Bodil Jørgensen
SPONSORERET indhold

Stor ulykke har sat tydelige spor i Bodil Jørgensen: ”Jeg fik en chance mere”

Efter en alvorlig ulykke blev Bodil Jørgensen klar over, hvor vigtigt det er at være til stede og tro på, at tingene nok skal blive gode igen. I dag føler hun sig mere tilbagelænet og hviler i, at der ikke er noget, som hun skal opnå.

Af: Simone Laursen Foto: Caroline Abildtrup Bagger
19. sep. 2022 | Livsstil | ALT for damerne

Hvad er det bedste ved den alder, du har nu?

"Der er et fantastisk rapnummer, hvor de synger: ”Lean back, lean back”, og det er netop det, som jeg føler, at alderen har givet mig. At jeg føler mig mere tilbagelænet. Man kan sige, at jeg er gået væk fra vejen og ud i hækken. Her kan jeg stå og kigge på dem, der går forbi på fortovet, og dem, der cykler på cykelstien. Jeg har selv været en af dem, men nu har jeg det bedst inde i hækken, hvor jeg kan stå stille og observere. Det er meget befriende."

Er det en anden måde at sige, at du prøver ikke at hænge fast i ungdommen?

"Ja, for det gør jeg bestemt ikke. Men jeg har jo også et job, hvor alderen kan bruges. Der er det en kraft og et teatralsk udtryk. Jeg ønsker bare, at der ikke tilfalder mig et eller andet derude i hækken. At jeg skvatter, mister mine fulde fem eller får en blodprop i hjernen, fordi der er stadig mange ting, som jeg gerne vil nå."

LÆS OGSÅ: Lene Beier var tæt på at gå fra hus og hjem: "Der var et nytår, hvor jeg ikke kunne lægge ud for vores gæsters mad, for der var intet på kontoen"

Hvad vil du gerne nå?

"At se mine nærmeste færdes i livet. Jeg synes, at det er ret vildt at opleve det kredsløb, der er. At vi får lov til at opleve det hele igen igennem dem, der kommer efter os. Historien gentager sig, og det er sjovt at se dem finde vej. Jeg ved ikke, om det er sværere, end da jeg var ung, det tror jeg egentlig ikke, men alligevel er jeg glad for, at jeg ikke er ung længere. Siden jeg fyldte 50 år, er jeg på en måde faldet ned i det hul, hvor jeg passer."

Hvordan kan du mærke det?

"Blandt andet fordi der er nogle døre, der er lukket af sig selv. Jeg kan ikke få flere børn. Jeg kan ikke pludselig åbne en butik eller skifte retning. Eller det kunne jeg måske godt, men der ville være alt for mange praktiske foranstaltninger ved det, som jeg ikke ville kunne overkomme nu. Når man er ung, tænker man, at man kan alt muligt forskelligt, men nu oplever jeg mere en tilbagetrækningskraft, som også er virkelig god."

Så du tænker, at der er nogle ting, som du ikke længere skal nå eller opnå?

"Ja, lige præcis! Der er nogen, som oplever, at det er rigtig hårdt at nå dertil. Men sådan har jeg det ikke. Slet ikke faktisk – tværtimod hviler jeg meget i det."

Hvilket råd ville du give til dit yngre jeg?

"At det kun bliver bedre. Bare bliv ved med at gå ad den vej, du går, for du kender den alligevel ikke. Min far sagde altid noget, som jeg tror kommer fra Det Nye Testamente; ”Frygt ikke, tro kun”. Jeg synes, at det er rigtig godt. Det er vigtigt, at vi tror på noget – uanset, hvad det så er. Og så er det vigtigt at være til stede, for tiden kommer ikke tilbage. Heller ikke den tid, hvor du har drukket hjernen ud nede ved Odense Å og ladet dit store badedyr flyde rundt. Det er ikke, fordi jeg ikke selv har været i sådan situationer et par enkelte gange, men det sanseløse, hvor man ikke er til stede, er spild af tid, hvis man spørger mig. Medmindre det fører til, at man skriver et digt eller noget og rammer stjernerne selvfølgelig."

LÆS OGSÅ: Bodil Jørgensen: "Det er dejligt at kunne gå lidt i ly af rynkerne"

Hvorfor er det særligt vigtigt for dig at være til stede?

"Jeg forstår om nogen, hvorfor det er vigtigt. For man ved ikke, om man har i morgen. Det har jeg været meget klar over, siden jeg var ude for en ulykke på en optagelse i 2014, hvor jeg efterfølgende lå i respirator. Det var meget alvorligt, og det er klart, at det har sat spor i mig, som nok handler om, at jeg fik en chance mere. Det har betydet, at jeg gør mig umage med resten af mine dage. Det kom som noget af et chok – især for min familie. Men de er også kommet sig, der er ingen traumer eller noget. Men de har samtidig taget det med at nyde livet med sig. Så vi nyder det sammen og er til stede. Det betyder også, at vi passer på den verden, som vi lever i. Jeg elsker simpelthen verden, som den er. Det gør de fleste mennesker. Det med at se en solopgang eller solnedgang, tænk at den overhovedet gider? Altså solen. Det skal vi være taknemmelige for og nøj, hvor skal vi tage os godt af vores verden."

Hvad er noget af det vigtigste, livet har lært dig?

"At i de situationer, hvor man er lige ved at give op, begynder det hele igen. Solen står op på ny, og det gør man også selv. Den erfaring er en stærk drivkraft for mig. Det værste i livet er at miste, men så mærker man, at det hele begynder igen. Det holder jeg utrolig meget af på en eller anden måde. Det er det værste og det bedste, og det er en erfaring, som jeg er glad for og stolt af at have fået. Jeg har ikke brug for at tilsløre den erfaring med at få sprøjtet ting ind i min hud, så jeg ikke ligner den alder, jeg har. Jeg har oplevet noget, der er så stort, at det kommer indefra, og det skal ikke gemmes væk."

Anbefalet til dig