Julie Rudbæk
Foto: Ulrik Jantzen Julie Rudbæk elsker at stikke til kvinder

Julie Rudbæk om humor og satire

Julie Rudbæk: "Folk er mega likeable, når de dummer sig"

Julie Rudbæks satire udspringer af virkeligheden. ”Genera-tion SoMe”-skuespilleren elsker, når det bliver tåkrummende pinligt og har bl.a. ladet sig inspirere af nogle af de forfærdelige kvindesamtaler, hun har været vidne til.

– Jeg har altid været den useriøse lillesøster, der skulle skabe sig. Jeg sagde altid: "Hvad med mig?", fordi jeg var bange for at blive overset. Måske er det derfor, jeg blev skuespiller. Jeg tror, at mange kunstnere søger evig anerkendelse.

– Dengang Nokia-telefonerne lige havde fået kamera, lavede min veninde Tine og jeg alle mulige underlige film. Jeg husker en karakter, der hed "Den hvide mand". En af os tog en hvid maske og en hvid dunjakke på og gik rundt på Strøget og forskrækkede folk ved at råbe: "DEN HVIDE MAND". Generelt havde man sygt dårligt humor dengang.

LÆS OGSÅ: Mille Lehfeldt: "Jeg kan sætte flueben ved alle klichéerne ved at vokse op med en berømt mor"

– Da jeg begyndte at lave satire, fandt jeg ud af, at jeg ikke skulle være den skøreste eller den vildeste. Enhver kan få en vild ide, men det er de færreste, der kan udføre den. Jeg har fundet ud af, hvor meget der ligger i at kunne gå fra ide til det færdige produkt.

– Jeg griner meget af andre, og jeg elsker, hvis andre kager sig ud i en eller anden pinlig situation, så jeg kan sidde og suge til mig på afstand. Men jeg er også begyndt selv at nyde at være i dem. Fra jeg var helt lille, har jeg elsket at være "puppet master" og skubbe folk ud i nogle situationer, så jeg kunne sidde og nyde dem være på skideren.

– Jeg har fundet ud af, at der er mangel på skuespillere, der laver god og skarp satire. Den slags satire, jeg kan lide, handler om ægte mennesker og de ægte situationer, hvor man kan krumme tæer. Det er sjovere end jokes.

LÆS OGSÅ: Mette Heeno: "Sjov er ikke noget, man bliver. Det er noget, man er"

– Min observationsevne og min timing er noget, jeg hiver fra skuespillet. Nærmest alt, jeg har lavet, er taget fra observationer. Jo ældre jeg er blevet, jo mere nyder jeg de akavede, pinlige situationer, som jeg var ved at dø over, da jeg var teenager. Når jeg er i de situationer, er det guld for de kommende serier eller sketches, jeg skal lave. Jeg lavede på et tidspunkt en serie om nogle veninder, hvor jeg midt under samtalen talte ud til kameraet og fortalte, hvad jeg virkelig mente om det, de snakkede om. Den er totalt taget fra nogle forfærdelige kvindesamtaler, jeg har været vidne til.

– Jeg elsker at stikke til kvinder. Det er ikke, fordi jeg er på drengenes hold, men fordi jeg ikke synes, at der skal tages hensyn. Der skal kunne laves grin med det alt.

– Jeg er en person, der roder sig ud i pinlige ting, fordi jeg taler, før jeg tænker. Det har tit sat mig i situationer, hvor jeg har dummet mig. Men så finder man også ud af, at man ikke dør af det.

LÆS OGSÅ: Ditte og Louise: "Vi er vildt kedelige, til gengæld er vi gode i sengen"

– Der er virkelig mange sjove kvinder, der ikke laver satire. De er bare sjove privat og kaster sig ikke ud i det.

– Folk er mega likeable, når de dummer sig. Der er jo ikke noget mere kedeligt end mennesker, der går så forsigtigt, at de aldrig roder sig ud i noget. De mennesker, vi kan lide at omgås og følge, er fulde af fejl.

Julie Rudbæk, 30 år

Uddannet skuespiller. Har bl.a. medvirket i satireprogrammet "Generation SoMe" og teaterstykket "Julie og Jesper" med sin makker Jesper Zuschlag. Udkommer i løbet af året med miniserien "29 for evigt".

Se, hvad vi ellers skriver om: Karriere og Job