Whitney Houston dokumentar
SPONSORERET indhold

Virkelige hændelser: De 9 bedste og mest afslørende dokumentarer om kendte

Bliver du også tryllebundet af at høre om ét menneskes helt unikke liv og skæbne? At komme bag om spotlightet og få fortalt den virkelige historie? Få indblik i de allerbedste dokumentarer om kendte personligheder i ALT.dks store guide.

Af: Marie Syberg Enevoldsen Foto: Getty Images
21. dec. 2018 | Livsstil | ALT.dk

(Listen er opdateret 19. juli 2019)

Vi tror tit, at vi ved alt om de kendte, fordi bestemte områder af deres liv er blevet vist frem i medierne.

Måske tror du, at du ved, hvorfor Whitney Houston døde, måske tænker du, at Michael Jackson levede en mystisk og isoleret tilværelse, og måske er du ret overbevist om, at Lady Gaga er én stor festbombe bestående af kødkjoler og mærkelige outfits.

Men så ofte viser det sig, at den historie, der er blevet fremstillet i medierne, ikke er sand. For sandheden er svær at finde frem til. Ikke desto mindre er det dokumentarernes fornemste opgave at prøve at fortælle den mest nuancerede historie om et menneske.

Og nogle menneskers liv fortjener en grundig behandling, fordi deres liv ganske simpelt er en fortælling værdig.

Derfor har vi lavet en liste over de kendisdokumentarer, vi selv er blevet helt opslugte over.  

Whitney Houston: Can I be me?

Whitney Houston lærte at synge af sin mor, da hun i sin opvækst i New Jersey blev trænet til at blive gospelsanger. Men da hun blev opdaget som USA's nye stjerneskud, ville pladeselskabet have hende til at være popsanger. Igennem familiemedlemmer, pladeselskabsfolk og Whitney selv hører vi i dokumentaren, hvordan hun blev kritiseret for at synge pop af den simple grund, at hun var sort. Det sorte miljø ville have hende til at synge gospel, soul eller R’nb, og fra starten af Whitneys karriere kæmpede hun med at finde sin rolle i det hele. For hvad ville hun egentlig selv?

’Whitney Houston: Can I be me’ er en dokumentar om en kvinde, der ikke bestemmer meget i sit liv og derfor søger mod mennesker, der kan lede hende. Desværre leder de mennesker hende også mod stoffer og alkohol, hvilket i sidste ende ulykkeligt bliver hendes død.

Den 11. februar 2012 bliver Whitney Houston fundet i et badekar, livløs efter en overdosis.

Se ’Whitney Houston: Can I be me’ på Netflix.

Strike a pose

Dokumentaren handler om Madonnas dansere, der fulgte med på hendes Blond Ambition-turné i 1990. Den tager afsæt i en tid, hvor homoseksualitet, HIV og AIDS stadig var et tabu, men som den foregangskvinde, Madonna var, ville hun ikke lægge sig under for den slags. Hun talte for personlig frihed og kæmpede for at være ligeglad med andres holdninger. Det samme skulle danserne signalere.

I ’Strike a pose’ får vi lov at følge seks af danserne fra turneen mange år efter, hvor sandheder efterhånden er modne til at ud i offentligheden.

Det viser sig nemlig, at turneen gemmer på mange hemmeligheder, for selvom Madonna udadtil virkede åben og ligetil, og hendes musik og sange signalerede det samme, skjulte mange af danserne deres HIV-sygdom for sangerinden og omverdenen i frygt for, hvad der kunne ske, hvis de fortalte sandheden.

Filmen har vundet flere priser for dens åbenhed omkring homoseksualitet, HIV og AIDS, blandt andet ”Best LGBT Film” på Key West Film Festival og ”Best Queer Film of the Year 2016” på Merlinka festival.

Se ’Strike a pose’ på Netflix.

Jeg er Heath Ledger

Verden mistede Heath Ledger, da den australskfødte skuespiller var kun 28 år. Men i dokumentaren fortæller hans venner, at Heath godt vidste, at hans tid på jorden var kort.

Udstyret med et kæmpe læs overskud og massevis af energi fik han alt det ud af sit liv, som han kunne. Han flyttede fra Australien til USA, blev anerkendt skuespiller, instruerede musikvideoer, lavede sit eget pladeselskab med en ven, tog ualmindeligt mange fotografier, blev gift og fik en datter og blev så skilt igen.

Heath Ledger havde et ualmindeligt højt energiniveau, og det var også det, der i den sidste periode af hans liv gjorde, at han ikke kunne falde i søvn, og som medførte, at han begyndte at tage sovepiller.

Sovepiller, som i sidste ende endte med at afgøre hans liv og efterlade hans venner og familie i sorg.

’Jeg er Heath Ledger’ giver et kærligt og varmt indblik i en mand, der overraskede verden med sin død, men som godt selv vidste, at han levede på lånt tid på denne jord.

‘I am Heath Ledger’ kan købes på Amazone

Robin Williams: Come inside my mind

Hvem husker ikke “Mrs. Doubtfire”? Eller Robin Williams rolle som psykolog i “Good Will Hunting”, der også indtjente Robin Williams flere store priser, blandt andet en Oscar?

Hans repetoire som skuespiller og komiker var stort, og Robin Williams var en fænomenal underholder. Han levede for at underholde, og mange fremhæver hans perfekte timing som hans absolutte force. Noget, blandt andet Whoopi Goldberg og David Letterman roser komikeren til skyerne for i dokumentaren.

Men under overfladen gemte der sig et ekstremt behov for anerkendelse, der bundede i et barndomstraume – Robin Williams følte sig aldrig sjov nok eller god nok.

I dokumentaren ser vi, hvordan Robin Williams kæmpede med de svære følelser, og hvordan hans løsning ofte blev at dulme nervøsiteten og angsten med stoffer og alkohol.

I de sidste år før hans død blev det svært for skuespilleren overhovedet at sige og huske sine replikker, og det før så succesfulde talent følte sig som alt andet end det, han blev kendt som. Desværre betød det også, at han i 2014 tog sit eget liv.

Se ‘Robin Williams: Come inside my mind’ på HBO.

The Story of Diana

Netflix-serien om prinsesse Diana er delt op i to dele, men fortæller en samlet historie om prinsessen, der kun fik et halvt liv.

Det er første gang, Dianas bror fortæller om tragedien, der som et lynnedslag ramte såvel England som hele verden.

Dokumentaren handler om 19-årige Diana, der blev udvalgt til at være en føjelig og ydmyg prinsesse til Prins Charles på 30 år, som havde haft masser af eskapader og affærer før hende. Diana giftede sig med en prins, som aldrig rigtigt var forelsket i hende, og hun kæmpede med ensomhed, spiseforstyrrelser og en presse, der konstant var i hælene på hende. Diana havde ikke nogen anelse om, hvem hun selv var, men skulle gøre, hvad der blev forventet af hende.

Samtidig handler dokumentaren også om en pige, der blomstrer som kvinde, bliver skilt og finder sin selvstændige vej - og som finder ud af, hvordan hun kan bruge pressen på en positiv måde.

Men bedst som opblomstringen vokser, sker ulykken. Jagtet af paparazzi med en fuld chauffør og uden sin sikkerhedssele på, dør prinsesse Diana som 36-årig i en bilulykke.

Hendes historie er hjerteskærende, og ud af mange dokumentarer om Diana giver denne et helhedsbillede af kvinden, der tog hele verden med storm, da hun giftede sig ind i det britiske kongehus.

Se ’The Story of Diana’ på Netflix.

Gaga: Five foot two

Lady Gaga, med det borgerlige navn Stefani Joanne Angelina Germanotta, har holdt et par velfortjente år I skyggen af rampelyset.

I dokumentaren er vi med undervejs i Lady Gagas comeback, hvor hun går fra kødkjoler, massevis af makeup og overdrevne kostumer til blot at være Stefani Joanne Angelina Germanotta uden de store dikkedarer.

For første gang inviterer Lady Gaga os indenfor i hendes tanker om ensomhed, hjertesorg og usikkerheder. Og så hører vi for første gang rigtigt om de kroniske smerter, hun lider under i dag efter et hoftebrud i 2013.

Se ’Gaga: Five foot two’ på Netflix

Amy 

Hvis Lady Diana led under en opblomstrende paparazzi-kultur, led Amy Winehouse under deres tiltagende indiference og enormt krænkende adfærd.  Forfulgt af paparazzier på sine drukture, i sin hverdag og når hun var på ferie, levede sangeren under konstant blitz fra kameraerne.

I dokumentaren ser vi, hvordan Amy Winehouse starter som en spirende stjerne med sin specielle stemme og et look, der adskiller sig fra alle andre. Hun tager mildest talt verden med storm, men inden længe begynder hun at miste kontrollen med alkoholen og stoffer, og mødet med manden Blake gør det ikke ligefrem bedre.

Vi kender alle hendes skæbne, men filmen portrætterer Amy Winehouses alt for korte liv så fint og nuanceret. Denne dokumentarer er en af dem, der virkelig kryber sig ind under huden, og du kan ikke lade være med at stille sig selv spørgsmålet: ”Hvorfor var der ingen, der hjalp hende?”

Se ’Amy’ på C more.

Avicii - True stories

Avicii, hvis borgerlige navn var Tim Bergling, er blandt andet kendt for sange som ”Hey, Brother”, ”Wake Me Up” og kæmpehittet ”Levels”. Men Tim Bergling ønskede aldrig at være kendt.

Tværtimod kæmpede han hele sin karriere med forventningen om, at han skulle optræde live. Han følte sig ikke tilpas i rampelyset, og han røg ned i dybe depressioner. I dokumentaren får man også indtrykket af, at han har svært ved at styre sit alkoholforbrug, når han begynder at spille på natklubber alle ugens dage.

Avicii prøver at fortælle folk omkring ham, at han ikke vil, men branchefolkene har svært ved at undvære de penge, de vil gå glip af ved at aflyse koncerter.

Til sidst får Tim Bergling sagt fra, men noget kunne tyde på, at det er for sent: Et halvt år efter dokumentarens udgivelse dør Avicii.

Dokumentaren skildrer, hvad der kan være grunden til det pludselige dødsfald, der ifølge hans familie skyldes, at han ”orkede ikke mere”.

Se ’Avicii – True Stories’ på Netflix.

Back on board: Greg Louganis

Caitlyn Jenner er ikke den eneste amerikanske atlet, der har kæmpet med køn og seksualitet igennem sin karriere. Hvor Caitlyn Jenner først skiftede køn efter, hun havde afsluttet sin atletiske karriere, er. Greg Louganis historie en helt anden.
Måske kender du ham ikke, men så er der endnu mere grund til at se dokumentaren. Greg Louganis var verdens bedste udspringer i 1980’erne, hvor han vandt OL-medaljer hele fem gange, men imens hans karriere var på sit højeste, kæmpede han med svømmeverdenens fordomme om homoseksualitet. Alligevel præsterede han gang på gang at være den bedste i sit felt.
Sent i sin karriere valgte han at stå åbent frem som homoseksuel og blev efterfølgende diagnosticeret med HIV. Et valg, der gjorde, at mange af sponsorerne faldt fra og som medførte, at han havde svært ved at få sit liv tilbage på gled.

I dokumentaren fortælles der åbent og ærligt om, hvad Greg Louganis måtte gå igennem i mødet med offentlighedens stigmatiseringer, og hvad resten af verden egentlig tænkte om ham.


Se ’Back on board: Greg Louganis’ på Netflix.

Anbefalet til dig