Baby
SPONSORERET indhold

39 lifesaving babytips

Et virkelig godt råd kan redde dit liv (eller sådan føles det i hvert fald, når du står midt i en babykrise). Vi har været i Vores Børn-arkiverne og grave de råd frem, som får jeres første år til at lykkes.

Af: Karen Greve
11. dec. 2014 | Børn | Vores Børn

Livet med en baby betyder en hel række spørgsmål, udfordringer og problemer, du umuligt kan forberede dig på, før du fik barn.

I den første tid handler det om amning, tryghed og søvn, men senere får du bøvl med tænder, mad og evnen til at kunne lege selv. Vi har i mange år skrevet om børn og talt med landets bedste eksperter om deres udvikling, og nu har vi samlet alle de bedste tip i én stor artikel.

Der findes masser af andre gode råd til forældre, men med de her 39 lifesaving tips kommer du rigtig langt inden for de mest gængse ting, I lige tumler med.

SØVN

1. Vip liften på lårene

Bevægelse beroliger, men du bliver lynhurtigt træt i arme og ryg af at slæbe baby rundt. Sæt dig i en stol med liften over knæene, og vip dit trætte barn til ro.

2. Læg en stofble over babys øjne

Det beroliger dit spædbarn at lukke alle indtryk ude, så selv om det virker sært at lægge en stofble over babys øjne, så hjælper det ofte den lille med at finde ro.

3. Lad baby knirke lidt

Når du sover, fylder rem-søvnen (den lette søvn, hvor du er let at vække cirka 25 procent. Din baby har derimod 50 procents let søvn og knirker sikkert i søvne. Tøv lidt, inden du tager sovetrynen op, for så sover han sikkert videre.

4. Lad barnevognen stå stille

Mange børn sover godt, mens vognen rumler trygt af sted. Men husk, at de hurtigt forbinder middagsluren med bevægelse. Så vil du have lidt tid til dig selv, skal den lille lære at sove, mens vognen står stille.

5. Hold altid lyset slukket om natten

I starten er du nødt til at skifte ble om natten. Lad være med at tænde lys og sludre for meget med baby. Dit barn lærer hurtigere at sove videre, hvis der er mørke og nul underholdning ved nattetide.

6. Køb mørklægningsgardiner

En solstråle i hovedet virker ualmindelig opkvikkende, så hvis du ikke vil op med

hønsene, så vær på forkant, og køb mørke gardiner til børneværelset.

7. Stryg baby mellem øjenbrynene og forsigtigt ned over næsen

Bevægelsen hjælper dit barn til at lukke øjnene, og så er det altså lettere at falde i søvn. Dette særlige nussetrick har skabt orden i kaos i generationer af familier.

8. Smid sutter i sengen

Når din tumling er stor nok til selv at stoppe en sut i munden, kan du købe dig lidt nattero ved at gøre det nemt for den lille at finde en prop.

9. Lad din baby sove ude

Frisk luft virker søvndyssende. Barnevognen er en dejlig hule, men du kan også snyde lidt og lægge baby i seng med vinduet åbent. Sørg bare for, at den lille er klædt rigtigt på i forhold til vind og temperatur og ikke ligger i træk.

LÆS OGSÅ: Søvn: 7 trin til et godt putteritual

TRYGHED

10. Læg en hånd på din babys mave

Spædbørn skal vænne sig til at være nøgne på puslebordet. En varm hånd på maven beroliger. Tal sagte samtidig, så dit barn lærer at stole på, at du har styr på situationen.

11. Svøb baby tryg

En stor, uoverskuelig verden kan være svær at kapere for små mennesker. Når du svøber baby i et tæppe, får den lille en trang fornemmelse, der minder om den trygge tid i livmoren.

12. Læg en bluse ved baby, der dufter beroligende af mor

Allerede to dage gammel kan baby kende din lugt. Hvis du er nødt til at være lidt væk fra dit barn, så kan en T-shirt, der dufter dejligt af dig, virke beroligende

13. Tilpas dit sociale liv til din baby

Du kan selv have appetit på et hav af arrangementer – og så få et barn, der trives bedre med få mennesker og mindre postyr. Her gælder reglen, at det er den mindste, der bestemmer.

14. Køb en ekstra yndlingsbamse Hvis dit barn har forelsket sig i et bestemt plysdyr, så duer INTET andet. Du kan afværge en større krise, hvis du køber en ekstra bamse (fuldstændig identisk!), hvis nu det forfærdelige skulle ske, at bamse blev væk.

15. Sørg for ritualer

Forestil dig at blive lagt til at sove i barnevognen og vågne op i mødregruppen. Og næste gang i Netto! Din baby har et omskifteligt liv. Derfor er faste ritualer vigtige. Sang, bad eller historie hver aften – bare der er noget genkendeligt for baby i jeres hverdag.

16. Læg en vaskeklud på maven

I badet har en våd vaskeklud samme effekt på de små som en hånd på maven, når I pusler. Det føles trygt og roligt at være omsluttet.

LÆS OGSÅ: 4 veje til en rolig baby

GRÅD

17. Hold baby i lodret stilling

Når du tager baby op fra liggende til lodret, så sørger du samtidig for, at den lilles nervesystem bliver mere modtageligt for synsindtryk og lyde. Det er simpelthen lettere at berolige den lille i den stilling.

18. Sæt tempoet ned

Dit barns tempo er bare laaangsomt i forhold til dit. Fordi alt er nyt! Så alle situationer kræver tålmodighed. Bad, mad, nye mennesker. Giv baby god tid til at forstå, hvad der nu sker.

19. Tal sagte, og syng den samme sang

Dit barn har kendt din stemme lige siden tiden i din mave. Derfor kan du tale den lille til ro. Særligt, hvis du bruger den samme tone eller melodi til at signalere tryghed.

20. Skift til rund sut

Hvis baby fornærmet spytter den flade sut ud, virker det umiddelbart lidt mærkeligt at finde en større, rund model frem. Men det kan være løsningen, måske fordi den runde minder mere om mors brystvorte.

21. Giv massage på maven

En del spædbørn får mavekneb med mellemrum. Du kan lindre den ved at massere forsigtigt med flad hånd rundt om navlen i retning med uret.

22. Hiv bleen af din sure baby

Tænk et øjeblik på, hvordan du selv har det cirka en gang om måneden med bind i trusserne! Uanset bleen, så er det træls at være plastret ind 24-7. Så lad din baby ligge lidt med bar numse – det giver ro.

LÆS OGSÅ: 24 råd om din babys gråd

MAD

23. Læg dig ned og am

Det kræver lidt øvelse, men hvis du kan ligge ned, så kan du slumre let, mens baby spiser sig tyk og glad. Desuden får dine arme og din ryg en pause.

24. Am ikke for enhver pris

Modermælk er sundt, men det kan være en kamp at give bryst. En træt, udslidt mor er ikke den bedste mor for baby. De fleste drømmer om at amme, men hvis det mislykkes og tager glæden fra jeres første tid, er det meget bedre med en flaske. Både for mor og for barn!

25. Gør grøden tyndere

Gulerodsmos smager sgu da af gulerodsmos, tænker du måske. Men konsistensen har stor betydning for dit barn, når det er tid til at lære at spise. Gør konsistensen tyndere –­så glider grøden lettere ned.

26. Giv baby en ske i hånden

Er du blevet madet for nylig? Gør forsøget med din mand, og du opdager, at det er en sær fornemmelse. Baby har det på samme måde, så lad barnet holde sin egen ske, mens du mader med en anden.

LÆS OGSÅ: 42 tips til babys mad det første år

TÆNDER

27. Servér bideringe fra køleren

Det klør, når tænderne er på vej, så det hjælper med noget køligt eller hårdt at bide i. Brødskorper er også som skabt til formålet.

28. Massér din babys ømme gummer

Brug pegefingeren til at massere babys gummer forsigtigt på alle tre sider. Det hjælper på ømheden, når de små bisser er på vej.

LÆS OGSÅ: De første tænder kan gøre ondt

39_lifesaving

FAMILIELIV

29. Se stort på nullermænd

Det dummeste, du kan gøre, er at drøne rundt med en støvsuger i din barsel. Baby er ligeglad med rengøringsniveauet, og den første tid kommer aldrig tilbage. Prøv at nyde det, og brug dit krudt på verdens vigtigste menneske i hele verden: din baby!

30. Glem alt, hvad I siger til hinanden i vrede om natten

Det er umuligt ikke at vrisse af sin elskede midt i et babyliv. Hvis I beslutter jer for, at nattens udgydelser forsvinder med morgensolen, kan I starte på en frisk hver dag. Det hjælper lidt på krisestemningen!

31. Stol på, at du kender dit barn bedst

Der er bedstemødre, veninder og kloge kolleger, der gerne vil give deres gode råd videre. Hvis du føler dig overvældet, så husk, at du kender dit barn bedst. Punktum.

32. Byd løvemor velkommen

Bliver du anspændt, når din veninde snupper baby op af liften, eller mormor vil putte? Så fortæl dem, hvor dine grænser er. Vi er født med et instinkt, der skal beskytte vores afkom, og det er svært at slå fra.

LÆS OGSÅ: Velkommen på barsel – dit nye fuldtidsjob

UDVIKLING

33. Skift legekasse hver tredje uge

Din tumling bliver træt af selv den bedste legeting, når først den er undersøgt. Tricket er at lægge den væk i tre-fire uger og så vupti finde den frem igen til nye undersøgelser hos den lille forsker.

34. Begræns legetøjet

Bjerge af legetøj duer ikke til børn under et år. De bliver let forvirrede, fordi en del af deres hjerner ikke er helt modne endnu, og så bliver det svært at kapere så meget på en gang. Omkring ti sager ad gangen er fint til din baby.

35. Hold fingrene fra tumlinger, der kan selv

Det er så let liiige at løfte dit etårige op og ned af stole, give tøj på og ja – listen er lang. Lad være! Du snyder dit barn for små sejre, og hurtigt sparer din selvhjulpne unge dig for tunge løft og dyrebar tid.

LÆS OGSÅ: Sådan leger dit barn det første år

SUNDHED

36. Lad snotnæser sove med hævet hovedgærde

Læg et par tykke bøger under hovedgærdet på tremmesengen, så dit barn kan sove med hovedet hævet, så næsen ikke så let stopper til.

37. Dryp modermælk i næsen

Lige ved hånden. Sundt og velkendt. Et dryp modermælk løsner, når baby snotter.

38. Lær at vaske hænderne ordentligt

… og hoste i ærmet. Det formindsker antallet af gedage. Det er bevist! Så indfør de gode vaner fra starten.

39. Vær altid kritisk over for gode råd

Og til allersidst: Husk din kritiske sans. Du ved bedst, for det er dit barn. Tag altid alle råd med et meget berømt gran salt!

LÆS OGSÅ: Sundhed: Undgå at baby får svamp

LÆS OGSÅ: Forkølelse: Sådan hjælper du din baby

LÆS OGSÅ: Mor-rollen: Brug dine instinkter