Pige bader i pool.

Skal du bade denne sommer? Disse farlige bakterier kan gemme sig i vandet

I sommervarmen har de fleste brug for at køle af, og for mange børn er et oppusteligt badebassin en klar favorit. Men det er også en favorit for bakterier, hvis du ikke passer på.

klikk logo

Sommervarmen bringer svømning og vandaktiviteter med sig – både i havet og i poolen.

Men bakterier og parasitter kan forekomme i badevandet, og selv om risikoen for at blive syg er lille, kan de i værste fald forårsage sygdom.

Se en fuld oversigt over vandbårne sygdomme og bakterier nederst i artiklen.

Varm sommer førte til mere smitte

Når man først bliver syg, er det mest almindeligt at få infektioner i øjne, ører og på huden samt mave- og tarminfektioner.

Det skriver FHI.

– Vi har ikke et fuldstændigt overblik over, hvor mange der bliver smittet af badevand, men visse typer bakterier, som Vibrio og Shewanella, skal rapporteres.

Det siger Line Ødegård Angeloff, seniorrådgiver for sektionen for infektioner fra fødevarer, vand og dyr ved Folkehelseinstituttet i Norge.

– Dette rapporteringskrav blev indført, efter en meget varm sommer i 2018 førte til mange infektioner efter badning, siger hun.

Årsager til smitte i badevand

Tarmbakterier fra mennesker og dyr kan være problematiske for badegæster og forårsage forskellige ubehagelige lidelser.

– Sådanne bakterier kan forekomme på badesteder, f.eks. i forbindelse med spildevandsudledninger fra land eller fra bådtrafik. Der er også ofte flere af disse bakterier efter kraftige regnskyl, hvor der kan være lækager fra ledningsnettet eller overløb i mandehuller og lignende, siger Angeloff.

Kommunerne overvåger kvaliteten af deres badevand, og de fleste informerer offentligheden om for høje niveauer af tarmbakterier i vandet.

– Kommunerne holder styr på badevandskvaliteten, men ikke på, hvor mange mennesker der bliver syge af badevandet, forklarer hun.

Dårligt fungerende rensningsanlæg ved pools og spabade kan også give anledning til sygdomsudbrud. Det kan især ramme mennesker med nedsat immunforsvar.

Angeloff understreger dog, at det burde være sikkert at svømme i pools herhjemme.

– Der er strenge regler for svømmefaciliteter, som alle pooloperatører skal overholde. De omfatter rengøring, desinfektion og sikkerhed, forklarer hun.

Plaskebassiner skal rengøres ofte

De berømte soppebassiner til børn er også et fænomen, der dukker op i mange haver over hele landet i løbet af sommeren. Men selv i disse kan der opstå uhygiejniske forhold.

– Infektioner i sådanne bassiner kan forebygges ved at rengøre dem efter hver brug og fylde op med rent vand fra hanen ved hvert bad, f.eks. fra haveslangen, siger hun.

Angeloff anbefaler også, at man undgår græs og jord i poolen.

– Det sætter sig på kanterne og danner en belægning, som kan give grobund for flere bakterier, forklarer hun.

Maveproblemer kan også være smitsomme, hvis der kommer afføring i poolen.

– Hvis nogle af de badende børn har dårlig mave, kan det smitte, hvis der kommer afføring i vandet. Det er derfor vigtigt, at små børn går på toilettet, før de svømmer, fortsætter hun.

Små soppebassiner kan føre til smitte, hvis vandet bliver stående i flere dage, og hvis børnene slæber græs, jord og lignende med sig, når de går ind og ud af bassinet. En god vandtemperatur øger også risikoen for infektion.

For at undgå unødig smitterisiko bør vandet skiftes dagligt.

Badelegetøj er en smittebombe

Kolbjørn Mohn Jenssen er daglig leder af Mycoteam AS, som tilbyder omfattende inspektions-, måle- og kortlægningstjenester for at sikre virksomheders og privatpersoners indeklima og bygningssundhed.

Han er enig med FHI's ekspert i, at børnebassiner skal tømmes og fyldes med rent vand hver dag, når de er i brug.

– Der vil være meget jord, græs og lignende i bassinet, og temperaturen vil være høj om sommeren. Bakterier kan udvikle sig meget hurtigt.

Han forklarer, at de fleste mennesker glemmer en vigtig faktor: at badelegetøj er en smittebombe.

– Husk, at meget badelegetøj har et lille ventilationshul, men når du tager en typisk badeand med ned i børnebassinet og klemmer lidt på den, så fylder du anden med beskidt vand. Et par dage senere er det gamle vand der stadig, men hvis du åbner badeanden, har du ikke lyst til at vide, hvordan den ser ud indeni.

Mycoteam har undersøgt badelegetøj, og synet af bakterievækst frister til, at man ikke bruger dem.

– Man bør fokusere lige så meget på badelegetøj i soppebassiner som på selve brugen af bassinet, siger Jenssen.

Disse smitsomme bakterier og mikroorganismer kan findes i badevandet

Angeloff giver os en lille tjekliste over, hvad du skal tænke på, når du går i svømmehallen.

Svømmekløe (cercarial dermatitis): 

Svømmekløe er et myggestiklignende udslæt, som man kan få ved at svømme i nogle søer og damme, og som skyldes parasitter, der normalt inficerer fugle.

Det kan opstå, når vandtemperaturen overstiger 20 grader i alle søer, hvor der er ferskvandssnegle og vandfugle som f.eks. ænder.

Den er ikke farlig for mennesker, men forårsager i varierende grad en allergisk reaktion som f.eks. kløende udslæt.

Der er også rapporteret tilfælde af hævede ben og arme, forstørrede lymfeknuder, feber, kvalme og diarré.

Vibrio- og Shewanella-bakterier: 

Disse bakterier findes i brak- og saltvand og trives ved høje vandtemperaturer på over 20 grader.

Nogle arter kan forårsage øreinfektioner eller mere alvorlige sårinfektioner, hvis man bader med åbne sår.

En vigtig forebyggende foranstaltning er at bruge badesko, hvor der er mange skaller eller sten, som kan forårsage snitsår og sår.

Ældre og personer med dårligt immunforsvar er mere udsatte, hvis de har sår, og skal dække dem med et vandtæt plaster/kompres før badning og skifte det bagefter, mens de gnider sig godt med et håndklæde.

Blågrønne alger (cyanobakterier): 

Disse findes naturligt i jord, luft og vand. Under visse forhold kan der være en synlig opblomstring af bakterierne i floder og søer og nogle gange også i havet.

Svømning kan give udslæt og hudirritation, og hvis man drikker vand med mange blågrønalger, kan man blive forgiftet.

Man bør derfor undgå at bade i vand med flydende algemåtter og ikke sluge vand med en farvet belægning på overfladen (algeopblomstring).

Små børn og personer med følsom hud eller hudallergi kan være særligt udsatte, og jo længere tid man opholder sig i vandet, jo større er risikoen for reaktioner.

Badetøj eller andet tøj, der kommer i kontakt med huden, bør skiftes så hurtigt som muligt, hvis det er blevet vådt af vand med et højt indhold af blågrønne alger.

Pseudomonas aeruginosa: 

Kan forårsage forskellige typer infektioner, f.eks. urinvejsinfektion og maveproblemer.

Mycobacterium marinum: 

Kan give infektioner i huden.

Klebsiella: 

Kan forårsage urinvejsinfektioner via spabade og termiske bade, især hos personer med nedsat immunforsvar.

Legionella pneumophila: 

Kan overføres via små vandpartikler fra spabade og brusere og kan give anledning til lungebetændelse med relativt høj dødelighed hos mennesker med svækket immunforsvar.

Denne artikel er først publiceret hos KLIKK.no. Dette er en redigeret udgave.