Hans Peters traume fra barndommen gav ham mareridt – nu fortæller Pernille hans hemmelighed
En 60 år gammel hemmelighed danner baggrund for Pernille Juhls nyeste roman. Hendes samtaler med Hans Peter Tams, der som barn overlevede en grusom flugt gennem Tyskland og først årtier senere talte om den, viser, hvad mennesket er i stand til – og hvor vigtigt det er at bringe livets skyggesider frem i lyset.
Pernille Juhl husker tydeligt den dag, hun begravede sine børns kanin – den fremmede følelse af det døde pelsdyr, da hun tog det op; det mærkelige i, at kaninen kort forinden havde hoppet spillevende rundt, men nu lå livløs i hendes hænder.
"Jeg havde virkelig svært ved at løfte noget dødt op," siger Pernille, som kom til at tænke på episoden i en helt anden sammenhæng:
Det var under en samtale med Hans Peter Tams. En mand, som i slutningen af 2. Verdenskrig måtte flygte gennem det krigshærgede Tyskland med sine fem søskende, hvoraf han – i en alder af syv år – var den næstældste. En af hans opgaver under flugten var at skaffe mad og forsyninger, og det foregik blandt andet ved, at han sneg sig ud om natten, fandt døde soldater og tømte deres lommer for feltrationer.
Han tog også tøjet af døde børn og gav det til sine søskende, så de kunne holde varmen i de kolde vintermåneder.
Hustruen vidste intet
"Tænk på, hvordan det må have været for en syvårig dreng," siger Pernille.
"Vægten i sig selv; han kunne næsten ikke vende ligene. For mig var det grænseoverskridende at holde en død kanin, men det her var mennesker. Det er bare et af de mange traumer, Hans Peter bar rundt på."
Hans Peter Tams blev født i Lunden i Nordtyskland og voksede op i en tysk, men dansksindet familie, som senere blev tvangsforflyttet til Polen, da familien nægtede at melde sig ind nazistpartiet. Hans Peter døde i januar i år, i en alder af 87.
Men inden da nåede han at fortælle Pernille sin historie om, hvordan han og hans fem søskende flygtede gennem Tyskland for at komme tilbage til Nordtyskland i de sidste skelsættende måneder af krigen.
Det har Pernille nu skrevet romanen De uendelige år om. På den måde er hun med til at bringe den hemmelighed, som Hans Peter i 60 år gemte for selv i sine nærmeste, frem i lyset.
Annonse
"Han var gift to gange, men ingen af hans koner kendte til hans historie, ligesom ingen af hans tre børn fik at vide, hvad han havde gennemgået," fortæller hun.
"Han talte heller aldrig indbyrdes med sine søskende om deres oplevelser. Jeg tror, dels at noget i tiden gjorde, at så svære ting talte man ikke om, dels var oplevelserne så traumatiske, at han ikke magtede andet end at gemme dem væk."
Hjemsøgt af minder
Pernille mødte første gang Hans Peter i forbindelse med researchen til en anden roman fra tiden omkring 2. Verdenskrig. På det tidspunkt var han begyndt at stå frem med sin historie.
Det skete, efter at en ven opfordrede ham til at skrive sine erindringer, hvilket vennen selv havde gode erfaringer med. Hans Peter begyndte derfor at skrive sin beretning ned i form af breve til vennen, og de blev senere udgivet i bogen Mindernes dæmoner. Hans Peter begyndte også at holde foredrag om sit store barndomstraume, og da Pernille spurgte, hvad han syntes om, at hun skrev en roman baseret på hans oplevelser, var han ikke i tvivl.
"Han var med på den med det samme. Han sagde flere gange til mig, at han fik det bedre, for hver gang han fortalte sin historie," fortæller Pernille.
Spil med på dagens ordnød
På trods af at Hans Peter havde undertrykt minderne i årtier, var de nemlig ikke sådan at slette fra hans bevidsthed.
Den døende soldat
En af de oplevelser, der blev ved med at hjemsøge ham, var en nat i 1944, da han fandt en hårdt såret soldat, som stadig levede. Soldaten fik kommunikeret til den syvårige dreng, at han gerne ville dø. Hans Peter tog derfor en stor sten og slog soldaten i hovedet. På trods af at han opfyldte mandens ønske, satte oplevelsen dybe spor.
"Han led af mareridt næsten hver nat hele livet, og specielt den episode kom ofte tilbage. For kunne han have gjort noget anderledes?" siger Pernille og fortsætter:
Annonse
"Det kan man ikke forvente af et syvårigt barn, men hans følelser omkring det var stadig svære. Det hjalp, da han endelig fik bearbejdet sit traume – men der er stadig ikke gået en dag, hvor han ikke har tænkt på det."
At underbevidstheden gennem hele livet arbejdede i Hans Peter, selv om han forsøgte at undertrykke minderne, understreger over for Pernille, hvor vigtigt det er at sætte ord på de svære ting, de fleste af os støder på gennem livet.
"Det er sigende, at vores oplevelser kan blive ved med at komme tilbage, selv om vi gør alt for at fortrænge dem. De sidder der – og derfor er det vigtigt at få talt om de ting, vi går rundt med," påpeger hun.
Livsglæden sejrede
På trods fortidens ar var det dog ikke en kuet mand, Pernille mødte i Hans Peter. Tværtimod var han fyldt af livsgejst og i stand til at nyde de små glæder.
Det har været en inspiration for hende.
"Jeg sidder tilbage og er utrolig taknemmelig for at have lært Hans Peter at kende. Hans historie sætter mine egne småproblemer i perspektiv," siger Pernille.
"Og jeg synes, det var fantastisk at opleve, hvordan han værdsatte små ting som at gå ud i sin have og se på de nye blomster, der kom frem hvert forår. Det viser mig, at mennesket er i stand til at overkomme de mest utrolige ting uden at knække."
Hans Peter nåede aldrig at se sin historie udkomme som færdig roman. Men han nåede at læse manuskriptet og se forsiden.
"Det er rigtig ærgerligt, at han ikke nåede at se bogen trykt, men han var med i hele processen, og han var meget stolt af resultatet," siger Pernille.
Annonse
Uanset hvad er hun glad for, at Hans Peters utrolige historie, som i 60 år kun levede inden i ham selv, nu er bevaret for eftertiden.
Om Pernille Juhl, 61 år
Forfatter. Udd. kemiingeniør.
Gift, mor til to og bedstemor til to.
'De uendelige år' af Pernille Juhl, Juhls forlag, 200 kr.
Hans Peters utrolig historie
Hans Peter Tams blev født i Lunden i Nordtyskland og voksede op i en dansksindet tysk familie. I 1944 boede han med sin mor og fem søskende i Polen, hvortil familien var blevet tvangsforflyttet, fordi de ikke ville melde sig ind i nazistpartiet. Faren var udsendt som soldat, og moren var derfor alene med børnene, Elfriede på otte måneder, Theo på tre år, Ingeborg på fire år, Ernst på seks år, Hans Peter på syv år og Sophie på ni år.
Truet af bombenedslag og Den røde hærs fremrykning blev mor og børn tvunget til at flygte mod Nordtyskland, hvor de havde familie.
Plyndrede fly
I slutningen af september nåede de Berlin, men på banegården blev moren skilt fra sine børn. I nogle dage levede de seks søskende på banegården, indtil de to ældste, Hans Peter og Sophie, tog beslutningen om at gå mod Hamborg til fods – en rute på 300 kilometer langs floden Elben. Med en barnevogn til babyen og en trækvogn som eneste hjælpemidler tog de af sted.
Børnene overlevede ved at stjæle mad og tøj fra lig, plyndre nedfaldne fly og gå på rov under luftalarmerne, hvor folk midlertidigt forlod deres huse.
De ældste søskende delte ud af den sparsomme mad, de kunne finde, til deres små søskende, og maden til lillesøsteren på otte måneder fortyggede de, så hun kunne spise det, ligesom de brugte stoffet fra nedfaldne faldskærme til bleer.
Hen imod foråret nåede søskendeflokken udkanten af Hamborg, hvor de blev fundet af engelsk Røde Kors, som tog dem med til en flygtningelejr. Her blev de på mirakuløs vis genforenet med først deres mor, siden deres far.
Alle seks søskende havde formået at holde sig i live i månedsvis uden hjælp, hvilket nok til dels skyldtes, at de ældste havde modtaget overlevelsesundervisning, da de gik i skole i Polen.
Søskende lever
Selv om børnene kom tilbage til deres forældre, blev det ikke en lykkelig slutning for familien. Begge forældre var traumatiserede efter deres oplevelser, hvilket resulterede i, at faren drak og var voldelig, og moren flere gange måtte indlægges på et psykiatrisk hospital.
Familien slog sig ned i Nordtyskland, og senere flyttede Hans Peter til Danmark, hvor han blev mejerist og senere arbejdede som pedel på et lærerseminarium.
Sine oplevelser under krigen holdt han skjult i 60 år, indtil en ven opfordrede ham til at nedskrive sine erindringer.
I januar i år døde Hans Peter af alderdom som 87-årig. Hans to yngste søskende, som var med under flugten, lever stadig, ligesom en søskende, der kom til efter krigen.
På denne side finder du alle vores seneste og bedste artikler med stærke mennesker, der har truffet spændende valg i livet.
Læs med om aktuelle emner og tendenser i samfundet. Få også inpiration og gode råd om parforhold, økonomi og jobskifter. Og søger du altid gode tips til din næste spiseoplevelse, kulturbegivenhed eller rejse?
Så er du havnet det rigtige sted.
For vi elsker at skrive om stort og småt i livet og hverdagen, så vi kan blive klogere, overraskede og måske (lidt) forbedrede udgaver af os selv!
Derfor kan du her finde artikler om alt det, der vedrører dit og mit liv. Hver eneste dag giver vi dig de nyeste tendenser og bedste tips på livsstilsfronten:
Fra det svære og tabubelagte til vigtige debatter eller sjove trends her og nu. Fra det nære og personlige til det store, underholdende og drømmende.
Uanset om du er på jagt efter et modigt karriereskifte, om du vil forstå andre mennesker bedre, du søger nye måder at beskue livet på, vil finde en god bog, podcast eller tv-serie, om du søger råd om kærlighed eller søger den perfekte gaveidé. Du kan finde nyt om det hele på siden her.
For vi bestræber os på at give dig de bedste artikler, der kan hjælpe til at gøre din hverdag lettere - og inspirere dig til at drømme større.