New York
SPONSORERET indhold

Stor guide til byernes by: New York på minibudget

Yes, det kan faktisk godt lade sig gøre at tage til New York uden at vende ruineret hjem. Med denne guide får du alle de tips, der skal til for at få max ud af dine dollars i en af verdens bedste storbyer.

Af: Monica Steffensen Foto: Monica Grue Steffensen, Julienne Schaer og Malcolm Brown/NYC & Company
01. nov. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Kom afsted

Flyselskaber som SAS, Norwegian og Icelandair flyver flere gange ugentligt mellem
København og New York, og bestiller du i god tid, kan du komme afsted for omkring 1.500 kr. pr. vej.

Tag på marked

En god måde at smage på alt det gode, en by har at byde på, uden at det koster en formue, er at besøge dens madmarkeder. I New York er man som dansker nødt til at lægge vejen forbi Grand Central Station i midtbyen, der huser vores egen Claus Meyers madmarked Great Northern Food Hall. Her er mad, der behager både den lille og store pengepung, fra en lille hotdog-stand og deli til gourmet-restauranten Agern.

Great Northern Food Hall, Vanderbilt Hall, Grand Central Station, 89 East 42nd Street

Mod vest gemmer det store – også indendørs – madmarked Chelsea Market sig. Her kan man finde mad fra forskellige verdenskøkkener og nyde den i store, åbne lokaler. På Creamline sætter de en dyd i at servere gode, simple jord-til-bord-retter til små priser. Kom først på dagen og nyd en breakfast sandwich 5,75$ (ca. 39 kr.), før markedet bliver oversvømmet af besøgende.

Chelsea Market, 75 9th Ave

Her skal du bo

Det er generelt dyrt at bo i New York, og den billigste løsning er at leje et værelse på AirBnb – gerne i Brooklyn, hvorfra det tager knap 10-15 minutter at komme ind til Lower Manhattan, hvis du bor tæt på et subway stop. Alternativt er The Jane et af de billigere hoteller i forhold til sin hippe placering på Manhattan. Værelserne er meget små, men rene og pæne, og så befinder du dig tæt på alt.
Airbnb.com og Thejanenyc.com

LÆS OGSÅ: Sydfransk storcharmør: Weekendtur til Montpellier

5 gratis oplevelser

Kryds Brooklyn Bridge
Den strækker sig næsten 2 km mellem Manhattan og Brooklyn og var verdens længste hængebro, da den åbnede i 1883.

Tag Staten Island-færgen
Den sejler mellem Financial District på Lower Manhattan og Staten Island. Turen tager knap 25 minutter hver vej, er gratis, og undervejs kan du nyde en fantastisk udsigt til Manhattans skyline og frihedsgudinden.

Gå ad The High Line
Den nedlagte højbane på Manhattans vest-side fungerer som offentlig park og løber fra Whitney Museum of American Art i Meatpacking District og op til West 34th Street. Undervejs kan du nyde små forfriskninger.

Snus rundt på New York Public Library
Det majestætiske Rose Main Reading Room er genåbnet for nylig efter over to års lukning.

Se på skylinen
På Brooklyn-siden er der flere steder, hvorfra du kan nyde den flotte udsigt til Manhattans skyline. Blandt andet fra Brooklyn Heights-promenaden eller Washington Street i Dumbo-kvarteret.

Her skal du spise

Den autentiske diner
Dineren har været et møde- og spisested for USA's arbejderklasse i næsten 100 år, her spares ikke på fedt og kulhydrater, til gengæld er tempoet og prisniveauet lavt. En af de få helt autentiske udgaver tilbage i New York er Pearl Diner ved Wall Street. Her kan du sidde roligt i en af de ærkeamerikanske fire-mands-båse og opleve den nostalgiske diner-stemning blandt Wall Street-mæglere i fine jakkesæt, mens du nyder et uformelt, billigt måltid mad.


Pearl Diner, 212 Pearl Street

En virkelig god burger
Burgerjointen Shake Shack blev født i Madison Square Park som en lille hotdog-bod, der fik enorm succes og efterhånden tilladelse til at åbne en permanent food-kiosk midt i parken. Siden har Shake Shack åbnet restauranter flere steder på Manhattan, men det er altså her i Madison Square Park, at det hele startede, og her, man på en lun efterårsdag skal nyde en burger udendørs midt i den pulserende storby. Burgerne koster mellem 5.55$ og 9$ (38-62 kr.) og smager helt fantastisk.


Shake Shack, Sydøstlige hjørne af Madison Square Park (tæt på Madison Avenue og East 23rd Street)

Special-donuts
Den lille, runde sukkerbombe findes på næsten hvert et gadehjørne i New York, men hos Dough bliver der virkelig kælet for sagerne. Bered dig på at drukne i mundvand ved synet og duften af de mange lækre donuts, der for det første er større end hos f.eks. Dunkin' Donuts, men også billige (omkring 2$ (ca. 12 kr.) for en stor donut med chokoladeglasur).


Dough, 14th West 19th Street (ved 5th Avenue)

Det skal du opleve

2 x kunst på budget
Det kan være dyrt at gå på kunstmuseum, men i New York er der to undtagelser:
På The Metropolitan Museum of Art (The Met) betaler man, hvad man vil. Museet foreslår selv, at man som voksen lægger 25$, men hvis du kun lægger 1$ kommer du også ind. På The Met er et af trækplastrene det egyptiske "Temple of Dendur", der stod færdigt 10 f.Kr. og blev foræret til USA i 1965.
The Met, 1000 5th Avenue

På Museum of Modern Art (MoMa) er der gratis adgang hver fredag efter klokken 16, men du skal være forberedt på, at køen er lang, og museet er spækket til randen med mennesker. Alle andre dage koster indgang 25$.
MoMa, 11th West 23rd Street

Et åndehul midt i byen
Central Park bruges af både lokale og turister, der trænger til et break fra den støjende by. Faktisk er det grønne område så stort, at du snildt kan fare vild, men parkens lygtepæle er nummererede, så du kan se, hvilke gader du er tættest på – og i hvilken side af parken. Et stenkast fra The Loeb Boathouse, som har lagt terrasse til scener i bl.a. "When Harry Met Sally" og "Sex and The City", finder du desuden H.C. Andersen, der sidder og læser "Den grimme ælling".

Shop vintage

Du får absolut mest lækkert designerkluns for pengene, hvis du forlader Manhattan og går på jagt i Brooklyns mange vintageshops, hvor du kan være heldig at finde et par Balenciaga-sko til 100$. Især den hippe, upcoming bydel Bushwick bugner af små forretninger, hvor trendy, unge newyorkere står bag disken og sælger ud af byens klædeskabe. Men også Greenpoint og Williamsburg er gode bud på vintage-mekkaer.

Sådan kommer du rundt

De nummererede gader gør New York nogenlunde nem at navigere i, men du skal have de virkelig gode sneakers med, hvis du vil nå det hele på gåben. Gåturen fra f.eks. Battery Park på Lower Manhattan til Central Park i
midtbyen tager lige omkring to timer, og når du bliver træt i ben og fødder, er det offentlige transport-system gudskelov både nemt og
billigt. Et 7-dages metrokort koster 32$ (ca. 220 kr.), og med det kan du rejse over hele New York
– hele vejen fra the Bronx til Coney Island.

Anbefalet til dig