6 fede oplevelser på Sydsjælland, børnefamilien vil elske

Foto: af Mads Tolstrup

6 fede oplevelser på Sydsjælland, børnefamilien vil elske

Det er meget federe at opleve naturen fra et cykelsæde end gennem en bilrude, mener familien Andersson-Jessen. Familien på fire har testet den kystnære cykelrute Eventyrruten, der går forbi masser af familievenlige attraktioner. Blandt andet har de sejlet i picnicbåd og været på spøgelsesjagt i en gammel ruin. Her deler de ud af deres bedste tips, så du kan følge i deres fodspor.

Det er et par særdeles gode cykelben, der sidder på familien Andersson-Jessen. Familien på fire, der tæller mor Maria, far Casper, Mathilde på 11 og Lykke på fem år, cykler til alt. Til skole, indkøb, fodboldtræning, ja, selv i ferier bliver jernhesten gerne luftet. Børnefamilien ejer nemlig ingen bil.

Tidligere har de bl.a. cyklet hele 450 kilometer fra København op gennem Skåne og Blekinge i nabolandet Sverige. Dengang var Lykke blot tre år gammel, så hun blev fragtet i et barnesæde bagpå fars cykel, men Mathilde har før cyklet hele 100 kilometer på bare én dag.

Da familien sendte en ansøgning afsted for at komme i betragtning som feriepiloter for Destination SydkystDanmark, var det derfor med en god portion cykelerfaring i rygsækken. En tjans, de i øvrigt nappede foran hundredvis af andre håbefulde ansøgere. Hen over sommeren har familien været på en uges cykelferie på Sydsjælland med alt betalt for at teste og anmelde nogle af Destination SydkystDanmarks mest naturskønne cykelruter. Det er blevet til i alt 170 kilometer på den tohjulede, og hele familien har nydt at være afsted.

”Når vi cykler, kommer vi hinanden ved som familie. iPad og smartphones er helt uden for rækkevidde, så vi får talt om en masse ting. Om skole, venner, og de ting, der kan bekymre en preteen, eller også skråler vi med på en MGP-sang. Der bliver skabt et helt særligt nærvær på sådan en cykeltur, og børnene får en oplevelse af at kunne klare mange ting selv. Det giver selvtillid,” fortæller Maria Andersson.

Pragtfulde pitstop

Den frihed, der følger med at være på cykelferie, passer børnefamilien fra Albertslund rigtig godt. Den gør det nemlig muligt at holde hvil og tage spontane afstikkere undervejs.

”Med to børn er det rart at kunne tage tingene i eget tempo og give efter for pludselige behov eller indskydelser. For eksempel gjorde vi pitstop ved Jonsholm jordbærplantage og tog et dejligt dyp ved Skaverup Strand,” siger Maria Andersson, inden ægtemanden Casper Jessen bryder ind.

”For os er det ikke nok at se naturen gennem en bilrude, vi vil ud i den og opleve den,” siger han og fortæller, at familien af samme årsag sjældent tager på charterrejse.

”Hotellet er ofte det eneste, man ser, når man er på charterferie. På vores cykeltur rundt på Sydsjælland så vi både flot natur, bl.a. de flade enge ved Avnø Fjord, skovene omkring Skovtårnet og Gavnø, og faldt i snak med de lokale. Pigerne lagde også mærke til, at man taler lidt anderledes syd for København. Sådan en tur er virkelig med til at udvide deres horisont,” siger Casper Jessen.

Billede-i-brødtekst_Mads-Tolstrup.jpg

Foto af Mads Tolstrup

På børnenes præmisser

Selvom feriepiloterne er et par rutinerede cykelmyg, så er der naturligvis også dage, hvor lysten til at sætte sig i sadlen ligger på et meget lille sted. De dage må der indlægges ekstra pauser eller bruges listige tricks til at få de trætte cykelben i omdrejninger. Men faktisk er det også helt okay at have en off-dag.

”Indimellem bliver børnene trætte, og når det sker, skal man hverken hundse med dem eller skælde ud, så bliver det en træls oplevelse. Det kan være hårdt for de små cykelben at kæmpe sig over bakker og gennem heftig sidevind, så man skal lytte til sine børn. Vi gør det, at vi medbringer et picnictæppe, som vi kan holde nogle hyggelige pauser på, så må det hellere tage længere tid at nå frem, eller også må man afkorte cykelturen. Det skal først og fremmest være på børnenes præmisser. Men de plejer da at kunne lokkes til at cykle lidt længere, hvis de ved, der venter en fed legeplads eller campingplads forude, som der f.eks. gjorde på Feddet Strand Resort,” griner Maria Andersson.

På den naturskønne halvø Feddet blev familien indlogeret i en nybygget strandhytte med privat spa. Så mens ungerne flintrede rundt på pladsen for at hoppe på trampolin og lave bomber i poolen, kunne forældrene læne sig tilbage og tage en tiltrængt slapper.

Ud på tur, aldrig sur

Det omskiftelige, danske sommervejr slap feriepiloterne dog ikke for. Ugens første dage var der hedebølge over Sydsjælland, de næste regnskyl. Men hvad gør det, når man hygger sig?

”Så længe man har regntøj på og skiftetøj med, går det fint. Man må tage det sure med det søde, derfor spiste vi donuts i vejkanten den dag, vi fik regn, og det husker vi faktisk alle tilbage på som en af de hyggeligste stunder,” griner Maria Andersson.

Særligt cykelturen fra den gamle slotsruin på Danmarks Borgcenter i Vordingborg til charmerende Kalvehave Havn var familien pjattet med. Her cyklede de ad Bakkebøllestien langs kysten, som bugter sig gennem både skov og marker for til sidst at slutte på en bakketop med kig til Dronning Alexandrines Bro, der fører til Møn. Om aftenen gik de til køjs i en hotelbåd hos Bed and Boats.

I det hele taget tiltaler det familien at rejse og leve bæredygtigt. De spiser vegetarisk, køber genbrugstøj og vil også gerne begrænse flyrejserne fremadrettet.

”Vi nyder virkelig at være på cykelferie, for os er det ikke en straf. Man behøver overhovedet ikke flyve jorden rundt for at få en fed oplevelse,” siger Casper Jessen, der allerede er i gang med at planlægge næste familietur på to hjul.

Feriepiloterne guider: 6 familievenlige oplevelser på Sydsjælland

ACTION I TRÆTOPPENE

Action-i-trætoppene_Mads-Tolstrup.jpgAction i trætoppene - Foto af Mads Tolstrup

Casper: Gavnø Go Fly er på det nærmeste en gigantisk legeplads i trætoppene og var en kæmpe succes for både små og store legebørn. Vores store pige, Mathilde, elsker fart og kastede sig fuldstændigt frygtløs ud i alt fra svævebaner til klatring. Den mindste, Lykke, var lidt nervøs til at starte med, men som minutterne gik, blev hun mere og mere modig, og hun endte med at gennemføre to baner. Det gode ved Gavnø Go Fly er netop, at man kan tage tingene i sit eget tempo. Jeg har højdeskræk, så jeg blev på begynderbanerne med Lykke og de andre bangebukse, mens Maria og Mathilde gav den gas længere oppe i trætoppene. Efter at have brændt en masse energi af var det dejligt at komme helt ned i gear i Sommerfuglehuset i Gavnø Slotspark– pigerne var fuldstændigt betagede af de mange farverige sommerfugle.

VILD MED CAMPING

Feddet-strand---nyt-billede.jpg

Foto af Feddet Strand Resort

Maria: Børnene var fuldstændigt pjattede med Feddet Strand Resort – der kunne de sagtens være blevet længere. Som forælder var det skønt bare at kunne læne sig tilbage og slippe dem løs på pladsen. Lykke fandt lynhurtigt en håndfuld nye legekammerater, og de kunne få timevis til at gå med at hoppe på trampolin og bade i swimmingpoolen. Der var masser af aktiviteter for børn i alle aldre, også forhindringsbane på vandet, svævebaner og dyrezoo, hvor pigerne kunne nusse med geder. Den dag, vi ankom – med godt trætte cykelben – tog vi en frisk dukkert ved Feddets dejlige badestrand, drønede direkte op i vores luksushytte, satte os i jacuzzien og pustede ud. Det var lige, hvad vi alle trængte til!

SOV TIL SØS

Sov-til-søs_Mads-Tolstrup.jpg

Sov til Søs - foto af Mads Tolstrup

Casper: Hos Bed and Boats i Kalvehave Havn kan man leje en eldrevet picnicbåd og sætte kursen mod nogle af de små hyggelige strande og bugte i farvandet omkring Møn. Vi sejlede ud under Dronning Alexandrines Bro og fandt en dejlig, grøn plet, hvor vi kunne tænde op i engangsgrillen og riste grøntsagsspyd med udsigt til hav og skov. Det var en vildt fed oplevelse! Da vi kom i havn igen, blev vi indlogeret på en hotelbåd. Efter at have puttet den mindste sad vi og hyggesnakkede ude på stævnen hele aftenen, og da trætheden meldte sig, kravlede vi ned under dæk i vores lille hule og faldt i søvn til lyden af bølgeskvulp. Der var en helt fantastisk atmosfære, så der skal vi tilbage til, har vi aftalt.

Pssst… Du skal selv have picnickurven med, men man kan købe kaffe, vin og kage hos Bed and Boats, hvis man bestiller i forvejen.

SPØGELSESJAGT PÅ BORGRUINEN

Spøgelsesjagt-på-borgruinen_Frame-and-Work.jpg

Spøgelsesjagt på Borgruinen - Foto af Frame & Work 

Maria: Der blev jagtet spøgelser og quizzet på livet løs, da vi besøgte Danmarks Borgcenter i Vordingborg. Pigerne blev udstyret med en iPad hver, og de var fuldstændigt opslugt af de mange spil og historier om gamle dage, som ledte dem rundt i hele borgruinen. Vi var også oppe i Gåsetårnet, der som det eneste af middelalderborgen fortsat er intakt. Gennem tiden har det både været hjem for Kong Valdemar Atterdag og været brugt som fængsel. En trang trappeskakt fører op til tårnets top, og der bliver man belønnet med en fantastisk udsigt over Storstrømsfarvandet.

SKIDESKÆGT I BONBON-LAND

Skideskægt-i-BonBon-Land_Mads-Tolstrup.jpg

Det skideskægt i BonBon land - Foto af Mads Tolstrup

Casper: Lykke er som regel for lav til mange forlystelser, men ikke i BonBon-Land. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange i træk hun prøvede Ormen, og for Mathilde kunne det ikke blive vildt nok. Hun var oppe i alle rutsjebanerne, og begge piger havde den fedeste dag med fuld knald på, fra vi kom, til vi gik. Frokosten var også topbørnevenlig. Vi fik mexicanske tacos med fyld fra den nye restaurant La Fiesta, og pigerne kunne selv løbe op og forsyne sig i buffeten.

FREDELIG NATURPERLE

Fredelig-naturperle_Per-Rasmussen.jpg

Foto af Per Rasmussen

Casper: Det er vild natur, der møder dig på Avnø. Her ligger sælerne og solbader i vandkanten, og der er fuldstændigt mennesketomt. Vi fulgte en lille natursti langs strandbredden, som førte os ud til en lavvandet strand, hvor vi sad og nød vores medbragte madpakke i fred og ro. Lykke og Mathilde havde fået nys om Avnø Naturcenters app, så de havde travlt med at svare på spørgsmål om dyr og planeter, men der var også tid til bare at tulle rundt og tale sammen.

Pssst… Den spættede sælkoloni spottes bedst fra kikkerten i fugletårnet.

Følg i feriepiloternes fodspor

Spænd hjelmen, og træd i pedalerne! Her er ferien for jer, der drømmer om en aktiv ferie i pagt med naturen. Cykelpiloterne har tilbagelagt 20-30 km om dagen på Eventyrruten. Femårige Lykke sad bagpå sin far via et smart cykeltræk, så hun selv kunne dosere kræfterne. Sådan så feriepiloternes ferieprogram ud:

DAG 1
HOTEL VINHUSET – charmerende byhotel i Næstved.
NÆSTVED AUTOMOBILMUSEUM – Danmarks største private samling af veteranbiler, motorcykler og andre nostalgiske samleobjekter.

DAG 2
GAVNØ GO FLY – forhindrings- og klatrebaner i trætoppene på Gavnø Slot.
DYBSØ FJORD STEJLEBANKE – smukt udsigtspunkt.
NY ØBJERGGAARD BED & BREAKFAST – gammel herregård med elegante værelser.

DAG 3
AVNØ NATURCENTER – skønt naturområde, hvor man kan dyppe tæerne i det kølige fjordvand og spotte sæler året rundt.
• SKAVERUP STRAND – børnevenlig strand med udsigt til Avnø og Knudshoved Odde.
ROSENFELDT GODS – dejlige værelser i herskabelige rammer.

DAG 4
DANMARKS BORGCENTER – ligger midt i landets største borgruin med det ikoniske Gåsetårn som vartegn. Snup en frokost i museets hyggelige frokostrestaurant, der serverer lækkert smørrebrød.
• BED AND BOATS – picnic- og hotelbåde i Kalvehave Havn.

DAG 5
KALVEHAVE LABYRINTPARK – hele familien får sin sag for, når der skal løses opgaver og findes vej gennem den drilske labyrint.
SANDVIG STRAND – har badebro og ligger ud til Bøgestrømmen, der forbinder Faxe og Stege Bugt.
CAFÉ MOCCA – klassisk cafémad i Præstø Havn med udsigt over fjorden.
ISKUTTEREN – langer italiensk is over disken på Præstø Havn og er kåret som Sydsjælland og Øernes bedste ishus.
 KIRSEBÆRKROEN – hyggelige værelser i smuk bindingsværksejendom.

DAG 6
PRÆSTØ – gamle gader med bindingsværkshuse, stokroseidyl, små butikker og hyggeligt havnemiljø ved Præstø Fjord.
FEDDET STRAND RESORT – femstjernet campingplads for hele familien midt i den
vilde natur. Her kan man både bo i hytter, luksuslejlighed og meget andet.

DAG 7
SKOVTÅRNET – hele Danmarks nye must see attraktion. 45 meter højt spektakulært spiralformet bygningsværk midt inde i skoven med 360 graders vue. Spis en burger hos Willys eller et andet lækkert frokostmåltid på Camp Adventures hyggelige streetfood marked.
EDELSMINDE BED & BREAKFAST – smagfulde værelser med moderne indretning.

DAG 8
GISSELFELD – smukt skovrigt område med hyggelige Bed & Breakfasts, Skovtårnet, livsstilsbutikken Veras Verden og det eventyrlige orangeri Paradehuset på Gisselfeld Kloster.
BONBON-LAND – sjov forlystelsespark med rutsjebaner, Nordens længste raftingbane, labyrinter og gys til Halloween. En hel dag i familiens tegn.

9 gode råd til dig, der drømmer om at tage ungerne med på cykelferie

 1. Rutiner er gode, for så er ungerne forberedt på, hvad der skal ske. Nogle børn har brug for at vide, hvor lang dagens etape er. Gør dagen håndgribelig ved at sige: ”Vi skal cykle 30 kilometer – det svarer til 30 gange frem og tilbage til børnehaven.”
 2. Vær klar på at justere ruten. Børn kan nå et mætningspunkt, og så må ruten forkortes. Pres ikke dine børn, hvis de er totalt udkørte – det fører kun til skrig, skrål og dårlig stemning.

  Billede-i-brødtekst2_Mads-Tolstrup.jpgFoto af Mads Tolstrup

 3. Hold pauser. Gør holdt ved en fed legeplads, hop i havet eller tag en snackpause på et naturskønt spot. Det giver brændstof til de næste mange kilometer i cykelsadlen.
 4. Hav yndlingslegetøjet og en højttaler med på tur. I pauserne er der dømt fri leg, og højttaleren er genial til sing-along på landevejene. På de lange stræk er det med til at holde gejsten oppe.
 5. Gå aldrig ned på snacks. En slikkepind kan slå mange minutter ihjel, og kiks, figenstænger og frugt holder motoren kørende.
 6. Book overnatning. Det er barske løjer at skulle slå telt op efter en hel dag på farten. Med en overnatning på et bed and breakfast, en campingplads eller et hotel slipper du tilmed for at slæbe rundt på telt, sovepose og liggeunderlag. På Feddet Strand Resort kan man f.eks. leje særlige cykeltelte, der står klar ved ankomst.
 7. Hav altid fyldte vanddunke. Man ved aldrig, hvor langt væk nærmeste supermarked ligger, det har vi selv lært på den hårde måde i de svenske skove. Overalt i Destination SydkystDanmark finder du BikeFriends, hvor du kan få en tår vand og pumpe cyklen.
 8. Pak skiftetøj til al slags vejr, men tag kun det med, du rent faktisk skal bruge. Tunge tasker tærer på energien.
 9. Start roligt ud. Er det første cykelferie, så hold etaperne korte, indtil familiens yngste har mod på mere.

Om feriepiloterne

Maria Andersson, 34 år, Casper Jessen, 40 år, Mathilde, 12 år, og Lykke, 5 år, er en cykelglad familie fra Vestegnen. De har ingen bil, men fragter sig rundt på cykel – både til daglig, og når de holder ferie. Familien har tilbagelagt knap 170 kilometer på en udvidet version af Eventyrruten – en af Sydsjællands mest naturskønne cykelruter, der bugter sig mellem kyst og skov, fjord og strand.

Familien Andersson-Jessen er ét ud af fire hold feriepiloter, SydkystDanmark har sendt på eventyr denne sommer. Alle fragter sig bæredygtigt rundt i destinationen: i elbil, på gåben, på cykel og elcykel.

Se hele cykelfamiliens ferie som highlight på Destination SydkystDanmarks Instagram-profil, og find inspiration til din ferie på Sydsjælland og Møn på www.SydkystDanmark.dk