Sommerlege til børn
SPONSORERET indhold

33 lege til sommerglade børn

Dagen er blank, og så skal vi lege. Vi har samlet 33 enkle lege, der ikke kræver store forberedelser.

Af: Karen Greve & bogen 'Leg og lær' Foto: Nimastock
11. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Leg med baby

Pust på vindmøllen
Køb en lille vindmølle. Den snurrer og glimter i farver og kan tryllebinde de helt små, hvis du holder den cirka 60 centimeter fra babys ansigt og puster på den.

Løft baby op
Din baby ser det meste af verden fra et liggende perspektiv på gulvet, i vuggen eller i barnevognen, men der er meget spændende højere oppe. Bær din baby rundt og vis ham blomster på et træ, billeder på væggen eller nipsting på hylder. Lad ham mærke på forskellige overflader.

Sprøjt med vand for sjov
Brug en ren sprøjteflaske med vand i og sprøjt baby forsigtigt på maven på en hed sommerdag. De fleste babyer elsker nye fornemmelser på kroppen.

LÆS OGSÅ: Styrk babys sanser med tumlelege

Frem med badebassinet
På de solrige dage er det bare med at finde badebassinet frem. Plaskende sjovt for børn i alle aldre. Husk at holde godt opsyn med børnene!

Læg jer under et træ
Tag baby på den ene arm og et tæppe under den anden. Læg jer under en kæmpe krone. Nyd lyset og skyggernes spil, mærk brisen mod huden, og lyt til løvets raslen sammen med dit spædbarn.

Gå en tur i regnen
Regnvejr stimulerer din babys føle-, lugte- og smagssans, og I får en fælles oplevelse af verden uden for hjemmet. Sørg for, at baby er klædt på til vejret, så det kun er ansigt og hænder, der bliver våde.

Leg med lys og skygge
Små børn bliver fascineret af ting, der bevæger sig, og kontrasten mellem lyse og mørke ting, og derfor plejer de også at synes, at lys er spændende. Prøv at lyse med en lommelygte på din babys uro i et mørkt rum eller vrikke dine fingre foran en lampe, så de kaster skygger på væggen.

LÆS OGSÅ: 10 måder at underholde baby på

Øv de første dansetrin
Giv din baby en fornemmelse af rytme og en idé om, hvad hendes fødder kan, ved at sætte hendes fødder forsigtigt ned på gulvet til rytmen af en sang.

Giv sokkerne liv
Du kan nemt få din baby til at grine ved at stikke din hånd i en sok og åbne og lukke ‘munden’, mens du taler med sjov stemme. Legen er en perfekt afledning, hvis den lille bliver utålmodig i indkøbskøen i supermarkedet eller skal underholdes på bilturen.

Leg med 1 år +

Nyd naturen i byen
Hvis I ikke har mulighed for at komme ud af byen i weekenden, er en planteskole gratis underholdning. Lad din tumling gå på opdagelse mellem planterne. Et havespringvand eller et fuglebad kan minde om en lille sø, og en bakke kaktus ligner sære stikkende dyr. Et drivhus kan blive til en sydamerikansk jungle for din idérige tumling.

Mal med vand
Lad din tumling male husets mure (eller altanen, stakittet eller fortovet) med en spand vand og en stor pensel. Snak om, hvordan vandet ændrer farven på det, hun maler.

Giv en tur på tæppet
En tur på et tæppe er næsten som en kælketur i sneen, men her trækker du tæppet hen over græsset i stedet. Sæt eller læg dit barn på et tæppe, og træk langsomt i det. Prøv at gå i forskellige retninger.

Lav en lille sø
Tag en haveslange, og lav et lille vandhul på en presenning spredt ud på græsset. Sæt plastikdyr, skibe og dukker i søen, og lad dit barn pjaske i vandet under opsyn.

Fortæl om mariehønen
Kig efter mariehøner. Fortæl, at de er gode for naturen, fordi de spiser insekter, som spiser vores planter. Lad dit barn lugte til en mariehøne og prøve, at den kravler op ad armen.

Sæt skoene sammen i par
Der kommer let rod i skoene i gangen. Få dit barn til at ordne rodet. Du rækker dit barn en sko, leder efter makkeren og sætter parret sammen under højlydt begejstring. Nu er det barnets tur.

Byg et papkassehus
Et sted i børnestørrelse giver altid glæde. Din store baby er fascineret af at efterligne og vil blive henrykt for sit eget hus – også selv om det er ganske ydmygt. Få fat i en stor papkasse, og skær en dør og nogle vinduer ud. Dekorér kassen med tegninger og klistermærker. Læg et tæppe og noget legetøj ind i huset, og det er klar til den nye ejer.

Udvid den musikalske horisont
I behøver ikke udelukkende lytte til børnemusik. Lad dit barn lytte til din egen yndlingsmusik, mens I klapper rytmen eller danser sammen.

LÆS OGSÅ: Styrk motorikken hos baby og tumling

Dekorér en T-shirt
Skær roden af et bundt bladselleri, og lad dit barn bruge det som stempel, som hun kan dekorere en T-shirt med. Dyp ‘stemplet’ i giftfri maling, og læg et stykke pap ind i T-shirten for at forhindre, at malingen smitter af på ryggen. Tryk stemplet med maling på T-shirten, og du får en blomst på maven. Tør T-shirten i 20 minutter i tørretumbleren, så mønstret holder længere.

Lav et snorspor
Børn elsker at gå på opdagelse, især hvis der venter en skat ved rejsens ende. Lav et spor af farvet snor gennem hele huset. Hjælp dit barn med at følge snoren ind i stuen, ud i gangen, rundt om alle møblerne, indtil han kommer til enden af snoren, hvor en spændende æske med indhold venter.

Leg med 2 år +

Find blade til en sød uro
Få dit barn til at samle blade fra haven eller en park i nærheden. Tag farvekridt og papir, læg bladene med den årede side opad, og læg et stykke papir over dem. Hjælp dit barn med at stryge over papiret med farvekridtet, så bladets mønster træder frem. Lav en uro af de flotteste ved at trække en snor igennem dem og hænge dem på en spisepind eller en bøjle.

Kig på små venner
Kig på sommerfugle, bier og fluer og lær dit barn at være forsigtig, men ikke at gå i panik over små summende venner.

Giv fuglene mad
Lav en restaurant til fuglene. Hæng to-tre foderhuse eller-automater op i haven. Lad den lille hjælpe med at komme fuglefoder i husene. Lån en børnebog om fugle på biblioteket, lær navnene på de mest almindelige af dem, og hold øje med, om I får besøg.

LÆS OGSÅ: Leg gør børn kloge

Vask bilerne
Giv dit barn en balje med sæbevand, en svamp og måske en gammel tandbørste, og giv så legetøjsbilerne en tur i vaskehallen. Duploklodser eller andet plastiklegetøj kan også have godt af en tur i baljen.

Blæs bobler
Lav sæbevand, og vis dit barn, hvordan hun kan lave bobler med en boblestav. I kan selv lave en af ståltråd eller piberensere. I kan også bruge en plastikkurv med små huller, som i dypper og vifter med i luften.

Leg med 2 år +

Lav en kunstudstilling
Det er højst sandsynligt, at din lille kunstner er meget produktiv i den her periode. Her er forslag til, hvordan I kan udstille værkerne. Hæng et stykke snor op uden for barnets rækkevidde, og sæt tegninger op med kulørte plastikklemmer. Lav en ramme til månedens tegning, som I løbende skifter ud. I kan også skanne de bedste ind på computeren og sende til familie og venner.

Find former
Her er en leg, som skærper dit barns evne til at genkende former. Begynd med et nemt spørgsmål, mens I kigger i en af barnets billedbøger: “Kan du finde noget, der er formet som en cirkel?” Gå derefter over til at finde cirkler, firkanter og andre former i hverdagen: Blomsterkassen, tallerkenen og sofabordet.

LÆS OGSÅ: Gør dit barn kreativ

Test smagsløgene
Prøv dette smagseksperiment, når I alligevel er i køkkenet. Få dit barn til at lukke øjnene, og bind et tørklæde for dem. Bed ham åbne munden. Giv ham noget lækkert i munden, og se, om han kan gætte, hvad det er. Et stykke chokolade? En banan? Bed ham holde sig for næsen, og prøv så igen.

Lav et hospital
Toårige er meget omsorgsfulde, og de vil ofte meget gerne tage sig af ting, der er gået i stykker. Styrk dit barns plejeinstinkt ved at bede ham om at hjælpe med at passe på dukkerne eller krammedyrene. Lad ham putte dem i senge af skotøjsæsker, mens de kommer sig. Sæt plaster på, eller lav en forbinding af et tørklæde. Efter helbredelsen kan I fejre det hele med et festmåltid.

Leg med 3 år +

Brug matematik i hverdagen
Gør matematik til en del af hverdagen. Få dit barn til at give dig tre æg til den kage, du skal bage, eller bed hende om at fylde spanden halvt op med vand på stranden. Efterhånden som hun bliver bedre til at løse lette opgaver, kan du hæve sværhedsgraden. “Mikkel og Mathilde kommer på besøg, og I skal have en blomme hver. Hvor mange blommer skal vi så købe?”

Udforsk farverne
De fleste børn i treårsalderen kan navnene på farverne, men der findes jo mere end én slags blå, ikke? Du kan demonstrere det ved at sortere farvekridt fra en æske i forskellige grupper – for eksempel alle de blå, alle de røde og alle de grønne – og snakke med dit barn om farverne. Du kan opfordre dit barn til selv at finde på farvenavne som gummiandgul, marmeladeorange og badeboldrød.

Lav garnkunst
Giv dit barn en masse forskellige garnrester i forskellige farver, kvaliteter og længder. Giv hende en limstift, noget papir og andre materialer som for eksempel knapper eller tørret pasta, så hun kan lave en tredimensionel kollage.

LÆS OGSÅ: 8 lærerige apps til dit barn

Lav en cykelrute
Hvis dit barn kører på trehjulet cykel, kan du hjælpe ham til at blive endnu bedre ved at indtegne en rute med kridt på et stykke asfalt. Lad ruten indeholde sving, kurver og stopskilte.

Lav en strandkollage
Tag til stranden, hvor I kan samle muslinger, sten og pinde til en flot kollage på et stykke pap, hvor I først tegner vandet og sandet og fylder ud med effekterne.

Plant solsikker
En solsikke er en blomst, og noget af den kan spises. Tag billeder, mens I sår, og igen når solsikkerne er højere end den lille gartner. Når blomsterne er afblomstret til efteråret, kan hun høste frøene og spise dem.

LÆS OGSÅ: Gammeldags lege til sjov på villavejen

LÆS OGSÅ: Kend dit barns 12 lege

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn med at lege