Grace Tame

Foto: Screenshot fra Youtube, video AP Det var en rørt Grace Tame, der modtog prisen som Årets Australier. Prisen blev overrakt af den australske premierminister, Scott Morrison.

”Hør mig nu”: Australsk offer for overgreb vinder en pris for at gå mod retssystemet

Den 26-årige aktivist Grace Tame har kæmpet for, at ofre for overgreb kan komme til orde og ikke bliver straffet for at tale offentligt om det. Nu hyldes hun for sin kamp mod systemet.

”Jeg mistede min mødom til en pædofil. Jeg var 15 år gammel og anorektiker. Han var 58 år gammel. Han var min lærer. I månedsvis groomede han mig og misbrugte mig næsten hver dag. Før skole. Efter skole. I min skoleuniform på gulvet.”

Sådan lød det fra den australske aktivist 26-årige Grace Tame, da hun i går modtog prisen for Årets Australier.

Hun har gennem flere år kæmpet for at ændre den australske lovgivning, der indtil fornylig har forbudt ofre for misbrug og seksuelle overgreb at stå frem i medierne med navn. Også selvom de har ønsket det.

I 2017, da Grace Tame forsøgte at fortælle sin historie om det misbrug, den 58-årige matematiklærer havde udsat hende for, blev hun ”gjort tavs af loven”, som hun siger i talen.

Hun oplevede, at det krævede en særlig tilladelse fra domstolene i delstaten Tasmanien, førend hun offentligt kunne fortælle sin historie. Og det var på trods af, at hendes overgrebsmand var blevet idømt to og et halvt års fængsel, og både han og de australske medier havde omtalt hendes sag offentligt, skriver ABC News.

Derfor blev Grace Tame en af frontfigurerne i den såkaldte #LetHerSpeak-kampagne, da hun sammen med resten af kampagneholdet i 2019 fik højesterettens ord for at stå frem med fuldt navn – og siden har hun kæmpet for, at andre ofre kan gøre det samme.

I april sidste år blev der, efter et massivt fokus i medierne og efter at flere kendte på blandt andet Instagram stod frem under hashtagget #letherspeak, ændret ved lovgivningen i Tasmanien, så ofre for overgreb ikke længere bliver straffet for at afsløre deres identitet.

Nu hyldes Grace Tame for sin kamp mod retssystemet og for at sætte fokus på grooming (hvor en voksen misbruger tilliden til et barn for til sidst at begå overgreb, red.).

”Jeg husker ham sige: ”Du siger ikke en lyd”. Well, hør mig nu, jeg bruger min stemme i et voksende kor, der nægter at blive gjort tavse,” siger Grace Tame blandt andet ved prisoverrækkelsen.

Se, hvad vi ellers skriver om: #MeToo, Feminisme og Ligestilling

610x200_woordy_dmjpg.jpg