Musikinstrumenter er et hit hos børn på 23 måneder
SPONSORERET indhold

23 måneder - Bange for vand

Af: Uddrag fra bogen Tumlingekalenderen Foto: Getty images
18. feb. 2009 | Børn | Vores Børn

● Af med bleen

Det er meget forskelligt, hvornår børn bliver ren lige, men det sker oftest i to-treårsalderen. Det er et stort og dejligt skridt at slippe af med bleerne – både for jer og for jeres barn. Selv om tumlingen kan have en tryghedsfornemmel se ved bleen, er det en betydelig udvikling i retning af selvstændighed at kunne klare sig uden ble, og man bevæger sig også friere uden al polstringen.

Det er vigtigt, at I er opmærksomme på de signaler, jeres barn sender, for man kan nemlig let komme til at forpasse det tidspunkt, hvor barnet er parat og motiveret for at smide bleen. Det første tegn er, når barnet pludselig kan mærke, at det tisser og siger ”tis.” Det er et tegn på, at der er ved at ske en modning af nervebanerne. Men da det sker samtidigt, har I endnu ikke mulighed for at nå på potten eller toilettet. I den periode kan I godt spørge jeres barn, om det vil prøve at sidde lidt på potten. Men pres ikke.

Det næste skridt er, at barnet kan nå at sige til, lidt før det sker, men det skal gå stærkt. Det tredje skridt er, at barnet siger til, og at I nu kan nå at få bukser af og komme på toilettet, inden det er for sent. Men der kan stadig ske uheld indimellem. Husk at rose barnet, hvis det går godt, men skæld aldrig ud, når det går galt! Husk altid skiftetøj, når I skal ud.

Det kan også være, at jeres barn pludselig meddeler, at nu er det slut med at bruge ble. Det skal I endelig tage alvorligt og støtte, selv om det bestemt ikke er sikkert, at det holder. Og igen skal den lille tumling have ros, når det går godt.
Børn bliver senere renlige om natten, ofte først i fireårsalderen. Forsøg først at tage bleen af om natten, når barnet har haft 14 tørre nætter.

● Søvn og putning

Barnet sover ofte godt og stabilt i denne alder. De har nu samme søvnmønster som voksne med kort REM-søvn (den overfladiske søvn) og længere faser i den dybe søvn. Ved puttetid vil de gerne have mange ritualer, og de hader forandringer – alt skal helst foregå, som det plejer. Ritualer giver barnet tryghed. Putningen skal være rar og hyggelig, men pas på at ritualerne ikke tager overhånd. Barnet vil gerne bygge mere og mere på for at få lov til at være længere tid vågen.

● Gaveidéer til den toårige

Fødselsdagen nærmer sig og her er bare nogle få idéer til, hvad der kunne stå på ønskesedlen: Spil (billedlotteri og huskespil), puslespil, trylledej, modellervoks, skovle, spande, sandkasse, kost og fejeblad, udklædningstøj, tykke farver, papir, børnesaks, dukker, biler, trehjulet cykel, musikinstrumenter, musik CD’er.

● Børneundersøgelse

Når barnet bliver to år, skal det til forebyggende helbredsundersøgelse hos egen læge. Lægen undersøger barnets trivsel og udvikling, måler og vejer det og vil typisk tale med jer om motorik, selvstændighed, sprog, social udvikling og sikkerhed. I skal selvfølgelig spørge til de områder, I har behov for at tale om, og det kan være en god idé hjemmefra at skrive spørgsmål ned, så I ikke glemmer dem. Ved denne undersøgelse er der ikke vaccination. Ring og bestil tid!

● Gå turen hjem

Man kan være tilbøjelig til at skynde sig hjem fra vuggestuen med sit barn for at have mere tid sammen derhjemme. Men husk, at dit barn har godt af at kunne runde dagen i institutionen roligt af. Prøv stadig at sætte lidt tid af ved afhentningen, og prøv også at give jer god tid på turen hjem.

At gå side om side og snakke om, hvad I ser på vejen, kan give dejligt og fredfyldt samvær og også udvikle barnet motorisk og sprogligt. Ligesom mange voksne faktisk er glade for at have lidt transport mellem hjem og arbejde for at nå at omstille sig, kan børn også have glæde af lige at ryste ”arbejdsdagen” af sig på en rolig tur hjem.

● Bange for vand

Næsten alle børn har en periode, hvor de er bange for vand. De vil ikke i bad og kan nærmest gå i panik, hvis I gennemtvinger badningen. Selvfølgelig er jeres barn nødt til at komme i bad engang imellem. Men I behøver ikke gøre det så ofte, bare en gang om ugen, og gør det hurtigt.

Nogle gange kan det hjælpe, hvis barnet selv får lov til at holde bruseren. Det kan give barnet en tryghed selv at styre vandstrålen. Det er kun en ret kort periode, at I vil have problemet. Etagevask er et udmærket supplement og ofte behøves ikke mere.

● Du er forbillede for dit barn – på godt og ondt

Husk, at du hvert minut, du er sammen med dit barn, er dets store forbillede. Det er fra sine forældre, at børn lærer, hvordan de skal fungere i verden. Vores børn lærer meget mere af, hvad vi gør, end af hvad vi siger.

Barnet elsker sine forældre uforbeholdent og kopierer dem. Det vurderer og bedømmer ikke, om far og mor nu gør det rigtige eller opfører sig fair. De ting, du gør, vil dit barn gøre efter; de holdninger du udtrykker, vil dit barn tage til sig. Hvis du skælder meget ud, hvis du ikke overholder jeres aftaler, hvis du vælger at lyve frem for at forklare, hvis du taler grimt om andre og så videre, så lærer du samtidig dit barn, at det er acceptabelt.

Det er selvfølgelig ikke alt, barnet registrerer, men meget mere end man skulle tro! Tænk over hvilke værdier, som er vigtige for dig, og som du gerne vil give videre til dit barn.

Med Tumlingekalenderen får I meget af det samme som i Babykalenderen – nu til barnet fra 1-2 år. Men udfordringerne bliver nye: I skal til at forholde jer til opdragelse, grænser og værdier både i forhold til barnet, hinanden og andre. Tumlingekalenderen hjælper jer på turen.