"Det er forfærdeligt!"
Niels Olsen griner højt, og glimtet i øjet afslører det modsatte.
Svaret på spørgsmålet om, hvordan det er at arbejde sammen som ægtepar på Cirkusrevyen, hvor Niels Olsen i år står på scenen for 12. gang, og hans hustru, Joy-Maria Frederiksen, har været instruktør og kunstnerisk leder de seneste to år.
"Det fungerer rigtig godt, for Joy er en god instruktør. Det er en svær disciplin. Ofte skal du tage en beslutning om, hvilken retning vi skal gå, ud fra et meget kort erfaringsgrundlag, men det er Joy god til. Vi er jo mange på holdet, så der er mange meninger, og mange hurtige skud fra hoften.
Derfor er det vigtigt at have én, der kan se igennem det hele og sige, at det her er godt, og det her skal ud. Og heldigvis er Joy god til at bestemme."
Niels Olsen griner højt igen.
Vi møder parret under teltdugen i det traditionsrige hvide og røde cirkustelt på Bakken, hvor det i år er 90 år siden, der første gang blev opført en revy. Garderoberne, der stadig er opdelt i en herre- og en damegang, emmer af historie.
Billeder på væggene giver liv til de mange, mange stjerner, som gennem årene har udfoldet deres komiske talent i revyen. Ikoner som Victor Borge og Marguerite Viby, Dirch Passer og Malene Schwartz, ej at forglemme Ulf Pilgaard og Lisbeth Dahl, som var kunstnerisk leder og instruktør for Cirkusrevyen i 37 år.
Joy bestemmer
Da Joy-Maria Frederiksen for to år siden blev spurgt, om hun ville stå i spidsen for revyen, var hun ikke i tvivl om, at hun gerne ville med på holdet. Også selvom ægtemanden var én af dem, hun skulle instruere.
"Fordi vi har den samme interesse i den her genre, så krydser vores veje jo hinanden helt naturligt, så jeg har instrueret Niels tidligere, og det faktum, at han også var med her, gjorde ikke nogen forskel. Vi har ligesom bare vænnet os til det efterhånden," siger Joy-Maria Fredriksen, mens Niels Olsen hurtigt svarer på spørgsmålet om, hvem der bestemmer, hvis der kommer kunstneriske uenigheder.
"Det gør Joy.
Hun er kunstnerisk leder, og derfor bestemmer hun. Det er jo nyt stof, vi arbejder med i form af nye sketches og nye sange. Og det kan vi nå at tvivle på mange gange undervejs, så der er mange muligheder for at blive uenige og usikre på, om det, vi gør, nu er godt nok.
Spil med på dagens ordnød
Men der må vi tro på Joy," siger Niels Olsen, mens Joy-Maria Frederiksen tilføjer:
"Der er ikke nogen forskel, hvis jeg er uenig med Niels om noget, og hvis jeg er uenig med en af de andre skuespillere om noget, men jeg synes faktisk ikke, det er så ofte, vi bliver uenige.
Revy er speciel på den måde, at forestillingen på mange måder bliver til i løbet af prøvetiden, så som regel er løsningen at prøve tingene af, så vi kan mærke, om det flyver eller ej, og her går holder ret meget i samme retning."
Ingen særbehandling
Ved revystart får Joy-Maria tilsendt en lang række tekster, som hun sorterer og udvælger fra. Herefter samles holdet og prøver sig frem. Er der mange tekster om samme emne, er det en god indikator for, at det er noget, der optager mange mennesker og derfor noget, som revyen med fordel kan tage med i repertoiret.
Joy-Maria Frederiksen kan ret hurtigt fornemme, hvilke numre der passer godt til Niels Olsen.
"Det er derfor, jeg er med i alle numre," indskyder Niels Olsen.
"Jeg har håndplukket alle de skuespillere, der er med, så jeg kender dem rigtig godt. Jeg har et instinkt, der siger mig, at det her nummer ligger lige til højrebenet for den ene eller den anden. Men det er også vigtigt, at skuespillerne selv synes, at deres numre er sjove. Det er ikke interessant at se nogle skuespillere, der skal være sjove med tekster, de ikke selv kan lide.
Alle kan ikke synes, at alt er lige vidunderligt, men der skal gerne være en okay stemning omkring det hele," siger Joy-Maria Frederiksen.
Under prøveperioden er det vigtigt for hende at påpege over for de andre medvirkende, at der ikke skal være nogen særbehandling af hverken hende eller Niels Olsen, fordi de danner par privat.
"Vi gør os meget umage med at sige, at Niels ikke skal behandles anderledes, fordi han er gift med mig. Og omvendt skal ingen passe mere på at sige noget til mig på grund af ham. Niels skriver jo også tekster til revyen, og det adresserer vi også ind i mellem – at man altså godt må synes, at Niels’ tekster er noget lort.
Folk passer jo typisk på hinandens følelser, men det må ikke blive anderledes, fordi vi er gift, og det gælder også for os selv. Hvis der er én, der er uenig med mig, så må Niels ikke isolere sig i forhold til konflikten, bare fordi den handler om mig. Men det er mest i forhold til de andre, vi arbejder med.
Det må ikke blive mærkeligt for dem, og de må ikke begynde at tage nogle forkerte hensyn eller tro, at de ikke kan sige deres mening," siger Joy-Maria Frederiksen.
Revy ved middagen
Men er det nemmere eller sværere for Joy-Maria Frederiksen at give Niels Olsen kritik eller måske ros af den professionelle slags, når han også har titel af ægtemand?
"Det virker som om, det er meget nemt at give mig kritik," indskyder Niels Olsen i sjov og uddyber mere alvorligt:
"Joy er skræmmende ærlig på den måde, at hun siger, hvad hun mener, og det er altid rart at høre. Det er en respons, som alle forfattere og skuespillere får, og den feedback og ping-pong frem og tilbage er vigtig for tilblivelsen af det hele."
Niels Olsen har haft enormt mange forskellige roller i sine mange år i Cirkusrevyen. Helt tilbage i 1993 var han arbejdsløs fisker i g-streng sammen med Søren Østergaard og Ulf Pilgaard. I 2023 var han en alt for venlig bankrøver sammen med Mads Knarreborg, og i år er det Trump, der ikke er til at komme udenom.
5 hurtige sommerspørgsmål
1. Hvad er jeres bedste barndomsminde?
Niels: "Det er besøgene i min farmors sommerhus, hvor vi var en hel masse unger sammen. Det var ved Vejlefjord med saltvand, hybenroser og fyrretræer. Det er sommerhus for mig og grunden til, at jeg gerne selv ville have et sommerhus."
Joy: "Mit tydeligste sommerminde er, når jeg var med min onkel Ole, tante Inge og kusine Tina på camping på Thurø. De havde en kæmpe familie og hele den plads, de lå på, var fyldt med vogne med familier, som vi kunne rende rundt til. Det var virkelig sjovt og jordbær med fløde hver dag."
2. Hvad er den bedste sommermad, I kan få serveret?
Joy: "Jeg er nødt til at sige sommersalat. Jeg elsker sommersalat på rugbrød."
Niels: "Det er jordbær med flødeis. Jeg vil langt hellere have is til jordbær end fløde."
3. Hvilken ferie er den bedste, I har været på?
Joy: "Vi har været i Italien mange gange, og for nogle år siden havde vi en skøn tur til Firenze, hvor vi lejede et hus lige uden for byen sammen med mine kusiner og deres familier. Det var enormt dejligt at være sammen alle sammen. Vi er virkelig glade for Italien. Deres æstetik er fantastisk, og deres historie er enestående. Bare man går rundt om et gadehjørne, er der noget fra Romerriget, og det er virkelig fascinerende."
Niels: "Og så er maden og klimaet altid skønt. Og sproget lyder så fedt."
4. Hvad laver I på den bedste sommerdag?
Joy: "Det må være en frokost med en masse gode venner og familie og godt vejr, så vi kan sidde ude. Gerne i vores sommerhus."
Niels: "Og at se Tour de France! Og måske er jeg endda så heldig, at der også er VM i fodbold."
5. Hvilken bog læser I denne sommer?
Joy: "Jeg har længe haft Haruki Murakamis seneste bog 'Byen og dens usikre mur' stående, som jeg nu skal have læst. Han er min yndlingsforfatter, fordi han ligesom mange andre japanske forfattere har noget magisk over sig og et univers, hvor man bare må acceptere, at der nogle gange sker nogle uforklarlige ting. Det er der noget enormt frigørende ved."
Niels: "Jeg læser ikke, jeg ser sport i stedet for. Jeg elsker al slags sport, og der er altid en eller anden sportsgren, jeg kan følge med i."
"Jeg elsker at spille på den her scene, for selvom der er 1.300 mennesker, så føles det faktisk ret intimt. Og så er det bare en helt fantastisk følelse, når alle folk griner. Det er berusende, simpelthen.
Jeg kan godt lide revy, fordi man kan lege med timingen, og når man så er nået frem til, hvad der fungerer, så handler det om at kunne gentage det. Snubler du i timingen eller ordene, så får du kun det halve fra publikum.
Vi er nødt til at være foran publikum, så der er et højt afviklingstempo, og det er jeg vild med," siger Niels Olsen.
Når lamperne bliver slukket i teltet i Dyrehaven, og Niels Olsen og Joy-Maria Frederiksen bevæger sig hjem, kan det være svært at efterlade revyen i teltet. Særligt når en af kollegaerne sidder på den anden side af bordet til både morgen- og aftensmaden.
"Der er jo tit noget, man gerne lige vil justere, og det rumsterer rundt i hovedet, hvad vi så kan finde på, så der er nok at tale om" siger Niels Olsen og bliver bakket op af Joy-Maria Frederiksen.
"Det, synes jeg, faktisk er meget rart, fordi arbejdet fylder så meget i hovedet på én. Da vores datter stadig boede hjemme, kunne hun godt synes, at arbejdet fyldte for meget, fordi vi talte om det hele tiden, så der måtte vi lige prøve at dosere det lidt."
"Men nu er hun flyttet, så nu taler vi om det hele tiden," siger Niels Olsen med et højt grin.
Separate øer
Det er 35 år siden, at Niels Olsen og Joy-Maria Frederiksen mødtes på et værtshus. Joy-Maria Frederiksen gik på teaterskolen, og Niels Olsen var allerede færdiguddannet.
To år senere blev parret gift, og sammen har de datteren Rosa på 25 år. At arbejde tæt sammen som ægtepar har lært dem noget særligt om hinanden.
"Vi har lært, at vi valgte rigtigt," siger Niels Olsen.
"Og at vi kan finde ud af at arbejde sammen. Det vidste vi jo ikke på forhånd. Det kunne også være gået helt rivende galt, så det var endt med, at vi måtte stoppe eller blive skilt," siger Joy-Maria Frederiksen med et smil og kommer med et bud på, hvorfor samarbejdet rent faktisk lykkes.
"Det er jo en kæmpe fordel, at vi griner af de samme ting. Det gør det alt andet lige noget nettere. Men det har også slået mig i år, at der godt kan gå en hel arbejdsdag, hvor vi overhovedet ikke taler sammen andet, end når vi prøver på scenen.
Vi veksler ikke et eneste privat ord, og vi spiser måske heller ikke frokost sammen. Vi er meget øer, når vi arbejder her, uden at det er mærkeligt på nogen måde.
Det er faktisk meget befriende, at vi er kollegaer på lige fod med alle andre, og det er nok en af grundene til, at vi kan finde ud af det."
Hvor længe parret bliver ved i det 90 år gamle telt, har de til gengæld ikke et klart bud på.
"Foreløbig sæsonen ud," griner Niels Olsen og fortsætter:
"Forhåbentlig ikke så længe, at nogen synes, man er en gammel idiot. Det synes de muligvis allerede, men vi ved det ikke.
Det må tiden vise."
Om Niels Olsen, 65 år og Joy-Maria Frederiksen, 61 år
Niels:
- Skuespiller og tekstforfatter.
- Bl.a. kendt fra Cirkus Montebello og Ørkenens Sønner og har medvirket i Cirkusrevyen 12 gange.
- Har spillet med i film som 'Den eneste ene', 'Det store Flip' og 'Far til fire'.
- Har udgivet biografien 'Kan ham der den høje ikke lige sætte sig ned'.
Joy-Maria:
- Skuespiller, koreograf og instruktør af bl.a. Tivolis TamTam revyer, Nykøbing F. revyen og Odense Sommerevy.
- Har tidligere været tilknyttet Det Kongelige Teater og medvirket i serier som 'Taxa', 'Krøniken' og 'Forbrydelsen'.
- Tilknyttet Cirkusrevyen som instruktør og kunstnerisk leder siden 2023.