Vinmarker i Alsace
SPONSORERET indhold

Tag på venindetur til denne franske perle, hvis du elsker vin, sol og cykling

Alsace er Frankrigs mindste region, men byder på talrige store oplevelser. Her kommer man for at beundre de krogede vinranker, stikke snuden i et glas svalende Riesling og cykle fra den ene betagende bjergby til den næste. Saml venindeflokken og tag på roadtrip til den naturskønne franske juvel.

Af:: Louise Taarnhøj Foto: Louise Taarnhøj og Getty Image
06. mar. 2018 | Livsstil | ALT for damerne

Har man sagt Alsace, må man også sige Riesling. Den berømte drue giver tørre, elegante hvidvine, som regionen er kendt for at producere. Men området byder på langt mere end blot nogle af verdens bedste vine. Her er charmerende landsbyer fyldt med snørklede, smalle veje med bindingsværkshuse og blomsterkasser. Her er grønne dale og storslåede bjerge, nemlig Vogeserne, samt floden Rhinen og skoven Schwarzwald, der troner i horisonten og markerer grænsen til Tyskland og Schweiz. Læg dertil de mange små restauranter med klassiske, franske retter på menukortet og de talrige vinmarker og vinproducenter, hvor man kan smage på de dejlige dråber, inden man beslutter sig for, hvilke flasker der skal med hjem.

På grænsen mellem to stormagter

Alsaces historie er en voldsom historie. Under 2. Verdenskrig blev landet besat af tyske tropper og sendte mange af regionens unge mænd i krig på Østfronten, inden landet blev befriet af amerikanerne. Men vi skal endnu længere tilbage i historien for at forstå området og dets indbyggere, for Alsace har altid været et stridspunkt mellem Tyskland og Frankrig, og regionen har i lange perioder været en del af Tyskland. Man ser det tydeligt på de små byer, der minder mere om det nordlige Tyskland end om det sydlige Frankrig, ligesom de tyskklingende bynavne, som dog udtales på fransk, vidner om en sammensat alsacisk identitet – en stor del af den ældre befolkning taler alsacisk, en blanding af fransk og tysk, mens den yngre del taler fransk.

LÆS OGSÅ: Bedste restauranter i Berlin

Selvom området har været præget af megen krig, hersker der stadigvæk den særlige franske ro og livsnyderattitude i regionen. Alsace er berømt for sine hvidvine, som hovedsageligt bliver lavet på Riesling, Pinot Gris og Blanc og Gewurztraminer – men deres Cremant d'Alsace og Pinot Noir er også ved at være voldsomt populære på eksportmarkederne.

Eguisheim er en lille by, hvor kun beboerne må køre i bil. Foto: Louise Taarnhøj.

1. Obernai: Cykeltur i vinmarkerne
Ca. en halv times kørsel fra Strasbourg finder I den lille, charmerende by Obernai. Her er der både mulighed for at shoppe, spise god, solid fransk mad, men også at få set området på to hjul. Turistkontoret udlejer elcykler, så I kan komme helt op på toppen af de omkringliggende bakker, cykle rundt i vinmarkerne og opleve den smukkeste udsigt over Obernai ved nationalparken. Her ligger nationalmonumentet, som blev opført i 1956, til minde om de 272 døde og forsvundne ofre under Anden Verdenskrig.

2. Kaysersberg: 2-stjernet Michelin-middag i borgens tårn
Den lille by i dalen er omringet af skov og bjerge, så man får lyst til at trække vejret helt ned i maven og nyde den friske luft og smukke natur. Man møder mange cykelryttere i dette område, da cykelstierne her giver et fantastisk udsyn til vinmarkerne, der smyger sig på bjergskråningerne. Kaysersberg er charmerende med smalle gader og masser af bindingsværkshuse, og en sti fra byen fører op til toppen af borgen Château de Kaysersberg, hvor man får en vidunderlig udsigt over vinmarker, dalen og grænsen til Tyskland i det fjerne.
Når I har kæmpet jer vej gennem bjergene på cykel og har taget turen til toppen af borgens tårn, kan I nyde en helt speciel middag på Restaurant 64°, der har to Michelinstjerner og ligger i hotellet Le Chambard. Indretningen er dekadent og fyldt med farver, og maden og vinen er udsøgt og giver en anden oplevelse, end den man er vant til fra det ny nordiske køkken i Danmark.

Restaurant 64° har to Michelinstjerner og dekadent indretning. Foto: Louise Taarnhøj. 

3. Kathzenthal: Bo på en biodynamisk vingård
Endnu en smuk vinby i Alsace, Katzenthal, finder I ikke langt fra Kaysersberg, omend denne er mindre og mere lokal. Her skal I bo hos Vignoble Klur, som er en biodynamisk vingård, hvor man kan leje en lejlighed til hele familien eller alle veninderne – som vi gjorde. Når man åbner vinduet om morgenen, kigger man direkte ud på vinmarkerne på bjergskråninger, og går man ud på terrassen, kan man se den lille sø, som man kan bade i, hvis varmen bliver for tung. I kan låne cykler og tage en tur ud i området, og når I kommer hjem igen, er der middag i bistroen, Le Katz, der ligger svalt i kælderen i det lille hyggelige Bed & Breakfast. Man kan naturligvis også smage stedets biodynamiske vine, der også forhandles i Danmark. Se mere på www.klur.net

LÆS OGSÅ: Fra eventyrlige slotte til fine sandstrande: 9 forrygende grunde til at tage til Wales

4. Colmar: Kanalrundfart og museer i verdensklasse
Det er nu tid til at vende bilen eller cyklerne mod Alsaces eget lille Venedig. Byen Colmar har fået tilnavnet, Petite Venise, på grund af de pittoreske kanaler, der løber gennem hele byen. Byen er den største af de nævnte i denne artikel og også den mest kendte. Gå på opdagelse på det lokale madmarked i weekenden, besøg nogle af byens verdensberømte museer – blandt andet Musée Bartholdi om billedhugger Auguste Bartholdi, hvis værk, Frihedsgudinden i New York, nok er en af de mest kendte statuer i verden. I kan også tage en 30-minutters sejltur på kanalen, som udspringer af Rhinen, og spise middag på en af byens mange restauranter, hvor I både kan finde lokale egnsretter eller større gastronomiske oplevelser. Slut aftenen af med en gåtur gennem byen, hvor gadelamperne kaster et vidunderligt skær gennem de mange små gader, der leder ud til stemningsfulde pladser, som inviterer på endnu et glas Alsace-vin, inden turen går hjem til hotellet igen. I kan sagtens tilbringe et par dage i Colmar, der betragter sig selv som Alsaces vinhovedstad – men vil I gerne ud at se det omkringliggende område, er der rig mulighed for det.

Colmar er Alsaces svar på Venedig. Foto: Louise Taarnhøj. 

5. Eguisheim: Campisternes paradis
Kun 10 kilometer fra Colmar ligger Eguisheim – et sted, som mange danskere ynder at tage til i højsæsonen, da byen har et særdeles dejligt campingområde, Clair Vacances, der både har almindelige campingpladser, hytter og en swimmingpool. Er vejret godt, har I alt, hvad I skal bruge her i et par dage. Man kan ikke køre ind i byen – det er kun beboerne, der må det, da byen er meget lille, men også henrivende med sin middelalderatmosfære, som får pulsen helt i bund. Snup en Tarte Flambée på den lokale restaurant, Le Pavillon Gourmand, og smag vin på vingården Charles Baur, som også arrangerer ture op i vinmarkerne, så I kan få lov at smage vinene, mens I står ved siden af de druer, vinen er lavet på.
Se mere på www.clairvacances.com/DAN, www.pavillon-gourmand.fr, www.vinscharlesbaur.fr/en

Eguisheim er campisternes paradis. Foto: Louise Taarnhøj. 

6. Niedermorschwihr: Verdens bedste marmelade
Har I tid til endnu en lille sviptur til en ny, charmerende by, ligger Niedermorschwihr ikke langt fra Eguisheim – i cykelafstand. Her finder I marmelade i verdensklasse! Christine Ferber står selv og laver marmeladen sammen med sine ca. 15 ansatte. Alt bliver simpelthen håndlavet; fra forberedelse af frugterne, til kogning, påfyldning på glas og låget, der skrues på til sidst. Marmeladerne sælges flere steder i verden og smager himmelsk. Hos Christine Ferber finder I også andre søde sager, blandt andet franske småkager og ikke mindst kogebøger og køkkentilbehør. Se mere på www.christineferber.com

LÆS OGSÅ: Alene på ferie: 5 ting jeg lærte af min solorejse til Mexico

7. Wihr-au-Val: Vinsmagning blandt vinrankerne
Som et sidste stop, inden turen går mod Danmark, kan det anbefales at stoppe hos Schoenheitz, en vinproducent, som arrangerer vinsmagning i vinmarkerne i området Wihr-au-Val. Her sidder I i en gruppe på ca. 10 personer med udsigt over dalen og vinmarkerne og lærer om de forskellige vine, som stedet producerer, og smager forskellige oste, som vinene passer til. En vidunderlig oplevelse, der vækker alle sanser.
Se mere på www.vins-schoenheitz.fr

Vintønder og vinsmagning. Foto: Louise Taarnhøj. 

Kom rundt i Alsace

I kan med fordel fylde bilen op med veninder og køre til Alsace – det tager blot 10 timer fra København, og det er nemmest at komme rundt mellem de små landsbyer i bil, selvom det er muligt at køre med de offentlige busser. Har I ikke lyst til at tage bilen med, kan I leje en bil i lufthavnen for ca. 350 kr. pr. dag. Vær opmærksom på, at det er et lovkrav, at man har et alkometer i bilen, da politiet i området naturligvis holder skarpt øje med spritbilister. Hvis I hellere vil opleve regionen på to hjul, er der rig mulighed for dette, da Alsace er en såkaldt cykelregion – der er mange landeveje og stier og ikke mindst vinmarker, skove og bjerge, hvor I kan cykle. Den bedste sæson for cykling er i foråret og efteråret, hvor temperaturen ofte ikke overstiger 25 grader.

Vinkyndige kvinder

Kvinder og vin går godt sammen – det ved de i Alsace. Her er 70 kvinder i vinbranchen gået sammen om at skabe netværk, events, vinture og vinsmagninger for alle kvinder, der interesserer sig for vin. Du kan eksempelvis prøve vinsmagningen, ”Chokolade og hvidvin”. En noget alternativ sammensætning, som de fleste vininteresserede ikke er vant til at kaste sig ud i. Det er Melanie Pfister, der er præsident for foreningen, og hendes vingård kan du også med fordel besøge i det nordlige Alsace, hvis du vil have en af de mest innovative kvinder i branchen til at forklare dig om vin. Se mere på www.domaine-pfister.com

En osteelskers drøm

Udover vinstokke vil I også opleve masser af kålmarker i Alsace, og kommer I i starten af efteråret, vil I se kålhoveder, som vejer op til syv kilo, strække hals op mod himlen. Alsace producerer rigtig meget choucrout – saurkraut eller surkål – og denne spise går særdeles godt til forskellige lokale pølser, røget flæsk og kartofler og et glas Riesling.

Kålmarker i Alsace. Foto: Louise Taarnhøj. 

I Munsterdalen ved Colmar bliver den berømte rødkitost, Munster, produceret – en cremet ost med en skarp duft og en let sødlig smag. Faktisk kan I tage på en osterute, Route de Fromage, hvor I kommer rundt til alle de små gårde, som producerer Munster. Osten fås i alle lokale supermarkeder og går godt til et glas Gewürztraminer.

Supermarked i Alsace. Foto: Louise Taarnhøj. 

Foie gras er ikke til at komme uden om, når I er i Alsace, hvor det oprindeligt stammer fra, og det er faktisk muligt at spise den efterhånden meget politisk ukorrekte gåselever med god samvittighed. Gå efter foie gras på de dyrere restauranter, og hold jer fra den billige udgave i supermarkederne. Foie gras går rigtig godt til et glas Gewürztraminer.

Anbefalet til dig