Økonomi
SPONSORERET indhold

Kom nu kvinde: Elsk din økonomi!

Indrømmet. Det kan være så drænende at lægge budgetter og tale om penge, at man næsten får migræne af bare at tænke på det. Men hvad hvis det i stedet var opløftende? Her er 5 vinkler på, hvorfor du skal give den del af livet, der handler om din økonomi, noget kærlighed samt konkrete ideer til, hvordan du gør.

Af: Daisy Løvendahl Foto: Getty Images
16. mar. 2019 | Livsstil | ALT for damerne

Hvad tror du om dig selv og penge?

Jeg kender ingen mennesker – og jeg mener I-N-G-E-N – som kan lide at bruge tid på noget, som de føler, de er virkeligt dårlige til. Derfor er det tid til et check ind på dig og dine overbevisninger. På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er topsej og 1 er absolut inkompetent, hvad tal ville du så give dig selv i forhold til økonomi? Hvis dit tal er under 7, så begynd med at ændre din overbevisning om dig selv. Er det virkeligt sandt, at du ikke er minimum en 7’er? Jeg tror, du kan mere med penge, end du selv tror. Der er ingen forskning, der viser, at kvinder rent biologisk er dårligere til at forvalte penge, men når vi tror om os selv, at vi er elendige til det, så holder vi os væk fra det. Det er en negativ spiral. Bryd den, og giv dig selv en 8’er.

"Der er ingen forskning, der viser, at kvinder rent biologisk er dårligere til at forvalte penge, men når vi tror om os selv, at vi er elendige til det, så holder vi os væk fra det"

Budgetter er genvejen til dine drømme

Da jeg var ung, voksede jeg op med en meget stærk værdi om at kunne klare mig selv. Værdien er intakt hos mig, og jeg har en stærk tro på, at man ikke skal være afhængig af en mand. Eller nogle andre for den sags skyld. Så jeg bestræbte mig altid på at kunne klare mig selv – uden nogensinde at definere, hvad det egentligt betyder. Jeg deler dette med dig, fordi jeg møder en del kvinder, der dybest set ikke ved, hvad det betyder i tal at være uafhængig. Men det skal du vide, for tal er genvejen til dine værdier og drømme. Det er kroner og ører, som er med til at skabe din mulighed for at rejse verden rundt, købe et smukt hus eller have au pair, når du er 85 år. Når du tænker på det sådan, hvad sker der så med din lyst til at bruge tid på økonomien?

LÆS OGSÅ: Adam Duvå Hall: Jeg misunder kvinders evne til at tale åbent om tingene

Brug to timer om måneden

Hvis du kun besøger din gamle farmor fire gange om året, så kommer besøget til at være fyldt med forventninger og nemt også skuffelser. For når du kun er der sjældent, så bliver det enormt vigtigt, at alt skal være godt. Men hvis du ser hende ofte, så kan du bare svinge forbi en times tid og drikke en kaffe. Det er samme princip med budgettet. Hvis du sjældent bruger tid på det, så bliver besøget krævende. Hvis du gør det jævnligt, så glider det hele meget nemmere. Så brug to timer hver måned på at gennemgå tallene.

Rød eller pink?

Hvis du skulle bruge tid på at beslutte farven på din næste læbestift, ville det så være sjovt eller krævende? Okay jeg driller lidt, og jeg er selv en, der gerne prøver syv forskellige læbestifter bare for sjov, men pointen er denne: Din økonomi handler om dine valg. En af mine veninder holdt helt op med at købe læbestift og nyt tøj, da hun blev skilt, fordi hun ville have penge til at rejse til Indien en gang om året med sine børn. Det valg har gjort, at hun bad os veninder om ikke at mødes på dyre drinksbarer, for det var simpelthen for dyrt. Det respekterer jeg hende inderligt for. Ligesom jeg hvert år er ekstra glad for at se hendes fotos fra Indien med børn og sol, for jeg ved, at den rejse er resultatet af bevidste valg og fravalg. Så når du skal i gang med budgettet, så tænk på det som en række af valg, du skal træffe om, hvilket liv du vil leve. Vil du have to læbestifter hver måned og tre cocktails? Eller vil du hver måned se feriekontoen vokse? Dit liv. Dine valg.

LÆS OGSÅ: 7 lette måder: Sådan forlænger du mobilens batteritid

Find en økonomi-engel

Hvis tanken om at lave budget og bruge mere tid på din økonomi, giver dig røde knopper, så find en økonomi-engel i form af et ikke-dømmende og skønt menneske, der har et mere afslappet forhold til excel-ark end dig selv. Alle kan have brug for en hånd til at blive bedre til noget. Inviter din økonomi-engel på en månedlig frokost, og tal om penge, valg, budgetter, pensionsopsparinger, renter, investeringer og poster til henholdsvis bil, bolig, tøj og børn. Drik også et glas vin. For pokker
– drik to. Det er absolut tilladt at gøre de svære gøremål dejligere med små tricks. Det gør selvfølgelig ikke, at du får flere penge at lege med, eller at de svære valg ikke er der, men det er nogle gange lettere at dele sine overvejelser med en anden end at have dem indeni hovedet alene. Bare det at få dem ud af hovedet kan spare dig for en hovedpine.

Anbefalet til dig