Gode råd mod uønskede episoder
Foto: Colourbox Hvad gør du, hvis dit barn føler sig utilpas eller bliver ked af det i særlige situationer? Det svarer eksperterne på.

Gode råd mod uønskede episoder

8 situationer, der kan være ubehagelige for dit barn

Eksperterne guider dig igennem knus på kommando og 7 andre situationer, der kan være ubekvemme for dit barn.

1. At hilse på alle til familiefesten

At give hånd til tanter og onkler og en masse mennesker, dit barn ikke kender, kan være temmelig grænseoverskridende for nogle børn, hvor andre synes, det er spændende. At være et lille barn, der skal tage kontakt til så mange, røre ved dem, se i øjnene og tale til dem – kan ikke forventes af alle børn.

Det kan du gøre i stedet:

Det er en god idé at tage dit barn med rundt på armen eller i hånden, så barnet kan se, hvordan du hilser på de andre og præsenterer dit barn. Vær det gode eksempel for dit barn ved at gå rundt og hils på alle, så barnet kan spejle sig i dig og se, hvordan man gør.

Kilde: Familiepsykolog Heidi Agerkvist

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at være god mod andre

2. At falde i søvn

Søvn er et af menneskets primære behov. Alligevel kan du ikke tvinge dit barn til at sove. Du kan derimod gøre sovesituationen så lidt angstfuld og så lidt stresset som muligt. Målet er at skabe en tryg situation.Det kan du gøre i stedet:Alle børn elsker rutiner. De er genkendelige og trygge, derfor er det vigtigt at skabe rutiner, som dit barn kan følge omkring sovesituationen.

LÆS OGSÅ: 5 klassiske udfordringer ved søvn – sådan gør du

Når først dit barn er kommet i seng, kan du som forælder hjælpe barnet til at blive i sengen og holde ud, også hvis barnet småklynker. Gør sengetid til noget rart, indtil søvnen naturligt indfinder sig. Læs for eksempel for dit barn, snak om, hvad barnet har oplevet i dag, eller syng en sang, før du siger godnat og går din vej.Hvis dit barn derimod vågner af et mareridt, er det en rigtig god ide at trøste og tage ham op.Kilde: Psykolog Anne Rechenbach

3. At sige undskyld

”Du må ikke slå lillesøster – kan du sige undskyld!” Sådan siger mange forældre per automatik. Det mekaniske undskyld – det som barnet giver for at gøre mor og far tilfreds – kan barnet nærmest mønstre, så snart han eller hun kan udtale ordet undskyld.Det mekaniske undskyld kan blive en slags billet til at slippe hurtigt ud af situationen uden at lære af den, og uden at barnet får forståelse for, hvorfor han skal sige undskyld.Det kan du gøre i stedet:Prøv at dreje dit barns opmærksomhed hen på det, der er sket: ”Se, lillesøster bliver ked af det, når du slår.” Hermed lærer dit barn, at vi som mennesker ikke altid kan lide de samme ting, og det kan være vigtigere end at sige undskyld uden at forstå, hvad det betyder. Dit barn vil selv begynde at sige undskyld, når han forstår betydningen bag. Når barnet er tre et halvt – fire år gammel, kan han begynde at forstå effekten af et undskyld, og her opstår der også en lyst til at give en undskyldning af egen drift.Kilde: Familiepsykolog Heidi Agerkvist

4. At indgå i sociale relationer

Nogle børn kaster sig uden videre ind i sociale fællesskaber. Andre er mere forsigtige. Måske vil dit barn helst være hos dig? Det er helt ok, selv om det kan være fristende, at presse dit barn ind i skattejagten til familiefesten. Det er imidlertid forskelligt, hvor parate børn er til at indgå i sociale relationer.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit generte barn

Det kan du gøre i stedet:Du må gerne opfordre dit barn til at deltage og skabe betingelserne og tryghed ved, at du for eksempel selv går med dit barn rundt på skattejagten. Hvis dit barn er skræmt og viger tilbage fra samvær, skal du støtte det i at turde nærhed ved at tale positivt om samvær med andre og ved at gå med dit barn. I første omgang må du imidlertid respektere barnets nej. Socialt samvær skal helst ikke ende med at blive forbundet med noget farligt og negativt.Kilde: Psykolog Anne Rechenbach

5. At smage på mad, man ikke kan lide

Broccoli er sundt, og du ved, dit barn har godt af det. Men det er ikke nødvendigvis den rette vej at gå, hvis du siger: ”Spis din mad. Du får ikke andet”. I værste fald kan dit barn ende med at miste lysten til at sidde med ved middagsbordet.Det kan du gøre i stedet:Tænk over, hvordan du kan gå en anden vej. Lad altid maden være et tilbud til dit barn om at smage på alt, hvad barnet har lyst til – tag tvangen ud af det. Vis dit barn, at du selv nyder maden og sig: ”Mmm hvor smager den broccoli dejligt – og se, det ligner et lille træ.” Hvis der er en god stemning ved bordet, vil dit barn have større lyst til at komme op og sidde.

LÆS OGSÅ: Mor tester: Skal vi droppe familiens fælles aftensmad?

Hjælper det ikke? Prøv at introducere broccolien gennem flere måltider. Hvis barnet møder ny mad i rolige og kampfri zoner mange gange nok, er sandsynligheden for at han på et tidspunkt vil smage på den nye mad ret stor. Ind til den dag indtræffer, kan du serverer noget velkendt som f.eks. ærter, hvis du ved, han spiser det.Kilde: Familiepsykolog Heidi Agerkvist

6. Pottetræning

Der kommer måske et tidspunkt, hvor du bliver fristet til at opmuntre dit barn til at smide bleen, og det er fint at opmuntre. Men dit barn skal udviklingsmæssigt være klar, før han kan blive renligt. Et stærkt forventningspres fra din side vil gøre dit barn uroligt, og det kan medføre forstoppelse og usikkerhed.Det kan du gøre i stedet i stedet:Overlad renligheden til dit barns egen udvikling. Her kan du som forælder afvente og følge dit barns udviklingstrin og evne til opmærksomhed ved blærekontrol. Begynder barnet for eksempel at fortælle dig, når han tisser i bleen?

Opmuntring spiller en stor rolle. Sig gerne: ”Skal du lige tisse på potten?” Eller: ”hvor er det fint, at du tisser på potten”. Følg herefter dit barns egen styring hen imod at mestre renlighed og til sidst helt at afskaffe bleen. Som når barnet insisterer på at komme på potten flere gange om dagen, og til sidst ikke længere har våde bleer efter natten.Kilde: Psykolog Anne Rechenbach 

7. At give knus

Hav blik for, at dit barn kan have andre grænser end dig selv, når det kommer til kærlighedserklæringer og kram. Den måde du bedst lærer dit barn at respektere andres grænser, er ved at du respekterer dit barns grænser. Hvordan du udtrykker kærlighed er ret privat, og at blive tvunget til at kysse morfar, der måske lugter af gammel pibe, er ikke rart for dit barn, da lugten og opmærksomheden omkring det kan få barnet til at føle sig utryg.

Det kan du gøre i stedet:

Den hurtigste vej til at komme fysisk tæt på et lille barn er ved at lade barnet komme dig i møde.  Når bedsteforældre forsøger at knuse og kysse deres barnebarn, kan barnet slet ikke nå at komme til dem først. I stedet vil barnet måske forsøge at skubbe dem væk, for selv at få plads. Leg for eksempel på gulvet med barnet og hans yndlingsbiler. På den måde vil du komme nærmere en intimitet, der kan udløse et knus. 

Kilde: Familiepsykolog Heidi Agerkvist

Faktaboks

Om eksperterne

Anne Rechenbach er børnepsykolog og har blandt andet arbejdet i mange år på Bispebjerg Hospitals Børne- og Ungdomspsykiatriske afdeling. Anne er i dag privatpraktiserende psykolog.

Heidi Agerkvist er psykolog med speciale i børnefamiliehverdagen, forældreskabet og parforholdet. Hun tilbyder blandt andet online psykologhjælp. Se mere på Heidiagerkvist.dk.

8. At børste tænder 

Nogle ting skal dit barn lære. Han skal for eksempel holde dig i hånden, når I går over vejen, og han skal have børstet tænder. Det kan skabe store konflikter, når dit barn ikke vil.

Det kan du gøre i stedet:

Hold fast i, at der skal børstes tænder, men forsøg at få det leget ind. Det er ok, hvis I børster lidt mindre i dag, men langsomt får det bygget op til en fuld tandbørstning. Vis dit barn, hvordan I kan gøre det her på en rar måde. For eksempel med en særlig tandbørstesang eller en lille kildetur efter tandbørstningen.

Kilde: Familiepsykolog Heidi Agerkvist

LÆS OGSÅ: Sådan opdrager vi: "Vi bruger anerkendende pædagogik"

LÆS OGSÅ: 10 svære situationer der er gode for dit barn

LÆS OGSÅ: Drop skældud – for dit barns skyld

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide, Børneopdragelse, Psykologi, Børnepsykologi og Tumling