Thigh Gap
SPONSORERET indhold

Her er det nye "kropsideal"

Et nyt kropsideal har vundet indpas blandt unge piger verden over. Også i Danmark. Det såkaldte "thigh gap".

Af: Mi Skjold Brix, Tine Brødegaard
31. jul. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Direkte oversat betyder det "lårgab". Begrebet dækker over et mellemrum mellem lårene, selv når du står med fødderne samlede. Et træk, vi blandt andet ser ved stilikoner som Kate Moss og Alexa Chung, men som kun de færreste kvinder har eller kan opnå uden at sulte sig selv.

Udenlandske medier har det seneste stykke tid skrevet om fænomenet. Britiske The Sun skrev i maj under overskriften "Hvilke lår ville du helst dø for - Alexas eller Beyonces?" om 16-årige Becky Hands, der gik fra at veje 57 kg til ca. 32 kg i jagten på det ønskede mellemrum mellem lårene. Et andet eksempel er 22-årige Milli Carr, der spiser efter en striks kostplan, træner fire til fem aftener om ugen og løber 15 km. for at opretholde det eftertragtede mellemrum (se billederne her).

Forsker: Et spørgsmål om selvkontrol
Tendensen har vokset sig så stor, at sociale medier flyder over med billeder, videoer og blogindlæg, der hylder idealet og deler tips til, hvordan man kan opnå det selv.

Men hvorfor stræbe efter noget, der er så naturstridigt for de fleste?

Det er et spørgsmål om at udvise selvkontrol, forklarer Karen Sjørup kvindeforsker og lektor ved Institut for samfund og globalisering ved RUC til ALTfordamerne.dk

- Der er et krav i dag om at være fit og veltrænet. Det bliver ikke opfattet som attraktivt at være rund. Vi er blevet individualister, der fører os frem, og i dag er alle kroppens enkeltdele blevet meget vigtige. Vi skal have flotte lår, flotte fødder og pæne bryster, siger hun.

LÆS OGSÅ: Anoreksifotos truer piger i "risikogruppe"

Sværest at tabe sig på lårene
Tendensen udspringer blandt andet af catwalkens langbenede modeller, der ikke har meget overskydende fedt. Men for mange kvinder kræver det et minimalt indtag af føde at opnå effekten. Det forklarer Bente Merete Stallknecht, der er læge, professor og forsker i blandt andet fedtfordeling ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet.

- Det kommer fuldkommen an på, hvordan man er bygget. Hvis man ikke har det i forvejen, betyder det, at man skal tabe sig til det. Og når man taber sig enten ved en diæt, motion eller piller, så foregår det sådan, at man taber bugfedtet mellem tarmene først, så kommer det, der sidder på maven. Fedtet på baller og lår er det sidste, der bliver mobiliseret, og det er det, der er sværest at komme af med, siger hun.

- Ud fra et sundhedsmæssigt og lægeligt synspunkt, er der ingen grund til at smide det fedt, der sidder på lår og baller. Det æstetiske er noget helt andet, siger hun.

Syge idealer rammer også voksne kvinder
Men selvom det måske ikke er udtryk for sundhed at være så tynd, at man har "thigh gap", hvis ikke man er bygget til det, så fokuserer mange kvinder på at opnå urimelige kropsidealer. Vi ringer til Louise Bruun, der er ernæringsekspert, personlige træner og forfatter for at høre, hvilke tendenser hun oplever blandt sine kunder.

- Thigh, hvad for noget? Det har jeg ikke hørt om, men jeg er bevidst om, at der er mange piger omkring mig, som har forskellige forstyrrelser omkring, hvordan de ser ud, siger hun. Og det bekymrer hende.

- Især hvis jeg har en kunde, der gerne vil tabe sig, men som er smuk og slank. Det gælder bestemt også voksne kvinder og ikke kun de helt unge. Jeg kender nærmest ingen kvinder, der har et normalt forhold til deres krop. Jeg kan også selv tænke, at jeg har taget på, selvom jeg godt ved, at jeg er sund og slank, fortæller Louise Bruun.

Besættelsen af at være slank er et klart udtryk for en tendens, der præger vores samfund, mener kvindeforsker Karen Sjørup.

- Vi vil gerne se unge ud. Der er noget ved "moder jordkroppen", der er fuldstændig umoderne. Margrethe Vestager er et godt eksempel på en fuldstændig kontrolleret krop. Hun ankommer på cykel og stiger op på de høje hæle, er slank og aktiv. Det kræver enormt meget selvkontrol, og det er det mest eftertragtede i dag, fordi det signalerer, at vi har styr på tingene, siger Karen Sjørup.

Mellemrum og døden nær
Endu er omfanget af tendensen i Danmark ukendt, men flere medier har i de seneste dage rapporteret om tendensen, der på Google får 800.000 hits, og på Instagram bliver der dagligt lagt billeder op med hashtagget #thighgaps til inspiration.

I Storbritannien er fænomenet allerede "old news", og for 16-årige Becky Hands tog det helt overhånd, da hun med en vægt på 32 kg blev indlagt og fik beskeden "spiser du ikke, har du to uger tilbage".

- Jeg var besat af at tælle kalorier og prøvede at holde mig til 750 om dagen, og når jeg trænede, prøvede jeg at forbrænde dem alle sammen, siger hun til The Sun to år efter hendes usunde besættelse begyndte. Men indlæggelsen blev et vendepunkt, og hun kom i behandling.

- Da jeg mistede mellemrummet og det øverste af mine lår igen begyndte at gnide mod hinanden, var det sært, fordi jeg havde brugt så meget tid på at få det mellemrum, men nu har jeg indset, at det er sådan, en rigtig kvinde skal se ud, siger hun.

LÆS OGSÅ: Så meget snyder modelbillederne