Kira Skov
SPONSORERET indhold

”Der er en del tabu forbundet med at være enke, for hvornår er det okay at gå ind i en ny relation?”

For fem år siden mistede Kira Skov sin mand, siden har hun fundet kærligheden igen, men det var ikke nemt i begyndelsen, for hvornår er det okay at møde en ny? Lige nu er hun aktuel i tv-programmet Toppen af poppen.

Af: Marie Varming Foto: Sara Skytte
27. sep. 2022 | Livsstil | Hendes Verden

Hvilken vej var den første, du gik på?

"Jeg er vokset op på Auroravej i Rødovre lige ved siden af Damhus Tivoli. I det område havde jeg min barndom. Jeg blev tidligt interesseret i musik, lyttede intenst til det og sang også en del. Mine jævnaldrende var mindre begejstrede for musik, end jeg var, og det havde jeg svært ved at forstå. Jeg kommer ikke fra en musikalsk familie, men i min fasters og onkels hjem lyttede man til klassisk musik, og jeg var forelsket i den dramatik og melankoli, som jeg fandt i den musik. Men det gjorde nok også, at jeg ofte følte mig lidt anderledes, og det kan være ensomt."

"Min far og mor blev skilt, da jeg var ti år, fordi min far fandt en anden kvinde, som han skulle have barn med. Det blev skelsættende for mig, at min familie gik i opløsning. Min mor, søster og jeg blev boende i huset, men vi havde ikke så mange penge at gøre godt med, så ofte lejede vi værelser ud. En stor del af min barndom boede der forskellige mennesker i vores hus, og hvilken musik, de hørte, var tit afgørende for, hvor godt jeg kunne lide dem."

LÆS OGSÅ: Nam Satyas ungdomsliv i Herning bar præg af alkohol og fester: ”I 2012 skete der noget med mig”

"Min mor fik en ny kæreste – ikke et specielt fedt forhold – men han introducerede mig for Tom Waits, Dire Straits, Frank Zappa og Rolling Stones. Da jeg var 11 år, tog han os med i Parken og høre Prince. Det var en revolution for mig. Gud, kan man også det? Jeg blev nærmest besat af Prince og brugte alle mine lommepenge på Prince-vinyler og -plakater. Senere blev det Janis Joplin og Billie Holiday, men jeg fortsatte med at stå nede i Rødovre Centret og rode i gamle kasser med vinyler."

Hvordan fandt du din levevej?

"Sammen med nogle veninder havde jeg et band, som jeg sang med på Strøget, til demonstrationer, på Christiania og i Ungdomshuset. Da jeg var 17 år, tog jeg til London og mødte en mand, der hed Eve. Han lignede et ægte rock’n roll-eventyr og var billetten ud af Rødovre. Vi flyttede sammen til Los Angeles, og det var nogle turbulente år. I retrospekt var jeg jo bare et stort barn, men jeg følte mig meget voksen og livsklog."

"Jeg tror også, at jeg opsøgte dramatiske oplevelser for at mærke livet uden at være helt klar over, hvad jeg rodede mig ud i. Han var afroamerikansk og var vokset op i ghettoen med en stærk gospeltradition. Dengang var der penge i branchen, men vi levede også af at købe og sælge antikviteter. Det viste sig dog, at han havde tre børn og en kone, som havde polititilhold mod ham. Han var faktisk meget syg og destruktiv, han saboterede alle de positive relationer, han havde i livet, selv om han også var en talentfuld musiker og sangskriver."

"Det var mit første rigtige kæresteforhold, men jeg endte med at flygte fra ham til London, hvor jeg fik en ny kæreste, fandt mine ben igen og begyndte at skrive min egen musik. I 2002 vendte jeg hjem til Danmark og stiftede Kira and the Kindred Spirits, som altså har 20-års jubilæum nu."

Hvornår har du stået ved en korsvej?

"Livet er fyldt med dem, også uden at man altid er helt klar over det. Den dag jeg mødte Eve, stod jeg med min veninde i London. Hun ville gerne til Notting Hill, men jeg ville til Ladbroke Grove, så vi tog undergrunden hver sin vej. Dér stod Eve, og jeg mødte min skæbne. Hvordan havde mit liv udfoldet sig, hvis jeg var taget med min veninde til Notting Hill?"

"Andre gange skal man selv tage beslutningen, når man står ved en skillevej. Jeg valgte for eksempel at blive mor, da jeg var 36 år. Jeg havde fået kræft som 32-årig og ønskede mig brændende at et barn, men det måtte jeg ikke de følgende år på grund af behandlingen. Der følger meget med det valg at blive mor, når man lever et liv som mit."

"Jeg valgte for eksempel ikke at opsøge det store udlandseventyr, fordi jeg ikke havde lyst til at være væk fra Morgan. Det var udfordrende nok for mig at turnere med ham i Danmark, for i starten havde jeg ham med, men han sov ikke om natten, og når jeg kom sent hjem fra job, fik jeg ikke sovet nok. Heldigvis havde han sin farmor og farfar og min mor, som ofte har passet ham hjemme, når jeg skulle på turne."

Hvem har fundet vejen til dit hjerte?

"Jeg var gift med Nicolai, som døde for fem år siden (musiker Nicolai Munch-Hansen døde af en utilsigtet overdosis i februar 2017, red.). Vi havde været sammen i 13 år og har Morgan på ti år sammen. I dag er jeg kæreste med Silas, som Nicolai og jeg havde været venner med i mange år."

"Jeg havde ikke set for mig, at Silas og jeg skulle forelske os, men vi har altid haft en særlig forbindelse. Jeg lavede en plade, lige efter Nicolai var død, for at bearbejde tabet, og den var Silas med til at indspille."

"På den efterfølgende turne opstod det med Silas. Det var en ekstremt svær tid, men pludselig så jeg ham på en ny måde. Der er en del tabu forbundet med at være enke, for hvornår er det okay at gå ind i en ny relation? Derfor var det også svært for os at sige offentligt. Jeg elskede jo stadig Nicolai, hvordan kunne jeg så også elske en anden? Man kan ikke forstå det, før man har prøvet det, men jeg kunne dele min sorg med Silas, og det havde været svært med en helt fremmed, som ikke kendte Nicolai. Nu har vi fundet fred med det."

LÆS OGSÅ: Annika Hayn blev misbrugt som barn: "Jeg lærte, at en løgn kunne redde mange situationer"

Har du nogensinde mistet vejgrebet?

"Ja, det er en af de følelser, man har, når man er i sorg. Alt det, jeg troede, vi skulle sammen, skulle vi ikke mere. Alle fremtidsplaner var væk, og jeg skulle genopfinde mig selv. Der lærte jeg, at du aldrig kan planlægge dit liv. Du tror, du kan kontrollere det hele, men det kan du ikke. Jeg fandt også ud af, at det er nærende for mig at være i naturen. Når jeg er i en storslået natur, føler jeg mig som en lille brik, for eksempel i Skotland på min venindes mands gods i højlandet hvor jeg var en del, efter Nicolai døde. Det er et naturreservat på størrelse med Sjælland, som vi bare gik rundt i. Jeg bruger stadig naturen meget, for jeg går dagligt tur på Amager Fælled eller kører op til Farum og går nogle timer på oldtidsstierne deroppe."

Hvordan er kommandovejen hjemme hos dig?

"Jeg er den, de kalder maddiktatoren herhjemme, for jeg elsker at lave mad, og de andre er ikke så gode til det. Silas bor sammen med os, og vi arbejder også sammen, og vi er ellers meget ligeværdige i vores samspil. Vores forhold er jo lidt anderledes end i en skilsmissefamilie med delebørn, for Silas er trådt ind i en familie på fuld tid, og der var ingen kærestedage uden Morgan. Der er heller ingen anden far, så derfor har Silas nok lidt mere autoritet, end en papfar normalt har."

"Silas er ni år yngre end mig, og i starten overvejede vi at få et barn sammen, for han har ingen i forvejen. Men det skete ikke af sig selv, og jeg havde ikke mod på at gå i behandling, fordi jeg var så træt oven på alt, hvad vi havde været igennem. Nu tror jeg faktisk, han er glad for, at vi har frihed, for han har jo fået en pakke med en dreng, der allerede er ti år nu."

Hvor er du på vej hen lige nu?

"Jeg er på vej til at være med i Toppen af poppen, som har været en vild rejse, hvor vi skal fortolke de andre medvirkende kunstneres værker. Det blev optaget på et gods ved Assens og føltes lidt som otte dages feriekoloni. Det var i det hele taget en overraskende positiv oplevelse, for vi medvirkende og produktionsholdet følte os forbundet til hinanden i en kærlig relation. Når du hører andre menneskers historier, lærer du dem at kende på en anden måde. Jeg var faktisk lidt i tvivl, om jeg skulle sige ja, men jeg trængte til en sjov udfordring som at fortolke andre musikeres værker og gøre deres sange til mine. Derudover er det et af de eneste tv-programmer, der findes, hvor professionelle musikere spiller original musik."

"Jeg skal også på turne igen i anledning af, at det er 20 år siden, jeg stiftede Kira and The Kindred Spirits, og så skal jeg indspille en plade i Bath i England her i sensommeren, så der er meget i gærde."

Anbefalet til dig