Ansvaret for din lykke ligger ikke hos din partner
Foto: Alamy

Her skal du lede, hvis du leder efter lykken

Når der er problemer i parforholdet, så er der en tendens til, at man kommer til at fokusere på partnerens fejl og mangler.

Jovist, det er sådan rimelig nemt at konstatere, at manden godt kunne lytte lidt mere, tage mere initiativ til at planlægningen, være mere hjemme osv. osv. Når det er konstateret, så er det også ret nemt at finde ud af, hvad der skal til for at han performer lidt bedre på hjemmefronten, og det skorter sjældent på bemærkninger om, hvad han skal gøre anderledes for at det hele kommer til at gå lidt bedre. Det man dog som kvinde ikke er herre over, er hvorvidt handlingen finder sted – og det er jo nu engang handling, der skal til for at der sker forandringer!

Handling er man herre over, når handlingen sker hos en selv! Og jo jo, vi er jo selvfølgelig gode til at handle, men for at handle, skal der skabes bevidsthed om, hvad der skal handles på – og nu bliver det svært!

For ligger hovedparten af ansvaret ikke ovre hos manden? Hvis han nu bare lige var lidt mere aktiv på hjemmefronten, så ville overskuddet til at være glad, kærlig og nærværende være tilstede....

Nej, nej og nej!

Ansvaret for at du er glad, kærlig og nærværende ligger hos dig? En stor del af ansvaret for et godt parforhold ligger hos dig? Ansvaret for din lykke ligger hos dig?

Vi er nogle gange så tilbøjelige til at tro, at hvis bare lige partneren ville gøre dette eller hint, så ville vi mærke lykken, kærligheden, glæden helt ned i maven! Det kommer ikke til at ske! Når han har ændret på den ene ting du nævner, så finder du bare på en ny ting, han skal forandre. Han bliver mere og mere forvirret og fortvivlet, for han vil så gerne have, at du er glad og tilfreds.

Men så længe du ikke ved, hvad der skal til for at du er glad og tilfreds – og tror at ansvaret ligger ovre hos din partner, så kommer du ikke til at opleve den der følelse i maven, som du leder efter.

Måske lyder det hårdt, men faktum er, at jeg igen og igen oplever par i min praksis, hvor manden er forvirret på højere plan, fordi kvinden ikke rigtig længere kan mærke følelsen. År er gået med at prøve at gøre noget anderledes, men lige lidt hjælper det. Løsningen er ikke særlig specifik, mest af alt fordi kvinden er lige så forvirret. Hvad er det hun søger? Hun ved det ikke?

Leder du efter lykken, så led efter den ovre i dig selv. Det kan du blandt andet gøre ved at:

Starte og slutte dagen med at tænke på noget positivt i dit liv. Spørge dig selv hver dag, hvad du kan gøre for at få en god dag. Kigge på ugen og se, om det er en uge du glæder dig til – og hvis ikke, så gør noget, så du glæder dig. Find ud af, hvad det er for ting du har brug for i dit parforhold – og bidrag selv med de ting.

Vil du gerne have glæde og nærvær i parforholdet, så vær tilstede. Prioriter parforholdet. Tag initiativ. Vis din partner, at du elsker ham. Kærtegn, kys og gør dit til at mærke lykken i parforholdet – din partner skal nok følge med, når bare du går forrest.

LÆS FLERE KLUMMER AF METTE HAULUND HER

Mette Haulund

Mette Haulund er parforholds- og skilsmissecoach og stifter af virksomheden Institut for Krisehåndtering, der driver hjemmesiderne parforholdsraad.dk, skilsmisseraad.dk og sammenbragtfamilieraad.dk. Mette hjælper dagligt par og enkeltpersoner til et bedre parforhold, eller med at komme gennem en skilsmisse og videre i livet som et helt menneske.

Mette er gift og har to børn fra et tidligere ægteskab, samt to bonusbørn, og lever i det man kalder et living apart together ægteskab. Det vil sige, at de lever sammen, men ikke altid er under samme tag.
Se, hvad vi ellers skriver om: Parforhold