Mit Paris: Mød 3 danske kvinder i Byernes By

Foto: Katrine Rohrberg / Katrinerohrberg.dk / Tomorrow Management. Fotoass.: Phillip Jacques.

Mit Paris: Mød 3 danske kvinder i Byernes By

Vi elsker Paris, og vi elsker inspirerende kvinder. Så hvad er mere oplagt end at tage et smut til Paris for at møde 3 danske kvinder, der på hver sin vis har skabt en karriere og tilværelse i byernes by. Mød marketingmanageren, modellen og filmelskeren her.

Julie Melskens, 31, flyttede til Paris for 12 år siden. Hun bor i det hippe område ved Canal Saint-Martin med sin franske kæreste og barn på knap to år.

Hvad fik dig til at flytte til Paris?

“Jeg kom til Paris som 19-årig, kun to måneder efter min studentereksamen og med blot en smule skolefransk i bagagen. Min farmor er halvt fransk, og min far er inkarneret frankofil, der elsker vin, Tour de France og lever af paté, så derfor har jeg altid vidst, at det var Paris, jeg ville til. Jeg flyttede sammen med en veninde ind i en etværelses på 20 m² og fik job på en fancy café på Champs-Élysées. I de første par år i Paris var jeg i restaurationsbranchen, og alt var useriøst og som én stor fest – jeg så nærmest ikke solen i al den tid. Derefter mødte jeg min nuværende kæreste, og i 2003 flyttede vi i en lejlighed i Montmartre, og jeg begyndte på en marketinguddannelse.”


Hvad er dit favoritspisested i Paris?

“Jeg elsker mad, og heldigvis er Frankrig jo et perfekt spot for lækker mad. Jeg bor ved Canal Saint-Martin på østsiden, der er centrum for en masse interessante, lækre og uprætentiøse restauranter. Jeg elsker lokale brasserier, hvor man hurtig falder i snak med nabobordet, og Prune er et fint lille sted, hvor man mødes til en apéro (drink før middag), vin eller tapas med charcuteri og ost.”

Hvad er din yndlingsbutik?

“Jeg er glad for de nye franske klassikere Maje, Les Petites, Iro og The Kooples. Og så har jeg en lille lokal biks, Romy på Rue du Faubourg-du-Temple, et stenkast fra kanalerne, som ikke ser ud af meget, men som ofte gemmer på nogle lækre fund til næsten ingen penge. Man kan finde læderjakker og støvler til omkring 150 euro eller silkebluser og cool dyreprintede bukser for en slik.”

 


Julies fine ting.

Hvad er dit favoritkulturspot?

“Min første lejlighed lå på 7. etage, og man kunne kravle ud på taget. Så når alt virkede lidt for småt og trangt med penge, kravlede min veninde og jeg derop og havde vores eget lille frirum med udsigt over Sacré Coeur – det gav det vildeste sus i maven. Derfor er Sacré Coeur i dag et af mine yndlingssteder og hører til blandt mine første forelskelser.”

Hvad elsker du allermest ved Paris?

“Stemningen. Jeg er stadig forelsket i Paris på 12. år. Den franske laissez faire-indstilling til livet (det går nok), den parisiske elegance og fokus på det simple og kvalitative, hvad end det er mode, mad eller vin – det elsker jeg.”

Har du et hemmeligt spot?

“I mit lokale kvarter ligger den bedste cambodjanske restaurant Le Petit Cambodge, som er helt fantastisk. Det tog virkelig lang tid og mange forgæves forsøg, inden det lykkedes mig at få bord. Der er altid kø, når de åbner kl. 20, og man kan ikke reservere bord. Heldigvis er der lige åbnet en søsterrestaurant ved siden af, så det er blevet en smule nemmere at komme til. Man får de bedste asiatiske retter og bliver mæt for ca. 150 kr.”

Tre ting, som er gode at vide om Paris?

1) “Modsat frygtet er Paris superbørnevenlig, og franskmændene elsker babyer. Du kan altid få din barnevogn med ind på cafeer, og du får endda det bedste bord. Der er kæmpe respekt omkring det, at man har et lille barn.”

2) “Pariserne brokker sig konstant, men intet er aldrig værre, end at et glas vin kan redde situationen.”

3) “Franskmændene er gode til at bruge penge på sig selv, god mad, vin og vil til enhver tid hellere bruge penge på en lækker taske end en ny stol til stuen. Hvilket afspejles i deres hjem, der som oftest ikke er noget at skrive hjem om.”

Klik videre og læs om flere cool danske kvinder i Paris ...

Ud over at hun er i gang med at uddanne sig til guldsmed, arbejder 31-årige Anja Gildum også som model. Hun bor i Paris’ ældste bydel, Latinerkvarteret i det 5. arrondissement, med sin franske kæreste gennem 10 år og deres to børn.

Hvad fik dig til at flytte til Paris?

“Jeg har arbejdet som model, siden jeg var 15 år. I årene omkring 1997 rejste jeg meget rundt i hele verden pga. arbejde – heriblandt til Paris, som jeg fik et godt kendskab til. I 2003 fik jeg et job for makeupmærket Shiseido, og jeg blev fløjet til Tokyo, hvor jeg mødte min kæreste. Han var også model, og vi fandt sammen på en karaokebar. Min kæreste er fransk, og i 2007 flyttede vi sammen til Paris i den lejlighed, vi også bor i i dag. Lejligheden har været i min kærestes familie altid, og derfor bor vi i dag i et meget attraktivt område, det ældste i Paris, lige ved Notre Dame, til en rigtig god pris.”

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

“Lige i øjeblikket laver jeg en masse forskellige ting. Jeg har fået to børn inden for de sidste tre år, samtidig med at jeg siden 2010 har været i gang med at uddanne mig til guldsmed på Bjo Formation ved Louvre. Det har været min drøm, siden jeg var barn, og jeg elsker at save og file i hårde materialer. Derudover arbejder jeg stadig som model og producerer en gang imellem modeserier for danske magasiner. Mine dage ser derfor altid forskellige ud – nogle gange er jeg i mit atelier, andre dage er jeg på casting, finder modeller, lejer biler eller leder efter locations.”

 Hvad er dit favoritspisested i Paris?

“Le Fumoir er egentlig en gammel cigarbar, men er i dag et hyggeligt mørkt sted, der serverer fransk cuisine i mellemprisklassen. Den ligger lige over for min skole, og jeg er der tit efter arbejde og får en drink og lidt nødder med mine venner eller min kæreste. Servicen er helt i top og langtfra højrøvet som hos mange andre, og så er udsigten jo fantastisk, når man sidder udendørs og kan glo lige over på Louvre.”

Hvad er din yndlingsbutik?

“Jeg kan virkelig godt lide A.P.C. pga. den drengede og simple stil. Jeg er så høj og har derfor altid syntes, at jeg skilte mig nok ud. Derfor har jeg ikke haft brug for at fyre den af med vilde outfits. Så ja, A.P.C. passer perfekt til mig: Et par klassiske jeans, en bluse i marineblå med en lille stribe eller prik, en pæn klassisk parka og en lækker taske – så kører det.”

Hvad er dit favoritkulturspot?

“Jeg er vild med Grand Palais. De har altid nogle meget smukke udstillinger, og så har jeg de sidste to somre været til Biennale des Antiquaires i Grand Palais. Det er en slags antikvitetsmesse, hvor alle de store smykke- og modehuse som Cartier, Bulgari, Dior, De Beers og Van Cleef & Arpels udstiller ting fra arkiverne, men også fra nye kollektioner. Det er helt fantastisk.”

Hvad elsker du allermest ved Paris?

“Anonymiteten. Jeg er født og opvokset på Østerbro, og København er en lille by, hvor man altid møder nogle, man kender. Det er vildt hyggeligt, og jeg elsker det, men på samme tid værdsætter jeg anonymiteten i Paris. Her møder man ikke nødvendigvis nogle, man kender, når man søndag i joggingtøj smutter ned for at handle ind.”

Har du et hemmeligt spot?

“Det tog mig lang tid at finde ud af, at der er en rigtig fin park lige bag Palais Royal med træer på snorlige rækker, smukt springvand i midten og med fine grønne jernstole. Derinde bliver al larm og menneskehvirvel lukket ude, og det er et skønt lille åndehul midt inde i byen.”

Tre ting, som er gode at vide om Paris?

1) “Vent altid på, at tjeneren henviser dig til et bord på cafeer – også selv om det er udenfor. Og skynd endelig ikke på ham. Ellers får du aldrig den cola, som du satte dig ned for at få.”

2) “Busserne virker overraskende godt og er en super måde at komme rundt på, samtidig med at man får set byen.”

3) “Husk altid kontanter. De fleste taxaer tager ikke kreditkort, og i de fleste supermarkeder er der et minimumsbeløb på ca. 12-15 euro for at få lov at betale med kort.”

Klik videre og mød filmelskeren i Paris ...

Den 23-årige filmstuderende Sophia Jacques har rejst verden rundt, men har for nu fundet sig godt til rette på østsiden af Paris i området Belleville. Hun elsker sit lokale miljø og alle de gode loppemarkeder om søndagen.

 

Hvad fik dig til at flytte til Paris?

“I 2011, efter gymnasiet, rejste jeg rundt i bl.a. Nepal, Indien og Thailand. Jeg havde bogstavelig talt slået terninger om, hvor jeg skulle rejse hen, men da jeg pludselig endte op i Melbourne, blev jeg ramt af en ivrig følelse af at ville lære og begynde en karrierevej. Derfor handlede jeg hurtigt og fandt Eicar International Film School of Paris på internettet. Det var september, men de tog stadig imod ansøgninger. Jeg skød en kortfilm på én dag sammen med min roommate og redigerede den samme aften. Dagen efter sendte jeg alt af sted, og to dage efter fik jeg et brev om, at jeg var blevet optaget. Det var den mærkeligste følelse at være på den anden side af jorden, og pludselig stod den på Paris og skoleliv. Jeg pakkede mine ting, sagde mit værelse og job op og tog hjem til Danmark på et kort visit for at sige “hej og vi ses”. Jeg blev forelsket i byen fra første dag.”

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

“Jeg går i skole fra kl. 9-18 hver dag. Så en typisk dag for mig er med manuskriptskrivning, redigering, cinematography, filmhistorie, produktion og dokumentar på skemaet. Mit hovedfag er instruktion, og jeg er især interesseret i dokumentar – det er fantastisk at finde de små historier i det virkelige liv. Efter skole går jeg tit ud med nogle venner og får et glas vin, hvilket er kutyme i Paris.” 

Hvad er dit favoritspisested i Paris?

“Jeg bor i Belleville i det 19. arrondissement, hvor jeg har mange af mine yndlingssteder. Generelt holder jeg mig meget til østsiden af Paris og holder meget af gaderne med graffiti, de små gallerier, billigere restauranter og en kaffe for kun 1,80 euro. Rosa Bonheur er en lyserød og hytteagtig café i Butte Chaumont-parken, som om sommeren forvandles til et lille dansested. Derudover har jeg også et mexicansk yndlingssted, El Nopal, som er gemt lidt længere oppe ved kanalen. Der er kun to stole, og ejeren og hans bror står selv bag baren – det er lokalt, og maden er virkelig lækker.” 

Hvad er din yndlingsbutik?

“Som studerende har man jo som udgangspunkt ikke så mange penge. Derfor er loppemarkeder gode, og jeg elsker at bruge mine søndagsmorgener på markedet i Vanves, Le Marché aux Puces de Vanves, som ligger ved sydkanten af Paris. Det er ikke så kendt som det gigantiske loppemarked ved Clignancourt, der ligger nordpå, så priserne er billigere, og det er for det meste lokale ældre franskmænd, som sælger ud og hygger sig. Du kan finde fine gamle glas, møbler, smykker og tøj. Det er et godt gammeldags loppemarked, ligesom man ønsker det.”

Hvad er dit favoritkulturspot?

“Centre Pompidou er altid et besøg værd, og jeg elsker deres boghandel og sindssygt store bibliotek. La Maison Européenne de la Photographie er en evig inspiration og har altid nogle fine fotoudstillinger.”

Hvad elsker du allermest ved Paris?

“Jeg elsker det helt specielle gyldne lys, der falder over Paris’ gader om aftenen. Og så er det fantastisk, at byen stadig efter to år overrasker mig med steder, som jeg aldrig har set eller hørt om før, hvad enten det er en butik, restaurant eller udstilling.”

Har du et hemmeligt spot?

“Min lokale park, Parc de Belleville, ligger på en bakketop, og derfra er der en fantastisk udsigt ud over Paris. Jeg elsker at komme der om aftenen og have det hele for mig selv. Det er et meget smukt frirum, jeg har fundet mig der.”

Tre ting, som er gode at vide om Paris?

1) “Vin når som helst, hvor som helst. Om det så er kl. 12 om dagen. Der går ikke en dag uden et glas vin.”

2) “Hele byen er sexet, hvilket gør, at franskmændene også har meget fokus på det sexede, lidenskabelige og sensuelle, og det er både i forhold til kunst, mad og hinanden.”

3) “Man kan aldrig regne med vejret – derfor er det klogt altid at have et tørklæde, et par solbriller og en paraply i tasken.” 

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview

610x200_woordy_knap2.jpeg