benedict (85 kr.) til dagens fugl (145 kr.).
Hønen & Ægget, Øster Farimagsgade 16A, Kbh. Ø, Hoenenogaegget.dk

Hønen & Ægget

Den med steak frites: Retour Steak Aarhus
Med tre Michelin-stjerner og en kåring som nr. 2 på Lonely Planets liste over de 10 hotteste destinationer i Europa er det tilsyneladende en smal sag at lokke københavnske restaurantkæder til smilets by. Det har Grød og Mikkeller allerede gjort, snart åbner luksuspizzeriaet Gorm's, og i 2017 åbner den første Madklubben. Og som toppen af kransekagen åbnede en af hovedstadens bedste leverandører af steak frites også i 2016, nemlig Retour Steak, på Banegårdspladsen. Hej til 350 gram rødt kød, bearnaise, fritter og måske en lillebitte grøn salat til pynt.
Retour Steak Aarhus, Banegårdspladsen 4, Aarhus, Retoursteakaarhus.dk

Gourmet i verdensklasse: Restaurant Sonnesgade
Manden bag Deli'en på Ndr. Strandvej i Risskov ved Aarhus, Simon Schillums Mogensen, er gået sammen med to arkitekter og køkkenchefen Jesper Thomsen om at skabe en ny gourmetrestaurant i Aarhus. Måske har du allerede set den karakteristiske bygning med den revnede facade, og ellers er det på tide, at du kigger forbi. Her er ingen kompromiser, hverken hvad angår indretning eller mad. Fiskesuppen bliver lavet på pighvar, bøffen er selvfølgelig en tournedos toppet med foie gras, og bestikket er hentet hjem fra Portugal efter længere tids søgen efter det helt rigtige. Derudover huser restauranten en 9,5 meter lang bar, hvorfra du kan følge med i kokkenes arbejde, mens du nyder et glas fra vinkælderen, der har op mod 1.000 flasker på lager, eller stedets egenproducerede øl.
Restaurant Sonnesgade, Sonnesgade 11, Aarhus C, Sonnesgade11.dk

Den simple: Hummer
Elsker du hummer? Så højt, at du faktisk ikke behøver ret meget andet på menukortet? Heldige dig. Sådan et sted er nemlig åbnet i Nyhavn. Selvfølgelig alt sammen skyllet ned med bobler, for fadøl er bandlyst i de fine havdyrs selskab. Få en femretters menu for 425 kr.
Hummer, Nyhavn 63A, Kbh. K, Restauranthummer.dk

LÆS OGSÅ: 7 aktuelle serier du kan se, når du er færdig med SKAM

Mere sovs, tak: Brdr. Price, Aalborg
De er kendt for rigeligt med smør og fløde, og på Brdr. Prices første restaurant i Jylland, som ligger på den historiske C.W. Obels Plads i Aalborg, har Adam og James gjort sig en ny erfaring: Jyderne vil have mere sovs og større portioner. Og når nu restauranten ligger i Jylland, hvorfor så ikke også hente kødet hjem fra lokalt kødkvæg, muslinger fra Limfjorden og østers fra Vadehavet? Det er nemlig lige det, de to brødre gør. Restauranten er en klassisk bistrorestaurant med franske og italienske referencer og byder bl.a. på marinerede blåmuslinger, coq au vin og dagens helstegte fladfisk.
Brdr. Price, C.W. Obels plads 16, Aalborg, Brdr.dk/aalborg

Brødrene Price

Den sunde: Souls
Hvis açai, glutenfri, ingefærshots og Østerbro er triggerord for dig, skal du ikke læse videre. Har du derimod et hjerte, der banker for alt, hvad der er grønt og sundt, og vil du oven i købet gerne gøre verden til et bedre sted, er Souls noget for dig. Spisestedet, som to australske ildsjæle har åbnet, og som serverer mad og drikke fra morgen til aften, er dog ikke mere højhelligt, end at du kan få en Thy-øl eller et glas økologisk vin til maden. Få fx en linsesalat for 88 kr.
Souls, Melchiors Plads 3, Kbh. Ø, Soulscph.dk

På sønderjysk manér: Restaurant ROS
Nede i et hjørne af Danmark, i marskbyen Tønder, gemmer sig en overdådig restaurant. De to restauratører bag Restaurant ROS hedder Marcel Rodrigues og Steffen Snitgaard og har erfaring fra bl.a. Søllerød Kro, Brdr. Price og Cofoco. Ambitionen er mad i topklasse til fornuftige priser, og du kan derfor spise dig igennem den helt store menu fra snacks til dessert for 698 kr. inkl. vin, vand og kaffe. Er du knap så sulten, eller kommer du forbi til frokost, kan du også nøjes med en tallerken sønderjysk charcuteri til 110 kr. eller et bræt med lokale oste, knækbrød og sødt til 85 kr. Bon appetit.
Restaurant ROS, Spikergade 21, Tønder, Restaurantros.dk

Den budgetvenlige: Bodil
Vinen dingler i snore fra træknager på væggen i den minimalistisk indrettede Bodil, som med åbningen i januar 2016 løftede Vesterbro et niveau op i restaurantligaen. "Vi serverer de retter, vi selv kan lide, til priser, der er til at betale," skriver restauranten på hjemmesiden, og den filosofi kan vi godt lide. Få fx en femretters menu med bl.a. kammuslinger, braiseret svinebryst og Vesterhavsost til rørende 295 kr. Bag Bodil finder du iværksætteren Timo Hoffman, der også har cafeen i 8tallet på Amager, og køkkenchef og medejer Mads Rye Magnusson, der bl.a. har en baggrund på Falsled Kro, Geranium og El Bulli.
Bodil, Sønder Boulevard 105, Kbh. V, Timos.dk/vesterbro-restaurant-bodil

LÆS OGSÅ: Disse sange har du sikkert haft på hjernen i år

LÆS OGSÅ: 11 boghandlere, der er værd at kende

LÆS OGSÅ: 19 Instagram-billeder du med garanti har taget i 2016